FORUM SKODA RAPID :: Wyszukiwarka Forumowa

Witamy na Forum miłośników Skody Rapid i Rapid Spaceback
   - usterki, opinie i Wasze wrażenia z użytkowania Rapida!

dołącz do nas!
Alufelgi 15",16",17"
  • @gross81
    Chuchać dmuchać to nie trzeba. Rysa się zrobiło po jakiś tam autolandach do czyszczenia środka co luba kupiła w Tesco czy innym takim, mokra ściereczką którą przetarła i kupa.... Jak kupiłem porządną mikrofibrę to nie ma problemu już teraz. Do tego stosuję teraz raz na jakiś czas Gtechniq C6 i raz na tydzień przetrę taką zmiotką z mikrofibry do kurzy kupioną w biedronce za parę złotych i jest czysto w środku :)
    Rapid SB | 1.2 CBZA 86KM | MY15 | Ambition Max + Dynamic + Pakiet na bezdroża | Czerwień Corrida | 4500km | Lublin
  • @gross81 nie wymieniłeś jeszcze 14" kół, które są podane w instrukcji obsługi ;) 

• No nie, wzorcowe są 15", a 16' i 17' są zamiennikami. jeśli chodzi 16' to koło jest średnicą mniejsze o 3.1 mm od wzorcowej 15-ki, a 17' jest o 0,8 mm większa od wzorcowej 15-ki. ASO głównie po to zakłada większe fele, żeby auto lepiej wyglądało i tylko tyle, często jeszcze pompują w taką niską oponę 3,5 bara, żeby opona sprawiała wrażenie wyższej.
    Rapid LB / 1.6 TDI CAYC mod 135KM / MY14 / Ambition Komfort / Czarna Perła / 142.500km / Warszawa
  • To że 14" są podane gdzieś w opisie - nie znaczy, że są stosowane. W praktyce nie ma u dealerów R z kołami 14". Sam też nie spotkałem. Jest to pewnie jeszcze dawna polityka firmy, by w instrukcji były podane w miarę wszelkie możliwe opcje, niezależnie od tego, czy w praktyce będą montowane.
    Rapid LB | 1.2 CBZA 88kW | MY13 | Ambition Komfort | Srebrny Brilliant metaliza | 88 tkm | Katowice | Ø 6,1 l/100 km
  • @jercen i znowu nie mogę przyznać Ci racji :) Są montowane tylko na inne rynki. Nie pamiętam dokładnie do jakich krajów ale czytałem o tym artykuł. 
  • W instrukcji i reszcie papierów są opisane wszystkie możliwe opcje co nie oznacza, że u nas one występują. Np. w instrukcji masz podane parametry silnika 1.6 MPI 105 KM, którego u nas nie uświadczycie. Dostępny za to jest za naszą wschodnią granicą. To samo się tyczy kół 14". U nas nie kupisz ale wystarczy pojawić się w Czechach i już tam znajdziecie wersję 14". Czeski konfigurator dla wersji Active na dzieńdobry wrzuca do auta 14". 

Podobnie jest w O3. W Czechach jak chcesz to kupisz naprawdę podstawową wersję bez klimatyzacji czy podgrzewanych lusterek. Nasze wersje Active, Ambition czy Elegance w Rapidzie i O3 (innych modeli nie analizowałem ale pewnie jest podobnie) są bogatsze niż u południowych braci.
    RAPID LB | 1.2 TSI CBZB 105 KM @120 KM/213,7 Nm | MY15 (45 tydzień 2014) | AmbitionMAX + USB + Climatronic + Tempomat + Hak | Błękit DENIM | łódzkie
  • @grzesk dokładnie ..... także otworzyłem Rosyjską stronę i w wersji Active są montowane 14 ".
    @jercen nie chcę się ciągle z Tobą sprzeczać ale nie pisz po raz kolejny czegoś czego nie wiesz w sposób taki, że jesteś pewien tego i chcesz tą błędną wiedzę przekazać innym.
  • @Marcinn - nie musisz mi nic przyznawać. Nie interesuje mnie, co jest oferowane na drugiej półkuli czy nieosiągalne dla nas. Kupujemy w Polsce i płacimy polskimi złotówkami. Napisałem, że nie ma u dealerów R z 14 " kołami. Czy to nieprawda?
    Podaj przykład - zwrócę honor.
    Domyślnie i w realu jesteśmy w Polsce. Piszemy tu na forum, wymieniamy swoje uwagi, ale nie podawajmy dla potencjalnych przyszłych nabywców samochodów informacje z innych krajów. Trzymajmy się naszego rynku, naszych realiów.
    Sam wprowadziłeś tylko zamieszanie na forum. Nie podałeś, że chodzi o nie nasz rynek.
    @gross81 podał, jakie wielkości są na naszym rynku. I ma rację. Ja też się tego trzymam.  
    Rapid LB | 1.2 CBZA 88kW | MY13 | Ambition Komfort | Srebrny Brilliant metaliza | 88 tkm | Katowice | Ø 6,1 l/100 km
  • JERCEN JUŻ ODPOWIADAM NA TWOJĄ WYPOWIEDŹ :
    "nie musisz mi nic przyznawać. Nie interesuje mnie, co jest oferowane na drugiej półkuli czy nieosiągalne dla nas. Kupujemy w Polsce i płacimy polskimi złotówkami. Napisałem, że nie ma u dealerów R z 14 " kołami. Czy to nieprawda? 
    Podaj przykład - zwrócę honor."
    @jercen z tego co mi wiadomo z nauki geografii w szkole podstawowej Czechy i Rosja to nie druga półkula.
    W Polsce także są dostępne koła 14" jako części zamienne - przykład oryginalne kołpaki 14" na polskiej stronie skoda.pl  http://www.sklep.skoda.pl/pl/sklep/p/401/kolpaki-5jx14-metis.html
    A więc jest możliwość zakupu u dealerów  kół 14" do Rapida jeśli ktoś ma na to ochotę.
  • Samochody marki Skoda są sprzedawane na drugiej półkuli również.
    Piszesz o częściach zamiennych. Ale kto przy zakupie R w Polsce pyta o 14" koła?
    Trzymajmy się naszych realiów. Będzie normalnie.
    Zawsze możesz założyć wątek o odrębności wersji R na inne rynki, niż polskie.
    Wiąże się to z normami czy przepisami, a nawet ruchem. Tylko - czy taki temat będzie miał duże powodzenie? 
  • @jercen nie zmieniaj teraz tematu.
    Wszytko masz jasno opisane wcześniej.
    Dla mnie temat naszego sporu wyczerpany !
  • :)
  • mam pytanie bo che kupić alusy do swojego Rapida, którego otrzymam za miesiąc , czy będę mógł przełożyć opony z felg ? czy upić nowe pod alufelgę? 
  • Sobie przełóż a na zimę do stalówek kup zimówki. No chyba że zmieniasz rozmiar kół.
    Rapid SB | 1.2 CBZA 86KM | MY15 | Ambition Max + Dynamic + Pakiet na bezdroża | Czerwień Corrida | 4500km | Lublin
  • tak jak pisze @atsuki zostaw sobie zimówki na stalówkach, a letnie załóż na alufelgi.
    Będziesz musiał dokupić 4 czujniki ciśnienia w kołach ok 320 zł (od listopada 2014 roku obowiązkowe) Ponieważ nie mam tych czujników (mam rocznik 2013) to nie wiem czy da się zakodować 8 czujników, czy tak jak w Toyocie trzeba przy zmianie kół od nowa programować czujniki. Ford pozwala na zaprogramowanie 8 czujników i można koła zmieniać samemu, bez potrzeby programowania.
    Rapid LB|1,2 85 KM| MY14| Ambition| Blue Denim| 105000 km| Kraków
  • @amiskiew
    Żadnych czujników nie potrzeba. Sprawdzenie ciśnienia jest realizowane przez czujniki ABS. Po przekładce trzeba tylko przytrzymać przycisk TPM w kabinie (przy ręcznym) i tyle, choć to już mi zrobili magicy w zakładzie gdzie wymieniałem opony.
  • Nie ma czujników przy kolach. Sygnalizacja spadku ciśnienia opiera się na czujnikach ABS - jest programowa.
    Rapid SB | 1,2 CBZB 105KM | MY14 | Elegance Max beżowy | Beż Cappucino | 74 kkm
  • no to chwała Śkodzie za coś mądrzejszego niż Toyota i Ford.
    Rapid LB|1,2 85 KM| MY14| Ambition| Blue Denim| 105000 km| Kraków
  • Gdzie w kabinie jest ten przycisk TPM?
    Rapid LB / 1.6 TDI CAYC mod 135KM / MY14 / Ambition Komfort / Czarna Perła / 142.500km / Warszawa
  • Obok hamulca
    Przechwytywanie.JPG
    406 x 169 - 21K
    Rapid SB | 1,2 CBZB 105KM | MY14 | Elegance Max beżowy | Beż Cappucino | 74 kkm

ZYSKAJ NAWET 500ZŁ - OTWÓRZ ONLINE KONTO BANKOWE

SPRAWDŻ AKCESORIA DO SWOJEJ SKODY

Postaw mi kawę na buycoffee.to
Zostań Patronem RapidKlub.pl, dzięki Tobie forum będzie nadal funkcjonowało i pomagało innym użytkownikom!

Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz dołączyć do dyskusji na RapidKlub, kliknij jeden z tych przycisków!

Witaj na internetowym forum samochodu SKODA RAPID - zapraszamy do dyskusji!
Masz skodę? Chcesz kupić Rapida? Dołącz do nas!
Postaw mi kawę na buycoffee.to

RapidKlub.pl
 - lista użytkowników forum

Moderatorzy forum:
@van_daal @gross81 @grzesk @jercen

ANKIETY SKODA RAPID:
Jaki kolor do Rapida?
Jaki wybraliście silnik?
Spaceback czy Liftback?
Jaki wybrałeś pakiet / wersję wyposażenia do Rapid'a?
Czy jesteś zadowolony z użytkowania Skody Rapid?