FORUM SKODA RAPID :: Wyszukiwarka Forumowa

Witamy na Forum miłośników Skody Rapid i Rapid Spaceback
   - usterki, opinie i Wasze wrażenia z użytkowania Rapida!

dołącz do nas!
Spalanie 1.2 TSI 85KM
  • @gross81 - Ty 4,5 litra osiągasz jadąc 80-120, a ja 3,9 litra jadąc 40-50. Więc uważam, ze skoro masz dobre wyniki przy wyższych prędkościach to przy niższych spokojnie zejdziesz poniżej 4 L. Ale czy warto wkurzać innych i siebie dla kilku złotych. Ja tam wolę normalną jazdę i spalanie na poziomie 5-6 L.
    Rapid LB|1,2 85 KM| MY14| Ambition| Blue Denim| 105000 km| Kraków
  • Najmniej miałem 3,8 litra, wrzucałem tu kiedyś chyba fote z tym ze to już nie była jazda a próba bicia własnego rekordu, do tego trasa na odcinku 15 km większość z górki ;) Nie wiem jak to robisz ze masz takie małe spalanie, tylko pozazdrościć. Ja zazwyczaj w trasie mam te 5,0-5,2 i tez jestem zadowolony bo to dobre spalanie jak dla mnie.
    Rapid LB |1,2 TSI 86KM | MY2015 | Elegance Max Wnętrze Beż | Biały Candy| 52000km | Szczecin
  • Miałem takiego rapida na kilkaset kilometrów. Jeździłem jak swoim spalało to to 12 litrów. przy dynamicznej jeździe. eco i oszczędna jazda z dziadkowaniem włącznie to można zejść do 6... mówimy cały czas o mieście. Tyle to mi dwu tonowe bmw 150 koni i 6 cylindrów paliło przy jeszcze szybszej jeździe.
    A była to wersja elegance... razem z moim gremium stwierdziliśmy, że skoda to dobry wybór gdy jest tania... Różnica między full bidą a max opcją jest nie warta tego.
    Rapid LB| MY 2015| CGPC 1,2 MPI| Active MAX|Biały Candy|163 tys km.| Wrocław
  • @supermajku - albo jesteś pijany, albo całkiem oszalałeś. Jest tu na forum duuużo osób posiadających Rapidy, część ma silniki 85 km i nikomu nie spalaly nigdy tyle co piszesz. Może stałeś na postoju taxi i dogrzewałeś się w zimie, albo chłodziłeś w lecie. Albo po prostu chciałeś nabić sobie posty i pisać co ci wpadnie do głowy.

• Jeździłem po mieście na 100% jego możliwości i tyle spalał. TSI ma potencjał ekonomiczności i da się zejść poniżej tego co w danych jest. ale też ma potencjał wirowania w baku. A co do dobrego wyposażenia to kierownica w skórce jest milutka w dotyku. polecam
    Rapid LB| MY 2015| CGPC 1,2 MPI| Active MAX|Biały Candy|163 tys km.| Wrocław
  • Mam pytanie do kolegów jeżdżących na co dzień Skodą Rapid z tym właśnie silnikiem,ale bez LPG - jakie macie obecne spalanie przy tych zimowych niskich temperaturach,czy spalanie nie co wzrosło w porównaniu z warunkami letnimi ?
    Na moim przykładzie zauważyłem wzrost zużycia paliwa o ok.0,3l/100km,czyli jak w lecie miałem spalanie ok.6,3l to teraz mam 6,7l zakładając jazdę głównie w mieście.Również po starcie zimnego silnika,jego zagrzanie objawia się dłuższym momentem utrzymania wysokości obrotów silnika na postoju rzędu ok.1000 obr/min.Jak oceniacie ten niewielki wzrost zużycia paliwa jako normę do przyjęcia w naszych Rapidach ?
    Za wszelkie cenne uwagi z góry dziękuję i pozdrawiam !!!
    * RAPID LIFTBACK * 1,2 TSI * 86 KM * MY15 * AMBITION MAX * BEŻ CAPPUCINO *31 450 * RYBNIK *
  • No niestety spalanie jest większe na tych mrozach, u mnie ok 0,3-0,5l do tego ranne uruchomienie, ogrzewanie, podgrzewnie szyb, lusterek foteli (jesli ktoś ma) przy -15 tez pochłania sporo paliwa
    Rapid LB |1,2 TSI 86KM | MY2015 | Elegance Max Wnętrze Beż | Biały Candy| 52000km | Szczecin
  • Trasa 315km- prędkośći przez pierwsze 100km do 100km/h póżniej 150 do 160 km/h.
    Powrót 315km- 40km w korku na jedynce i dwójce ,a reszta tj 275km  predkości 140-150km/h.
    Średnia prędkość z kompa 109Km/h 
    Spalanie srednie na kompie 6.2l a z dystrybutora 6.05l.
    Koła 15 stalowe na oponie 185.
    Temperatura +5 do 8.

Toledo LB/1.2CBZA 86/MY2014/Reference/Czarny/44300km/ Kerry
  • Witam,niestety w tym teraz okresie zimowym jeszcze,choć niezbyt chłodnym,mam na myśli niskie temperatury ,moje spalanie utrzymuje się na poziomie powyżej 7 litrów 7,1 i 7,2 l/100 km,jazda miejska prędk.50-80 km,krótkie odcinki do 10 km - chyba to normalne ?
    Pozdrawiam !!!
    * RAPID LIFTBACK * 1,2 TSI * 86 KM * MY15 * AMBITION MAX * BEŻ CAPPUCINO *31 450 * RYBNIK *
  • na takich krótkich odcinkach i to w miescie to calkiem przyzwoicie, ja mam podobnie chyba ze chce mi sie stosowac eco driving ;)
  • andrew61k - Twoje spalanie to chyba standardowe spalanie w mieście i w chłodne dni. Przy moim stylu jazdy, a mam raczej ciężką nogę po Krakowie zawsze wychodzi 7 - 7.3.
  • amiskiew- przy eco drajwie mam takie spalanie po mieście na 17". A mieszkam raczej w dziurze biorąc pod uwagę Krk. Odcinki od 2 do 5km.
    Toledo LB/1.2CBZA 86/MY2014/Reference/Czarny/44300km/ Kerry
  • @dafids - ja robiłem różne próby jazdy. I śmiem twierdzić, że ecodriving w silnikach TSI się nie sprawdza. TSI wolą szybko przyspieszyć z miejsca, szybka zmiana biegów do czworki, a potem płynna jazda z muskaniem gazu. Ponieważ Kraków to głównie skrzyżowania i korki to wg mnie taka jazda się sprawdza.
  • Po wizycie w aso spalanie na trasie wzrosło z 5.3-5.5l/100 do 6.3-6.9l/100. Po ostatnim tankowania spadło do 6l/100. Czyżby magicy z aso coś poprzestawiali. 
    Rapid SB|1.2 TSI 85KM|MY15|Aktiv Max|Biel Candy|Białystok|7000km
  • abrakadabrian Napisz z co robiłeś w ASO, bo po samych odwiedzinach raczej nic się nie może stać.
    Ja miałem podobne "objawy" po wymianie oleju.
    Okazało się, że po zmianie oleju silnik pracuje ciszej. A ponieważ jeżdzę "na słuch", więc kreciłem silnik do wyższych obrotów, co spowodowało wyższe spalanie.
    Po tygodniu wszystko wróciło do normy :-) 
  • Jeżdżę tak samo, tankuje ciągle na tej samej stacji. Wizytę miałem w styczniu i od tamtej pory to się dzieje. Dodam jeszcze że długo trzyma obroty 1000rpm po uruchomieniu. Nie ważne czy jest ciepły czy zimny. 
    Rapid SB|1.2 TSI 85KM|MY15|Aktiv Max|Biel Candy|Białystok|7000km
  • Witam,w ciągu ostatnich 2 tygodni jeżdziłem swoim Rapidem w sposób emerycko - książkowym,czyli płynne ruszanie,zmiana biegów według wskazań komputera przy ok.2000 obr,lekka noga na gazie i przy załączonej klimatyzacji, odcinki krótkie do 25 km w jeżdzie miejskiej codziennie i powiem Wam,że zużycie 1 miałem zawsze poniżej 6 litrów.
    Tak więc da się jeżdzić oszczędnie na silniku TSI 1,2 85 KM,jestem zadowolony i oby tak dalej bez żadnych usterek przez drugi rok eksloatacji tego samochodu.
    Pozdrawiam !!!
  • andrew61k - jakiś czas temu pisałem o jeżdżeniu "na emeryta".
    Zaoszczędzisz Max 1.2 L/100km. Czy warto męczyć siebie i wkur...ć innych taką jazdą? Dla mnie dynamiczna jazda jest przyjemnością, w przeciwieństwie do emeryckiego zamulania miasta. TSI lubią dynamikę i odwzajemniają to spalaniem w granicach 7 L.
  • Trochę mnie zaskakujesz spalaniem rzędu 7 l ...
    Wprawdzie nie spisałem danych z jazdy moim R z trasy autostradami przez kilka krajów, ale średnie z kompa przy 120 - 160 wyszło rzędu 5,4 (włącznie z godzinnymi przejazdami przez centrum Wiednia systemem skok po 10 m i objazdem autostrady), a długotrwałe od nowości (jazda z przyczepką, po mieście) wciąż na poziomie 6,1l.
    A styl jazdy - no to już raczej wg sytuacji, mozliwości i pogody. Ale nie jestem zawalidrogą.
    Pozdrawiam.
    Rapid LB | 1.2 CBZA 88kW | MY13 | Ambition Komfort | Srebrny Brilliant metaliza | 88 tkm | Katowice | Ø 6,1 l/100 km
  • Witam,kolega @amiskiew mnie nie zrozumiał do końca, jazda "na emeryta" nie oznacza wcale "zamulania miasta",jest to normalna jazda w mieście z prędkością 50 km/h,a po za miastem 70-90 km/h,taka jazda mi odpowiada,nie denerwuje mnie jak i nie denerwuje pozostałych użytkowników,zgadzam się ,że silniki TSI lubią dynamiczną jazdę bo taką mają charakterystykę przyśpieszenia na turboładowaniu,ale można połączyć przyjemne z pożytecznym i trochę zaoszczędzić na paliwie.
    Pozdrawiam !!!

Pieniądze po 100zł banknoty zdjęcie

Zielona strzałka w dół grafika

Konto Otwarte na Ciebie w promocji „Rozkwitaj na wiosnę” z premią do 630 zł
  • Zarejestruj się, spełnij warunki i zyskaj do 630 zł premii!
Zyskaj nawet 650 zł w promocji konta Millennium 360°
  • 250 zł za założenie konta Millennium 360° online z kartą debetową, wyrażenie zgód wymaganych regulaminem promocji, wpłatę min. 500 zł w ciągu 10 dni od założenia konta, zalogowanie się do aplikacji mobilnej banku i zapłacenie min. 1 raz kartą do konta lub BLIKIEM
  • 250 zł jeśli w każdym z 3 miesięcy określonych w regulaminie zapewni wpływ wysokości min. 1000 zł oraz zapłaci kartą do konta lub BLIKIEM min. 500 zł
  • 150 zł jeśli min. 1 000 zł wpłynie na Twoje konto z tytułu wynagrodzenia przez co najmniej 2 miesiące określone w regulaminie promocji.
  • 200 zł za założenie Konta 360° Junior
Konto osobiste CitiKonto z oprocentowaniem 7,2% na koncie oszczędnościowym
  • Załóż konto osobiste CitiKonto i odbierz do 300 zł zwrotu
  • Dodatkowo możesz zyskać aż 7,2% w skali roku na koncie oszczędnościowym
  • 0 zł za prowadzenie konta i karty z usługą wielowalutową
  • 0 zł za wypłaty z bankomatów Citi i 4 wypłaty z innych bankomatów
Konto Otwarte na Ciebie w promocji „Por(a) na bank” z premią do 680zł
  • Zarejestruj się w promocji, spełniaj warunki i zgarnij nawet 680 zł łącznej nagrody!
Konto Przekorzystne z kontem oszczędnościowym w promocji
  • Do 300 zł za założenie konta Przekorzystnego
  • 7% na koncie oszczędnościowym w skali roku
  • do 100 000 zł na 5 miesięcy
Konto za Zero i Konto Oszczędnościowe Plus
  • 0 zł za otwarcie i prowadzenie PKO Konta za Zero oraz Konta Oszczędnościowego Plus
  • 0 zł za przelewy standardowe w serwisie iPKO oraz aplikacji IKO
  • 5% w skali roku dla nowych środków do 250 tys. (przez 90 dni)
VeloKonto
  • Załóż konto i daj się docenić
  • 0 zł za prowadzenie konta, bez warunków
  • Program Poleceń - odbierz 100 zł za każdą osobę, która spełni warunki promocji
  • VeloKorzyści - indywidualny Pakiet Medyczny nawet za 0 zł
Nest Konto
  • Konto, karta i bankomaty Euronet bezwarunkowo za 0 zł
  • Lokata do 7,6% w skali roku
  • Wygodne płatności BLIKiem, telefonem i zegarkiem
eKonto
  • załóż konto i zgarnij do 870 zł nawet 7% na oszczędnościach
  • 0 zł za otwarcie i prowadzenie Twojego konta
  • 0 zł za wypłaty ze wszystkich bankomatów w Polsce od 300 zł i wypłaty z bankomatów za granicą
  • 0 zł za kartę przy łącznej kwocie transakcji nią na 350 zł w miesiącu
  • 0 zł za płatności BLIK w sklepach i internecie
Alior Konto
  • Otwórz Alior Konto i zyskaj bonus nawet do 600 zł
  • 0 zł za prowadzenie konta - bez warunków
  • 0 zł za obsługę karty - dla osób poniżej 18 lat lub po spełnieniu warunków
  • 0 zł za wypłaty z bankomatów własnych, a dla sieci Euronet dla wypłat od 100 zł
  • 0 zł za wypłaty z bankomatów za granicą
Konto Dla Graczy
  • Załóż konto i zyskaj do 200 zł i 16 000 punktów w Programie Bezcenne Chwile
  • 0 zł za prowadzenie konta jeżeli nie ukończyłeś 26 lat lub jeśli zapewnisz jednorazowy wpływ min. 1500 zł/mies.
  • 0 zł za obsługę karty do konta jeśli nie ukończyłeś 18 lat lub zapłacisz kartą min. 300 zł do przedostatniego dnia danego miesiąca
SPRAWDŻ AKCESORIA DO SWOJEJ SKODY

Postaw mi kawę na buycoffee.to
Zostań Patronem RapidKlub.pl, dzięki Tobie forum będzie nadal funkcjonowało i pomagało innym użytkownikom!

Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz dołączyć do dyskusji na RapidKlub, kliknij jeden z tych przycisków!

Witaj na internetowym forum samochodu SKODA RAPID - zapraszamy do dyskusji!
Masz skodę? Chcesz kupić Rapida? Dołącz do nas!
Postaw mi kawę na buycoffee.to

RapidKlub.pl
 - lista użytkowników forum

Moderatorzy forum:
@van_daal @gross81 @grzesk @jercen

ANKIETY SKODA RAPID:
Jaki kolor do Rapida?
Jaki wybraliście silnik?
Spaceback czy Liftback?
Jaki wybrałeś pakiet / wersję wyposażenia do Rapid'a?
Czy jesteś zadowolony z użytkowania Skody Rapid?