FORUM SKODA RAPID :: Wyszukiwarka Forumowa

Witamy na Forum miłośników Skody Rapid i Rapid Spaceback
   - usterki, opinie i Wasze wrażenia z użytkowania Rapida!

dołącz do nas!
Wymiana oleju
  • Swoją drogą to świetny zabieg marketingowy przeciągnąć wymianę płynu hamulcowego na trzeci rok. Chciał nie chcial nawet po gwarancji przyjedziesz na tę usługę do Aso.
    Rapid LB| MY 2015| CGPC 1,2 MPI| Active MAX|Biały Candy|163 tys km.| Wrocław
  • Noleth we wrześniu miałeś wymianę oleju, teraz będziesz miał przegląd samochodu po 2 latach. Na moim przykładzie. Tez mam zmienny okres QI6. Mądry komputerek wyliczył wymianę oleju po 19 miesiącach (pierwsze co minęło, wyliczony przebieg był dużo większy) - miałem przebieg 11 000 km. A przegląd będę miał w 24 miesiącu. 5 miesięcy od wymiany oleju. Przegląd samochodu to jedna sprawa a wymiana oleju to druga sprawa. Wymiany oleju nie nazywałbym przeglądem, mimo ze sprawdzają samochód od spodu czy cos się nie urwało i sprawdzali ciśnienie w kolach plus akcje serwisowe, bo to tylko gmatwa sprawę.
    Rapid SB | 1,2 CBZB 105KM | MY14 | Elegance Max beżowy | Beż Cappucino | 74 kkm
  • Jercen, mój R pochodzi z maja 2013, to tak gwoli ścisłości. Zresztą rocznik mam podany w "stopce" :) Jeżdżę praktycznie tylko krótkie odcinki (5-10 km) po mieście, stąd też mądry komputer szybciej wzywa do warsztatu. Rozumiem o czym mówicie, ale mi konkretnie chodziło o ten olej. Wiadomo, że 1.2 TSI jest silnikiem szczególnej troski i z tego co się czyta, to najlepiej wymieniać jak najczęściej, a najlepiej raz do roku bez względu na przebieg. Chyba, że się mylę. Więc jeśli nie wymienią tym razem, to przeciągnie się to o być może trochę za długo... 
    Rapid LB | 1.2 TSI 86 KM | MY2013 | Ambition | Czerń Magiczna | Białystok
  • @Noleth Dlaczego piszesz, że 1.2 TSI to silnik specjalnej troski ?
     Jak na razie zrywające się łańcuchy i branie oleju występowało w 1.4 i 1.8 TSI w starej specyfikacji. O naszych silnikach nie było jeszcze nic złego.

• Mam R z czerwca tego samego roku. Na liczniku mam ok. 35 tkm. Jestem po wymianie oleju i filtrów połączonych z pierwszym (po 2 latach) przeglądem. Jak na razie - silnik chodzi, oleju nie bierze. Łańcuszek raczej jest w normie.
    Pisałem Tobie - tak jak przypuszczałem - że miałeś w swoim R pierwszą wymianę oleju do 2 lat. To zrobiłeś we wrześniu 2014. Od tego czasu leci kolejny, drugi dwuletni okres na wymianę oleju. Czyli najpóźniej do września 2016 komp zacznie przypominać o serwisie/wymianie oleju.
    Po dwóch latach Skoda wymaga przeglądu samochodu. To nie ma nic wspólnego z wymianą oleju i filtrów. Zazwyczaj ten przegląd można połączyć z wymianą oleju. W Twoim wypadku masz wymianę za sobą - teraz pozostaje (jeśli to jeszcze nie zrobiłeś) przegląd.
    Wcześniej pisałem - po trzech latach użytkowania R - dla Ciebie to będzie maj 2016 - wymiana płynu hamulcowego.
    Wracając do Twojego zasadniczego pytania - wymieniać olej czy nie? Jeżeli robisz rocznie 6 - 8 tkm , to za 2 lata i tak nie "dojdziesz" do wymiany przy przebiegu 30 tkm. Przy zachowaniu serwisów wymiany oleju co 2 lata - masz możliwość spokojnej eksploatacji samochodu, z dotrzymaniem wymiany oleju najpóźniej do 2 lat i nie przekroczeniu 30 tkm przebiegu.

PS> Większość w stopce ma wpisaną miejscowość/rejon PL. Możesz dopisać u siebie (jak zechcesz) - pozwoli to na zorientowanie się i możliwości spotkania kogoś z Rapidklubu w swojej okolicy.
    Pozdrawiam
    Rapid LB | 1.2 CBZA 88kW | MY13 | Ambition Komfort | Srebrny Brilliant metaliza | 88 tkm | Katowice | Ø 6,1 l/100 km
  • Jeżeli Kolega robi rocznie 6-8 tysięcy to olej trzeba zmieniać raz w roku dla zdrowotności silnika. Olej szybciej straci swoje właściwości " nie pracując".
    Corolla | 1,6 132KM | MY18 | Classic Plus | Czarny | EPi
  • Co należy zrobić jak komputer pokazuje wymiana za 10 dni i kilometrów 16 tys. a przebieg mam 8800, wymieniać teraz olej czy na przeglądzie po dwóch latach w marcu.Co sie stanie jak nie wymieni się zgodnie ze wskazaniem (za 10 dni) ,można utracić gwarancję?
    Rapid SB/1.2 CBZ TSI / 86KM/MY14/Ambition/szary metalik/40000 km/Szczecin
  • Ja np. olej wymieniam max. co 15tkm a na przegląd będę jechał jak mi komputer karze. Sorry ale wymiana oleju raz na 2 lata lub ok 30tkm to jest jakiś żart, no chyba że jeździmy max. 3 lata to możemy wcale nie wymieniać - niech się martwi "nowy" właściciel.
  • Firma stosuje oleje LL. Ich okres eksploatacji to 2 lata. Czyli spokojnie do 24 miesięcy można go eksploatować. Przy "krótszych" wskazaniach komputera należy dostosować się do tych zaleceń. Komputer ma sporo czujników, które nadzorują stan oleju i podpowiadają jego wymianę. Wychodzi na to, że masz za sobą 21 miesięcy eksploatacji, przy rocznym przebiegu rzędu 5 tkm.
    @ Kamel przy nie dotrzymaniu terminu wymiany oleju, wszystkie te dane pozostają w pamięci kompa. Przy najbliższej wizycie w ASO i podłączeniu samochodu do kompa - pracownik otrzymuje wypis wszystkich usterek samochodu i niedotrzymanych (przekroczonych) zaleceń. Czy utracisz gwarancję? Trudno powiedzieć. Zależy od podejścia ASO.
    W tym układzie, jak masz takie przebiegi roczne, może pomyślisz o przejściu na coroczną wymianę oleju, na zwykłym oleju?
    W każdym razie warto w ciągu najbliższych dni wejść w kontakt z ASO i ustalić dalsze postępowanie i ew. zmianę terminów wymiany oleju.
    Rapid LB | 1.2 CBZA 88kW | MY13 | Ambition Komfort | Srebrny Brilliant metaliza | 88 tkm | Katowice | Ø 6,1 l/100 km
  • Radze dobrze sprawdzić poziom oleju po ASO wczoraj odebrałem nowego RAPIDA przejechałem 90 km i rano sprawdzić stan oleju i co??? 7mm ponad max!!! musze do nich jechać niech spuszczają mam nadzieje że nic nie narobiłem sobie w silniku przez te 90km,które przejechałem.
    Rapid 1,2 tsi 90 km | LB |MY2016,| Ambition | Topaz | 17500 km
  • Pewnie sprawdzałeś poziom oleju w samochodzie, który stał wypoziomowany, bez żadnych przechyłów. To stwierdzenie tylko dla zachowania podstawowych zasad pomiaru poziomu.
    Wg mnie - szkoda czasu i nerwów na wizytę w ASO.
    W tym układzie zastanowiłbym się nad samodzielnym obniżeniem poziomu oleju poprzez odciągnięcie nadmiaru oleju kanałem miarki oleju. Chodzi o to by nie było trzeba korzystać z kanału i ściągać dolną osłonę silnika. Cienkim wężykiem wyciągnij (odessij) trochę oleju. Nadmiar będziesz miał na dolewkę.
    Nadmiar oleju jest niekorzystny ze względu na możliwość uszkodzenia katalizatora.
  • Część nowych samochodów ma przelany stan oleju silnikowego. U mnie też było ponad maximum.
  • Wymiana oleju
    olej Castrol 5W30 Edge -własny 149 zł za 5l
    filtr 03C115561H - 49,90 zł
    korek M14x1,5x22- 8,55 zł
    koszt czynności-148 zł
  • ładnie ci policzyli za wymiane, bywały osoby co za polowe tej ceny zmieniali w aso, ostatecznie lepiej by ci sie oplacalo wymienic z ich materiałem wyszlo by ze 100 mniej
    Rapid LB |1,2 TSI 86KM | MY2015 | Elegance Max Wnętrze Beż | Biały Candy| 52000km | Szczecin
  • To w którym momencie ma być taniej ,za olej raczej nie ,za usługę? ,bo jak ich olej to usługa będzie tańsza?
  • Olej Castrol LL - aktualnie takie są rynkowe ceny detaliczne, 
    filtr - porównywalne ceny z innymi,
    za mój przegląd zapłaciłem też koło 140 zł.
    Wg mnie za usługę masz policzone normalnie. 
    Czasem jest tak - że w sąsiedniej miejscowości jest taniej - ale jak do tego doliczyć czas, dojazd, - pozostaje najkorzystniejsza wymiana w wybranym przez siebie, najbliższym miejscu.
  • Właśnie wróciłem z ASO i jestem po wymianie oleju
    olej Castrol 5w40 - 4 litry 160,00
    filtr olej 44,91
    robocizna 76,50
    czyli razem 282 pln
    RAPID LIFTBACK | 105KM | 2015| AMBITION MAX | SREBRNY | 43334 | EKU
  • Nalezy rozroznic koszty przegladu od kosztow wymiany oleju. 76 zl. za wymiane oleju to troche duzo. Natomiast cena 140 zl. za przeglad nawet dobra. 
  • Witam,mam pytanie do kolegów :
    - Czy przy każdej wymianie oleju należy wymienić również korek/śrubę miski olejowej,czy tylko w zależności od zużycia pierścienia uszczelniającego ?
    - Bardzo bym prosił o podzielenie się uwagami na ten temat - dziękuję !!!
    * RAPID LIFTBACK * 1,2 TSI * 86 KM * MY15 * AMBITION MAX * BEŻ CAPPUCINO *31 450 * RYBNIK *
  • Przecież kol. @Kamel wymieniał sam olej za co zapłacił 148 zł, nikt tu nie mowi o przegladzie chyba ze tym "olejowym" który wliczaja w tą cene wymiany. Za to dla przykladu kol. @bemakr podał kwote 76,50 i to jest dobra cena, ja zapłaciłem 90 zł i jak na moj drogi serwis to i tak uważam za przyzwoita cene, natomiast miałem propozycje wymiany z ich materiałami za 270
    Rapid LB |1,2 TSI 86KM | MY2015 | Elegance Max Wnętrze Beż | Biały Candy| 52000km | Szczecin

Pieniądze po 100zł banknoty zdjęcie

Zielona strzałka w dół grafika

Konto Otwarte na Ciebie w promocji „Rozkwitaj na wiosnę” z premią do 630 zł
  • Zarejestruj się, spełnij warunki i zyskaj do 630 zł premii!
Zyskaj nawet 850 zł w promocjach konta Millennium 360° i Konta 360° Junior!
  • 250 zł za założenie konta Millennium 360° online z kartą debetową, wyrażenie zgód wymaganych regulaminem promocji, wpłatę min. 500 zł w ciągu 10 dni od założenia konta, zalogowanie się do aplikacji mobilnej banku i zapłacenie min. 1 raz kartą do konta lub BLIKIEM
  • 250 zł jeśli w każdym z 3 miesięcy określonych w regulaminie zapewni wpływ wysokości min. 1000 zł oraz zapłaci kartą do konta lub BLIKIEM min. 500 zł
  • 150 zł jeśli min. 1 000 zł wpłynie na Twoje konto z tytułu wynagrodzenia przez co najmniej 2 miesiące określone w regulaminie promocji.
  • 200 zł za założenie Konta 360° Junior
Konto osobiste CitiKonto z oprocentowaniem 7,2% na koncie oszczędnościowym
  • Załóż konto osobiste CitiKonto i odbierz do 300 zł zwrotu
  • Dodatkowo możesz zyskać aż 7,2% w skali roku na koncie oszczędnościowym
  • 0 zł za prowadzenie konta i karty z usługą wielowalutową
  • 0 zł za wypłaty z bankomatów Citi i 4 wypłaty z innych bankomatów
Konto Otwarte na Ciebie w promocji „Por(a) na bank” z premią do 680zł
  • Zarejestruj się w promocji, spełniaj warunki i zgarnij nawet 680 zł łącznej nagrody!
Konto Przekorzystne z kontem oszczędnościowym w promocji
  • Do 300 zł za założenie konta Przekorzystnego
  • 7% na koncie oszczędnościowym w skali roku
  • do 100 000 zł na 5 miesięcy
Konto za Zero i Konto Oszczędnościowe Plus
  • 0 zł za otwarcie i prowadzenie PKO Konta za Zero oraz Konta Oszczędnościowego Plus
  • 0 zł za przelewy standardowe w serwisie iPKO oraz aplikacji IKO
  • 5% w skali roku dla nowych środków do 250 tys. (przez 90 dni)
VeloKonto
  • Załóż konto i daj się docenić
  • 0 zł za prowadzenie konta, bez warunków
  • Program Poleceń - odbierz 100 zł za każdą osobę, która spełni warunki promocji
  • VeloKorzyści - indywidualny Pakiet Medyczny nawet za 0 zł
Nest Konto
  • Konto, karta i bankomaty Euronet bezwarunkowo za 0 zł
  • Lokata do 7,6% w skali roku
  • Wygodne płatności BLIKiem, telefonem i zegarkiem
eKonto
  • załóż konto i zgarnij do 870 zł nawet 7% na oszczędnościach
  • 0 zł za otwarcie i prowadzenie Twojego konta
  • 0 zł za wypłaty ze wszystkich bankomatów w Polsce od 300 zł i wypłaty z bankomatów za granicą
  • 0 zł za kartę przy łącznej kwocie transakcji nią na 350 zł w miesiącu
  • 0 zł za płatności BLIK w sklepach i internecie
Alior Konto
  • Otwórz Alior Konto i zyskaj bonus nawet do 600 zł
  • 0 zł za prowadzenie konta - bez warunków
  • 0 zł za obsługę karty - dla osób poniżej 18 lat lub po spełnieniu warunków
  • 0 zł za wypłaty z bankomatów własnych, a dla sieci Euronet dla wypłat od 100 zł
  • 0 zł za wypłaty z bankomatów za granicą
Konto Dla Graczy
  • Załóż konto i zyskaj do 200 zł i 16 000 punktów w Programie Bezcenne Chwile
  • 0 zł za prowadzenie konta jeżeli nie ukończyłeś 26 lat lub jeśli zapewnisz jednorazowy wpływ min. 1500 zł/mies.
  • 0 zł za obsługę karty do konta jeśli nie ukończyłeś 18 lat lub zapłacisz kartą min. 300 zł do przedostatniego dnia danego miesiąca
SPRAWDŻ AKCESORIA DO SWOJEJ SKODY

Postaw mi kawę na buycoffee.to
Zostań Patronem RapidKlub.pl, dzięki Tobie forum będzie nadal funkcjonowało i pomagało innym użytkownikom!

Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz dołączyć do dyskusji na RapidKlub, kliknij jeden z tych przycisków!

Witaj na internetowym forum samochodu SKODA RAPID - zapraszamy do dyskusji!
Masz skodę? Chcesz kupić Rapida? Dołącz do nas!
Postaw mi kawę na buycoffee.to

RapidKlub.pl
 - lista użytkowników forum

Moderatorzy forum:
@van_daal @gross81 @grzesk @jercen

ANKIETY SKODA RAPID:
Jaki kolor do Rapida?
Jaki wybraliście silnik?
Spaceback czy Liftback?
Jaki wybrałeś pakiet / wersję wyposażenia do Rapid'a?
Czy jesteś zadowolony z użytkowania Skody Rapid?