Witam,od kilku dnia jeżdżąc zauważyłem dziwny lekki stukot w tylnej lewej części samochodu. Dziś postanowiłem zdiagnozować przyczynę,więc udałem się do kanału w garażu i sprawdziłem,czy nie ma jakiegoś lużnego elementu bijącego samoczynnie o nadwozie,niestety nic nie stwierdziłem,wszystko w jak najlepszym porządku,sprawdziłem przestrzeń nadkola lewego bez uwag,na koniec wyrzuciłem wszystko z bagażnika,łącznie z kołem zapasowym i przejechałem się i nadal na drodze gruntowej,przy przechyłach samochodu słychać ten niewielki stukot,który nie występuje np. na drodze asfaltowej.Zastanawiam się,gdzie jeszcze szukać przyczyny,czy zdejmować koło tylne lewe i przejrzeć układ hamulcowy,czyli klocki,a może coś jest lużnego za tapicerką w bagażniku lub w szkielecie drzwi tylnych lewych ? Proszę kolegów o wszelkie sugestie,bo nie chce na razie z taką "pierdołą"jechać zaraz do ASO. Pozdrawiam !!!
* RAPID LIFTBACK * 1,2 TSI * 86 KM * MY15 * AMBITION MAX * BEŻ CAPPUCINO *31 450 * RYBNIK *
@andrew61k zakładam, że półkę z bagażnika też wyjąłeś... u mnie podobnie stukało z tyłu, wyjąłem wszystko... myślałem, że to klapa... regulacja nie pomogła... okazało się, że to poduszka pod skrzynią. Ponoć, słychać ją z przodu po lewej stronie od kierowcy, a ja słyszałem z tyłu z lewej strony. Pozdrawiam
Ja też takie stukanie słyszę od tylnego lewego (akurat lewego - bo bliżej?) koła. Podejrzewam plastykową osłonę amortyzatora. Może ona obija się o tenże amortyzator (jest tam lekki luz)? Jak ręcznie ją trącam to lekko puka właśnie.
Witam,dziękuję wszystkim kolegom za podzielenie się swoimi spostrzeżeniami.Wydaje mi się,że już wszystko wyeliminowałem co może wywoływać ten niewielki stukot w tylnej części samochodu,a mianowicie: - wyjąłem półkę górną z bagażnika - wyjąłem koło zapasowe + zestaw ( podnośnik itd.) - wyjąłem gaśnicę samochodową - sprawdziłem mocowanie tłumika na łączniku gumowym - sprawdziłem działanie otwierania i zamykania drzwi na zawiasach - sprawdziłem zaskakiwanie oparcia kanapy tylnej - sprawdziłem działanie i ułożenie pasów bezpieczeństwa z tyłu - sprawdziłem po zdjęciu koła tylnego amortyzator ( plastikowa osłona amortyzatora lużna tylko w przypadku jej ręcznego poruszania ) - sprawdziłem stan klocków hamulcowym w jarzmie - brak luzów - sprawdziłem stan elementów plastikowych nadkola i chlapaczy - bez uwag Podsumowując,zostało mi jeszcze do sprawdzenia : - jazda kontrolna przy opuszczonej szybie drzwi tylnych lewych,w celu wyeliminowania lużnego elementu w szkielecie drzwi. Myślę,że regulacja samej klapy bagażnika nic nie da,jeżeli klapa prawidłowo się zamyka i dolega poprawnie łącząc się w linii obrysu karoserii,tak samo jeżeli chodzi o poduszkę pod skrzynią biegów,której stukot słychać było by bardziej w części podłogowej samochodu. Tak więc na razie pozostaje jazda z tą niewielką usterką i obserwacja jej nasilenia. W póżniejszym okresie na pewno wizyta w ASO,żeby być spokojniejszym na dalszą jazdę. Pozdrawiam i dziękuję wszystkim za wszelkie opisane spostrzeżenia.
* RAPID LIFTBACK * 1,2 TSI * 86 KM * MY15 * AMBITION MAX * BEŻ CAPPUCINO *31 450 * RYBNIK *
Mi tez sie dobrze zamykała klapa i regulacja nie zmieniła lini obrysu a jednak po regulacji stukanie ustało. Dodam ze podobnie jak ty zdemontowałem wszystko, zajrzałem wszędzie i byłem już zrezygnowany. Proponuje spróbować, przynajmniej wyeliminujesz kolejna potencjalna przyczynę.
Rapid LB |1,2 TSI 86KM | MY2015 | Elegance Max Wnętrze Beż | Biały Candy| 52000km | Szczecin
Jestem następnym użytkownikiem z tym samym problemem, stukanie słychać jest coraz bardziej w tylnej części samochodu ale tylko na nierównościach. Widzę, że nikt narazie nie zdiagnozował tego problemu na 100%. Hmm jeśli ktoś z Was już coś wie n/t temat więcej podzielcie się info. Dodam że mam przejechane dopiero 5500km
@simplyclever czy w MY16 został wyeliminowany problem z poduszką pod skrzynią? Jak nie, to po wyeliminowaniu wszystkich luźnych elementów (klapa tylna, półka bagażnika, koło, zestaw przy kole, pasy pasażera, itp.) i sprawdzeniu zawieszenia... stawiałbym na poduszkę. Jeśli to ona to oprócz stukania, odczuwalny był charakterystyczny luz przy dodawaniu lub puszczeniu gazu, ogólnie nieciekawe uczucie.
@yunior dzięki, dobra sugestia, wezmę to pod uwagę również wszystko wskazuje na zawieszenie, półka wyciagnięta koło zapasowe tez i nadal tłucze. a więc ASO....
Jedź do ASO z pustym bagażnikiem, żeby oczu nie mydlili. Czasami stuki może też wydawać nadpęknięta sprężyna lub jak pisałem wcześniej wadliwy amortyzator.
Wszelkie znaki towarowe, zdjęcia użyte na stronie są własnością producenta i zostały użyte jedynie w celach informacyjnych. Informujemy, że publikowane treści są treściami własnymi użytkowników.