FORUM SKODA RAPID :: Wyszukiwarka Forumowa

Witamy na Forum miłośników Skody Rapid i Rapid Spaceback
   - usterki, opinie i Wasze wrażenia z użytkowania Rapida!

dołącz do nas!
Wymiana oleju
  • w aso rozliczaja to pewnie wedlug rozpoczętych roboczogodzin. u jednych jest to 100 netto u innych jak widac 50.
    aso to bohemia kolo janek
    Rapid LB | 1,2 105KM | MY15 | Elegance Max beżowy | Brąz Topaz | Warszawa
  • Jesli to Bochemia to tam idzie sie dogadac. Robilem tam przeglad Octavii przed kupnem i po lekkich negocjacjach zaplacilem 150 zl zamiast 250. 
    Corolla | 1,6 132KM | MY18 | Classic Plus | Czarny | EPi
  • @yunior81 chyba ma jakiś dar targowania się :P bo w tym samym ASO do którego ja i on jeździmy w październiku 2015 r. za wymianę oleju na własne życzenie przed wskazaniem komputera i bez jego kasowania, z ich materiałami zaśpiewali mi 315 zł brutto.

- wymiana - 55 zł
    - filtr oleju z korkiem spustowym - 55 zł
    - Olej silnikowy castrol 507.00 5w30 - 205 zł
    RAPID LB | 1.2 TSI CBZB 105 KM @120 KM/213,7 Nm | MY15 (45 tydzień 2014) | AmbitionMAX + USB + Climatronic + Tempomat + Hak | Błękit DENIM | łódzkie
  • 55 zl za wymiane ale to w pakiecie a jakbys przyjechal ze swoim materiałem to spokojnie 80-100 sobie wołają, ja spotkałem sie z cena nawet 170 zl za sama wymiane ze swoim materiałem bez kasowania ispekcji ale ci to ewidentnie chcieli naciagnac mnie na ich materiały wiec cene wywalili zaporową.
    Rapid LB |1,2 TSI 86KM | MY2015 | Elegance Max Wnętrze Beż | Biały Candy| 52000km | Szczecin
  • Grzesk skoro wymiana 55 zl. to chyba dobra cena :) jak pojedziesz z wlasnymi materialami zaplacisz tyle samo. 
  • OK, chodzi o to, że pisałeś 45 zł a całość 250 zł, gdzie u mnie było 315 zł :)
    Jeśli netto to OK bo brutto wyniesie podobnie i jeśli tak było powinieneś to zaznaczyć i nie każdy ma możliwość płacenia netto :)
    RAPID LB | 1.2 TSI CBZB 105 KM @120 KM/213,7 Nm | MY15 (45 tydzień 2014) | AmbitionMAX + USB + Climatronic + Tempomat + Hak | Błękit DENIM | łódzkie
  • Nigdy cena robocizny z ich materiałami nie jest taka sama jak ze swoimi.
    Rapid LB |1,2 TSI 86KM | MY2015 | Elegance Max Wnętrze Beż | Biały Candy| 52000km | Szczecin
  • Grzesk konkretnie, ktory gosc Cie obslugiwal ? Pracuje tam trzech muszkieterow i kazdy niestety ma inne podejscie do klienta. Jednego nie interesuje, ze przyjezdzasz kilka lat a drugi to doceni. 
    Nie targujmy sie o 10 czy 20 zł. :)
  • Dla uściślenia podam jak sytuacja wygląda w stolicy Podlasia.
    Białystok, POL-MOT Auto
    Roboczogodzina za wymianę oleju z własnym filtrem i olejem kosztuje 175,27 brutto. Na wymianę oleju potrzebowali 0,7h, co daje cenę 122,69 brutto.
    Jak wymienia się olej z ich materiałami to cena jest oczywiście inna ;) Niestety nie wiem jaka :P
    Rapid SB | 1.2 TSI 105KM CBZB | MY15 | Elegance MAX | Biel Moon | 93000km | Białystok
  • zgadza sie, tak to mniej więcej wygląda w serwisach
  • @yunior81 nie chodzi o 10 zł ale różnica 65 zł już jest spora. Ostatnio obsługiwał mnie przy F1 i Rapidzie Sebastian Z. Swego czasu obsługiwał mnie obecny kierownik serwisu Marcin C.
  • Należy też pamiętać, że w ASO leją 3 rodzaje oleju:
    1."oryginalny/dedykowany" olej do danego silnika w opakowaniu ( szarym ) ze znaczkami VW/AUDI - ten jest najdroższy, do mojego silnika cena po rabacie ok 240 zł., nie ma żadnych oznaczeń na pudełku tj. lepkość, producent itd.
    2.Castrol z beczki......
    3.Mobil 1, tu nie jestem pewien w 100%
    I miedzy innym, stąd się biorą różnice w cenie.
  • Mi w tej cenie niby mieli lać zielonego Castrola EDGE Pro LL III 507 5W30. 
    Zielone było więc chyba wlali to co mówili.
  • 507 to dla diesli :),  musisz mieć 504
  • Wyczytałem w prasie Moto że te long lajwy skracają żywot silników. Zasada co rok lub 15 k km.
  • Ok @yunior81 sprecyzuje. Nalali 504/507. Zerknij na bańce swojego oleju. Więc nie tylko do ropniaka :-)

@gienek to polegając na tej prasie lejąc LL co około 15 tys. km też skracam życie silnika i mam lać 502? Tam chyba chodziło o przedłużone terminy wymiany na LL a nie o sam olej.
  • Masz racje chodziło mi o wydłużone przebiegi, a nie o rodzaj oleju

• grzesk się nie denerwuj ;) nie jest tajemnicą, że na bańce jest oznaczenie 504/507 ;)
  • Ostatnio mnie wszystko denerwuje :P

• Witam Panowie, poruszyliście tutaj tyle wątków, że jestem lekko otumaniona. Ale do rzeczy. Dzisiaj strzeliło mi 20 tys  (10 m-cy) i po przejechaniu 200 km zaświeciła mi się żółta kontrolka oleju. W trakcie jazdy zgasła i po ponownym rozruchu silnika znów się pojawiła. Nie sprawdzałam poziomu oleju, bo silnik był gorący. Czy jest możliwość, że się już zużył? :)
    Rapid SB | 1.2 TSI 75KM | MY15 | Ambition MAX | Beż cappuccino | 15700km | Częstochowa

ZYSKAJ NAWET 500ZŁ - OTWÓRZ ONLINE KONTO BANKOWE

SPRAWDŻ AKCESORIA DO SWOJEJ SKODY

Postaw mi kawę na buycoffee.to
Zostań Patronem RapidKlub.pl, dzięki Tobie forum będzie nadal funkcjonowało i pomagało innym użytkownikom!

Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz dołączyć do dyskusji na RapidKlub, kliknij jeden z tych przycisków!

Witaj na internetowym forum samochodu SKODA RAPID - zapraszamy do dyskusji!
Masz skodę? Chcesz kupić Rapida? Dołącz do nas!
Postaw mi kawę na buycoffee.to

RapidKlub.pl
 - lista użytkowników forum

Moderatorzy forum:
@van_daal @gross81 @grzesk @jercen

ANKIETY SKODA RAPID:
Jaki kolor do Rapida?
Jaki wybraliście silnik?
Spaceback czy Liftback?
Jaki wybrałeś pakiet / wersję wyposażenia do Rapid'a?
Czy jesteś zadowolony z użytkowania Skody Rapid?