@romkeo Objaw drastyczny: wyłączenie wspomagania na łuku. Ledwo zmieściłem się na drodze. Powrót wspomagania po ponownym starcie silnika. Brak jakichkolwiek oznak pozwalających spodziewać się problemu. ASO potwierdziło sprawność auta, skasowało błędy i zaleciło ładowanie akumulatora. Akumulator był wcześniej regularnie ładowany, ale nie miał już pojemności... Był wyeksploatowany (36 Ah 175A), a startował tylko dlatego, że auto zawsze parkowałem w ogrzewanym garażu. Z nowym aku 56Ah problem zniknął.. odpukać.
Na chwilę obecną mam 24500 km przejechane. Jedna wymiana oleju za mną (w zeszłym tygodniu) i tyle. Oleju nie bierze, nie terkocze przy uruchamianiu, aku dobre itp. Nie ma się do czego przyczepić.
Rapid SB |1.2 TSI 105KM| MY14 | Active Max | White Candy
1.2 TSI, 105KM, zakupiony w kwietniu 2014 - obecny przebieg 40620km. Wymieniana poduszka pod silnikiem, wymieniane trzecie światło stop-u, poprawiane uszczelki w drzwiach (znany temat chlupotu w drzwiach) i smarowane trzeszczące uszczelki (pomogło). Wszystkie naprawy w ramach gwarancji - niby nic poważnego, ale irytujące jak na nowe auto.
Rok jak jestem posiadaczem auta :start od przebiegu 11kkm, aktualnie 29kkm. W tym czasie 2 razy wymiana oleju, raz po 15 kkm - wlany jakiś dupiasty oferowany w ASO, 24kkm - wlany Millers Oils - ogromna różnica! ( z 12-14kkm zrobię i wymienię). Spalanie faktycznie ciut wyższe niż pokazuje komputer. W ASO byłem z wodą w tylnych drzwiach. Coś tam stuka z tyłu i muszę się przyjrzeć co to. Generalnie jestem zadowolony choć faktycznie spodziewałem się mniejszego odczucia budżetowego charakteru auta. Do kolegi który założył taki duży Aku mam pytanko, sam taki założyłeś, czy w ASO taki Ci dali ? Trochę duży jak na możliwości małego alternatorka.
Rapid SB | 1.2 TSI 105 | 2013 | Ambition Max | Biała | 33kkm i ciągle rośnie | Klimontów sandomierski
Pisałem już w topicu dotyczącym wymiany oleju: Ze zmian które zaobserwowałem: 1) Silnik zdecydowanie ma lepszą kulturę pracy 2) Zapalanie odbywa się bez 1 sekundowego terkotu który pojawiał się od czasu do czasu 3) Spalanie spadło wg wskazań komputera o 0,2-0,3l/100km 4) No nie idzie skubańca zagrzać :D Wcześniejszy olej potrafiłem zagrzać do 105 stopni C, Na millersie grzałem autostradą non stop 170, miejscami nawet sporo szybciej i 98 to był max.
Rapid SB | 1.2 TSI 105 | 2013 | Ambition Max | Biała | 33kkm i ciągle rośnie | Klimontów sandomierski
Auto jest jeszcze na gwarancji do sierpnia więc chciabym żeby to zrobili zwłaszcza że czytałem że w aso w innych miastach nie maja z tym problemu i wymieniaja. Po zniżkach mógłbym kupic tą poduszkę za 100pln. tylko że lepiej mieć tą stówke w kieszeni;D
Rapid SB | 1.2 TSI 132km | MY2014 | Ambition max + panorama | Corrida red | 70000 | Szczecin
uszanowanie, no to tutaj mogę was troche zagiąc, mam rapida 2015 r z przebiegiem 360 tys, kupiłem go z firmy w której pracowałem. Był cały czas serwisowany w ASO.
@Skromnyjasiu Oby służył jak najdłużej, przebieg jest imponujący. Jak był dobrze serwisowany to jeszcze posłuży. Moja Rapidka dobija do 95 tysięcy kilometrów. Musze poprawić stopkę. Generalnie mało jeżdżę po mieście, od tego mam rowerek. Raczej trasy od 20 km wzwyż, gdzie musze dojechać w określonym czasie. Teraz często robię trasy Warszawa-Olecko. 280km w jedną stronę i wiele kilometrów po mazurskich serpentynach. Ostatnio odkryłem piękną trasę z Olecka do Giżycka. Może nie najkrótsza bo zahaczam o Ełk. Za to z genialną nawierzchnią i cudnymi widokami. Można się trochę powściekać po zakrętach. Za chwilę wymiana oleju. Jako że jeżdżę w zimny rejon kraju postanowiłem przejść z oleju Liqui Moly Top Tec 4200 na 4210. Czyli z 5W30 na 0W30. Zawsze to troszkę lepiej przy zimnych startach. W przyszłym roku, bliżej 100 tyś przebiegu zmienię rozrząd i napęd pompy wody o ile będzie tego wymagał. Jeszcze chodzą mi po głowie amortyzatory Bilstein B6. Ciężko dostępne ale nie niemożliwe. Od dawna lezą też i czekają na zamontowanie pełne talerzyki przednich wahaczy i tulejki. Jak znajdę amorki to będzie pełen pakiet wymieniony. W przednim stabilizatorze mam poliuretany. Trochę skrzypią, ale do wytrzymania. Za to nie ma tak dużego przechyłu w zakręcie. Regularnie też konserwuję auto środkiem Crown T40 Drzwi, podwozie, wahacze, sprężyny i wszelkie profile zamknięte np progi. Wciskam też wężyk pod nadkola tylne i psikam regularnie. Ostatnio też pomalowałem farba strukturalną tylny tłumik i rurę końcową. Zawsze troszkę przedłuży żywotność.
Rapid SB | CJZC 1.2 136KM/230Nm | MY2017 | Active | Srebrny | 78000km | Warszawa
"Pełne talerzyki przednich wahaczy", tj. tuleja wahacza przedniego tylna... nie polecam, po 24tys były do wymiany. Mechanik poradził mi, żebym nie poprawiał fabryki, wróciłem do niepełnych.
Wszelkie znaki towarowe, zdjęcia użyte na stronie są własnością producenta i zostały użyte jedynie w celach informacyjnych. Informujemy, że publikowane treści są treściami własnymi użytkowników.