Dzień dobry, witam wszystkich serdecznie! Wszedłem właśnie w posiadanie Skody Rapid (1,4TFI DSG) i jest mała, ale istotna skucha. Samochód wyposażony jest w pakiet xenon oraz światła do jazdy dziennej. Moje pytanie jest takie: czy można założyć jakiś moduł, który po zmroku (w tunelu itp) przełączałby automatycznie światła do jazdy dziennej na światła mijania i z jakimi kosztami należało by się liczyć. Pozdrawiam i z góry dziękuję.
Masz pakiet "Comfort" czyli masz klimatronika. Poczekaj cierpliwie z 2-3 tygodnie. W przygotowaniu jest modyfikacja o którą pytasz. Będziesz miał "na tacy". Wstępnie tylko: - konieczna będzie zmiana czujnika na szybie (bo lusterko ściemniające masz?) - konieczne będzie zakodowanie odpowiednich funkcji - opcjonalnie trzeba będzie wymienić włącznik świateł na taki z "AUTO".
"lusterko bez opcji samo-ściemniania" Oj, to gorzej. To znaczy mój mod będzie opierał się na wymianie czujnika w podstawie lusterka wstecznego. W twoim przypadku w grę wchodzi Easy LA... Nie mam pojęcia jak to będzie z czujnikiem na podszybiu... A tak "bajdełej", to funkcja "tunel", przy ksenonach, to nie jest fajna sprawa... I po drugie Easy LA ma w ogóle funkcję tunelu?
Hmm.. proszę jaśniej bo dla mnie temat samochodów grupy VW to nowość :P Cóż to takiego jest Easy LA? Dla mnie też ogromnym zaskoczeniem jest brak takich rzeczy jak czujnik zmierzchu czy deszczu, a już totalnym zaskoczeniem jest manualna regulacja świateł xenonowych!
Xenony masz "manualne" bo one w Rapidach są "osłabione" (strumień świetlny < 2000 lm) i tak jak halogeny nie wymagają automatycznego samo-poziomowania. Jest o tym wątek na tym forum. Easy Light Assistant (ELA) - okrojona wersja Rain-Light Assistant. Ma CH, LH i automatyczną zmianę świateł dzienne/mijania. Rain-Light Assistant (RLA) ma czujnik deszczu, światła i wilgotności. Ma CH/LH, automatyczną zmianę świateł dzienne/mijania, tunel, auto-wycieraczki. Rozmieszczenie czujników:
Czujnik ciut inny jest w Rapidach ale widać o co chodzi:
Jeśli wystarczą ci funkcje opcji Easy Light Assistant (ELA) to PRAWDOPODOBNIE musiał byś zmienić czujnik na desce (foto1) i przekodować BCM. Zwłaszcza jeśli nie masz lusterka jak na foto 2. Co do typu tego czujnika to poproś kogoś z forum, kto ma tę opcję by sprawdził jaki konkretnie czujnik ma zamontowany i porównaj ze swoim. Są dwa rodzaje czujnika: tylko nasłonecznienia (podczerwień) - prawdopodobnie taki masz nasłonecznienia + światła (widzialnego) - taki musiał byś mieć. W etce istnieją takie numery tej części: 5JA 907 539 - sun sensor 5JA 907 451 (A) - sun sensor for vehicles with electronically regulated air condit. 5JA 907 451 B - sun sensor Jak masz lusterko takie jak na foto 2 to oprócz powyższego PRAWDOPODOBNIE masz możliwość doposażenia samochodu w funkcję Rain-Light Assistant (RLA). Wtedy wymieniasz czujnik w postawie lusterka (samochody z klimatronikiem bez RLA mają tam czujnik wilgotności), kodujesz BCM i możesz mieć "full wypas" z tunelem włącznie. Nad tą opcją właśnie obecnie pracuję...
Nie tylko klimy. Na schemacie 9/13 widoczne są połączenia z J519 (BCM) opisane jako "w zależności od wyposażenia". Na tej samej zasadzie wskazano oznaczenie tego czujnika jako G399 (standardowo jest tam czujnik G107). Połączenia z Klimatronikiem opisano z uwagą "tylko samochody z Climatronikiem". Kluczowe jest ustalenie jakie oznaczenie ma czujnik i jak jest okablowany (ilość żył, kolory) w samochodach z funkcją Easy Light Assistant. Potem można porównać i wyjdzie czy wystarczy wymiana samego czujnika czy trzeba też uzupełnić kable.
Sprawdziłem u siebie: mam czujnik 5JA 907 451 (G107) z kabelkami tylko i wyłącznie do sterownika klimy (J255). Gdybym zatem chciał go wymienić na czujnik G399 to musiał bym dołożyć kable do BCM (J519). Czujnik wychodzi dość lekko. Trzeba go tylko czymś ostrym i płaskim podważyć z boku - ja to zrobiłem scyzorykiem. Potem palcami do góry.
Udało się komuś dołożyć wiązkę z czujnika G399 do BCM tak aby zadziałało? Może ktoś łopatologicznie napisze w które miejsce się wpiąć w BCM to ja się podejmę wyzwania. Pytanie jaki jest numer części czujnika G399?
Gdzie wpiąć - masz na schemacie wyżej: gniazdo T73a zacisk 13 i T73c zacisk 56. Typ czujnika to musi podać ktoś, kto ma taki czujnik (z Easy Light Assistant). Potem kwestia kodowania. Skan kodu i adaptacji BCMa u kogoś z tą funkcją i będzie komplet.
Potwierdzam, czujnik bez climatronica to 5JA907451B Teraz jaki jest jego koszt? Na all.. nie ma takiego czujnika z końcówką B. Dodatkowo jaki numer ma wtyczka która jest do niego przymocowana?
Wszelkie znaki towarowe, zdjęcia użyte na stronie są własnością producenta i zostały użyte jedynie w celach informacyjnych. Informujemy, że publikowane treści są treściami własnymi użytkowników.