FORUM SKODA RAPID :: Wyszukiwarka Forumowa

Witamy na Forum miłośników Skody Rapid i Rapid Spaceback
   - usterki, opinie i Wasze wrażenia z użytkowania Rapida!

dołącz do nas!
Automatyczny włącznik świateł mijania
  • Dzień dobry, witam wszystkich serdecznie! Wszedłem właśnie w posiadanie Skody Rapid (1,4TFI DSG) i jest mała, ale istotna skucha. Samochód wyposażony jest w pakiet xenon oraz światła do jazdy dziennej.
    Moje pytanie jest takie: czy można założyć jakiś moduł, który po zmroku (w tunelu itp) przełączałby automatycznie światła do jazdy dziennej na światła mijania i z jakimi kosztami należało by się liczyć.
    Pozdrawiam i z góry dziękuję.
  • Nie masz domyślnie Easy Light czy jakoś tak? U mnie wlaśnie to w ten sposób działa, że sam przałącza światła.
    Rapid LB | 1.4 TSI 125KM DSG | MY17 | Joy | Czarny Magic | ~5000km | Katowice
  • Masz pakiet "Comfort" czyli masz klimatronika.
    Poczekaj cierpliwie z 2-3 tygodnie. W przygotowaniu jest modyfikacja o którą pytasz.
    Będziesz miał "na tacy".
    Wstępnie tylko:
    - konieczna będzie zmiana czujnika na szybie (bo lusterko ściemniające masz?)
    - konieczne będzie zakodowanie odpowiednich funkcji
    - opcjonalnie trzeba będzie wymienić włącznik świateł na taki z "AUTO".
    Pozdrawiam - Paweł
    Był: Rapid LB | 1.6TDI 115KM CXMA | MY16 | Style Max | Szary Quartz Metalizowany | 90k km | Szczecin | Chip: 148KM/323Nm
    Jest: Tiguan eHybrid 245KM | Elegance | Wilcza jagoda
  • No to czekam cierpliwie :D
    Klimatronik jest, przełącznik natomiast mam bez pozycji "AUTO", a lusterko bez opcji sam-ościemniania.
  • "lusterko bez opcji samo-ściemniania"
    Oj, to gorzej. To znaczy mój mod będzie opierał się na wymianie czujnika w podstawie lusterka wstecznego.
    W twoim przypadku w grę wchodzi Easy LA...
    Nie mam pojęcia jak to będzie z czujnikiem na podszybiu...
    A tak "bajdełej", to funkcja "tunel", przy ksenonach, to nie jest fajna sprawa...
    I po drugie Easy LA ma w ogóle funkcję tunelu?
    Pozdrawiam - Paweł
    Był: Rapid LB | 1.6TDI 115KM CXMA | MY16 | Style Max | Szary Quartz Metalizowany | 90k km | Szczecin | Chip: 148KM/323Nm
  • Hmm.. proszę jaśniej bo dla mnie temat samochodów grupy VW to nowość :P Cóż to takiego jest Easy LA?
    Dla mnie też ogromnym zaskoczeniem jest brak takich rzeczy jak czujnik zmierzchu czy deszczu, a już totalnym zaskoczeniem jest manualna regulacja świateł xenonowych!
  • Xenony masz "manualne" bo one w Rapidach są "osłabione" (strumień świetlny < 2000 lm) i tak jak halogeny nie wymagają automatycznego samo-poziomowania.
    Jest o tym wątek na tym forum.
    Easy Light Assistant (ELA) - okrojona wersja Rain-Light Assistant.
    Ma CH, LH i automatyczną zmianę świateł dzienne/mijania.
    Rain-Light Assistant (RLA) ma czujnik deszczu, światła i wilgotności.
    Ma CH/LH, automatyczną zmianę świateł dzienne/mijania, tunel, auto-wycieraczki.
    Rozmieszczenie czujników:

Czujnik ciut inny jest w Rapidach ale widać o co chodzi:

ELA.png
    369 x 250 - 43K
    RLA.png
    362 x 263 - 99K
    Pozdrawiam - Paweł
  • Reasumując... jakie mam szanse na to by w moim Rapidzie zmieniały się światła automatycznie po zmierzchu lub w tunelu?
  • Jeśli wystarczą ci funkcje opcji Easy Light Assistant (ELA) to PRAWDOPODOBNIE musiał byś zmienić czujnik na desce (foto1) i przekodować BCM. Zwłaszcza jeśli nie masz lusterka jak na foto 2.
    Co do typu tego czujnika to poproś kogoś z forum, kto ma tę opcję by sprawdził jaki konkretnie czujnik ma zamontowany i porównaj ze swoim.
    Są dwa rodzaje czujnika: tylko nasłonecznienia (podczerwień) - prawdopodobnie taki masz
    nasłonecznienia + światła (widzialnego) - taki musiał byś mieć.
    W etce istnieją takie numery tej części:
    5JA 907 539 - sun sensor
    5JA 907 451 (A) - sun sensor for vehicles with electronically regulated air condit.
    5JA 907 451 B - sun sensor
    Jak masz lusterko takie jak na foto 2 to oprócz powyższego PRAWDOPODOBNIE masz możliwość doposażenia samochodu w funkcję Rain-Light Assistant (RLA). Wtedy wymieniasz czujnik w postawie lusterka (samochody z klimatronikiem bez RLA mają tam czujnik wilgotności), kodujesz BCM i możesz mieć "full wypas" z tunelem włącznie.
    Nad tą opcją właśnie obecnie pracuję...
    Pozdrawiam - Paweł
  • Co do lusterka to moje nie ma żadnych czujników. Czujnik za to jest w na podszybiu, ale jaki? Można to gdzieś sprawdzić bez jego wyjmowania?
  • Trzeba wyjąć. Powinno wyjść lekko.
    Bez wyjmowania to tylko ASO na podstawie VIN.
    Pozdrawiam - Paweł
  • W dziale ZTS jest Demontaż czujnika nasłonecznienia. To jest czujnik klimy.
    Rapid LB | 1.2 CBZA 88kW | MY13 | Ambition Komfort | Srebrny Brilliant metaliza | 88 tkm | Katowice | Ø 6,1 l/100 km
  • Nie tylko klimy. Na schemacie 9/13 widoczne są połączenia z J519 (BCM) opisane jako "w zależności od wyposażenia". Na tej samej zasadzie wskazano oznaczenie tego czujnika jako G399 (standardowo jest tam czujnik G107).
    Połączenia z Klimatronikiem opisano z uwagą "tylko samochody z Climatronikiem".
    Kluczowe jest ustalenie jakie oznaczenie ma czujnik i jak jest okablowany (ilość żył, kolory) w samochodach z funkcją Easy Light Assistant.
    Potem można porównać i wyjdzie czy wystarczy wymiana samego czujnika czy trzeba też uzupełnić kable.
    9_13.jpg
    1648 x 1644 - 499K
    Pozdrawiam - Paweł
  • Sprawdziłem u siebie:
    mam czujnik 5JA 907 451 (G107) z kabelkami tylko i wyłącznie do sterownika klimy (J255).
    Gdybym zatem chciał go wymienić na czujnik G399 to musiał bym dołożyć kable do BCM (J519).
    Czujnik wychodzi dość lekko. Trzeba go tylko czymś ostrym i płaskim podważyć z boku - ja to zrobiłem scyzorykiem. Potem palcami do góry.
    G107 - 5JA907451.jpg
    675 x 751 - 193K
    Pozdrawiam - Paweł
  • Udało się komuś dołożyć wiązkę z czujnika G399 do BCM tak aby zadziałało?
    Może ktoś łopatologicznie napisze w które miejsce się wpiąć w BCM to  ja się podejmę wyzwania. Pytanie jaki jest numer części czujnika G399?
    Rapid LB | 1.6 TDI CXMA 115KM | MY2016 | Ambition MAX| Biel Candy | Gorzów Wlkp.
  • Gdzie wpiąć - masz na schemacie wyżej:
    gniazdo T73a zacisk 13 i T73c zacisk 56.
    Typ czujnika to musi podać ktoś, kto ma taki czujnik (z Easy Light Assistant).
    Potem kwestia kodowania. Skan kodu i adaptacji BCMa u kogoś z tą funkcją
    i będzie komplet.
    Pozdrawiam - Paweł
  • W poniedziałek dostanę zastępczego R z tą funkcja to może postaram się podglądnąć na kodowanie i czujnik.
    Rapid LB | 1.6 TDI CXMA 115KM | MY2016 | Ambition MAX| Biel Candy | Gorzów Wlkp.
  • Potwierdzam, czujnik bez climatronica to 5JA907451B
    Teraz jaki jest jego koszt? Na all.. nie ma takiego czujnika z końcówką B. Dodatkowo jaki numer ma wtyczka która jest do niego przymocowana?
    czujnik2.jpg
    2929 x 1995 - 556K
  • Czujnik i kostka to koszt 130zł, właśnie do mnie dojechał teraz czas na podłączenie.
  • Szanowni Forumowicze, nieśmiało chciałbym się przypomnieć w temacie. Może już ktoś znalazł rozwiązanie problemu?
  • Rapid LB | 1.2 CBZB 105KM | MY15 | Style Plus | Biel Laser | 116000 km | Sochaczew

Pieniądze po 100zł banknoty zdjęcie

Zielona strzałka w dół grafika

Konto Otwarte na Ciebie w promocji „Rozkwitaj na wiosnę” z premią do 630 zł
  • Zarejestruj się, spełnij warunki i zyskaj do 630 zł premii!
Zyskaj nawet 850 zł w promocjach konta Millennium 360° i Konta 360° Junior!
  • 250 zł za założenie konta Millennium 360° online z kartą debetową, wyrażenie zgód wymaganych regulaminem promocji, wpłatę min. 500 zł w ciągu 10 dni od założenia konta, zalogowanie się do aplikacji mobilnej banku i zapłacenie min. 1 raz kartą do konta lub BLIKIEM
  • 250 zł jeśli w każdym z 3 miesięcy określonych w regulaminie zapewni wpływ wysokości min. 1000 zł oraz zapłaci kartą do konta lub BLIKIEM min. 500 zł
  • 150 zł jeśli min. 1 000 zł wpłynie na Twoje konto z tytułu wynagrodzenia przez co najmniej 2 miesiące określone w regulaminie promocji.
  • 200 zł za założenie Konta 360° Junior
Konto osobiste CitiKonto z oprocentowaniem 7,2% na koncie oszczędnościowym
  • Załóż konto osobiste CitiKonto i odbierz do 300 zł zwrotu
  • Dodatkowo możesz zyskać aż 7,2% w skali roku na koncie oszczędnościowym
  • 0 zł za prowadzenie konta i karty z usługą wielowalutową
  • 0 zł za wypłaty z bankomatów Citi i 4 wypłaty z innych bankomatów
Konto Otwarte na Ciebie w promocji „Por(a) na bank” z premią do 680zł
  • Zarejestruj się w promocji, spełniaj warunki i zgarnij nawet 680 zł łącznej nagrody!
Konto Przekorzystne z kontem oszczędnościowym w promocji
  • Do 300 zł za założenie konta Przekorzystnego
  • 7% na koncie oszczędnościowym w skali roku
  • do 100 000 zł na 5 miesięcy
Konto za Zero i Konto Oszczędnościowe Plus
  • 0 zł za otwarcie i prowadzenie PKO Konta za Zero oraz Konta Oszczędnościowego Plus
  • 0 zł za przelewy standardowe w serwisie iPKO oraz aplikacji IKO
  • 5% w skali roku dla nowych środków do 250 tys. (przez 90 dni)
VeloKonto
  • Załóż konto i daj się docenić
  • 0 zł za prowadzenie konta, bez warunków
  • Program Poleceń - odbierz 100 zł za każdą osobę, która spełni warunki promocji
  • VeloKorzyści - indywidualny Pakiet Medyczny nawet za 0 zł
Nest Konto
  • Konto, karta i bankomaty Euronet bezwarunkowo za 0 zł
  • Lokata do 7,6% w skali roku
  • Wygodne płatności BLIKiem, telefonem i zegarkiem
eKonto
  • załóż konto i zgarnij do 870 zł nawet 7% na oszczędnościach
  • 0 zł za otwarcie i prowadzenie Twojego konta
  • 0 zł za wypłaty ze wszystkich bankomatów w Polsce od 300 zł i wypłaty z bankomatów za granicą
  • 0 zł za kartę przy łącznej kwocie transakcji nią na 350 zł w miesiącu
  • 0 zł za płatności BLIK w sklepach i internecie
Alior Konto
  • Otwórz Alior Konto i zyskaj bonus nawet do 600 zł
  • 0 zł za prowadzenie konta - bez warunków
  • 0 zł za obsługę karty - dla osób poniżej 18 lat lub po spełnieniu warunków
  • 0 zł za wypłaty z bankomatów własnych, a dla sieci Euronet dla wypłat od 100 zł
  • 0 zł za wypłaty z bankomatów za granicą
Konto Dla Graczy
  • Załóż konto i zyskaj do 200 zł i 16 000 punktów w Programie Bezcenne Chwile
  • 0 zł za prowadzenie konta jeżeli nie ukończyłeś 26 lat lub jeśli zapewnisz jednorazowy wpływ min. 1500 zł/mies.
  • 0 zł za obsługę karty do konta jeśli nie ukończyłeś 18 lat lub zapłacisz kartą min. 300 zł do przedostatniego dnia danego miesiąca
SPRAWDŻ AKCESORIA DO SWOJEJ SKODY

Postaw mi kawę na buycoffee.to
Zostań Patronem RapidKlub.pl, dzięki Tobie forum będzie nadal funkcjonowało i pomagało innym użytkownikom!

Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz dołączyć do dyskusji na RapidKlub, kliknij jeden z tych przycisków!

Witaj na internetowym forum samochodu SKODA RAPID - zapraszamy do dyskusji!
Masz skodę? Chcesz kupić Rapida? Dołącz do nas!
Postaw mi kawę na buycoffee.to

RapidKlub.pl
 - lista użytkowników forum

Moderatorzy forum:
@van_daal @gross81 @grzesk @jercen

ANKIETY SKODA RAPID:
Jaki kolor do Rapida?
Jaki wybraliście silnik?
Spaceback czy Liftback?
Jaki wybrałeś pakiet / wersję wyposażenia do Rapid'a?
Czy jesteś zadowolony z użytkowania Skody Rapid?