Plan miałem taki, że kabel wyprowadzę tą samą drogą, który wychodzi kabel od trzeciego światła STOP aby nie było widać kabla, aby było estetycznie. Pierwszy problem jaki napotkałem to wielkość otworu przy STOPie. okazał się na tyle mały, że wtyczka na końcu kabla była za gruba. udało mi się ją "zeskrobać" do rozmiarów przechodzących przez otwór ale ostatecznie plan nie wypalił bo jak już wprowadziłem kabel do klapy i doprowadziłem na wysokość STOPu okazało się, że nie mam jak wyciągnąć kabla na zewnątrz. Kabel jest za gruby przez to sztywny a dwa w tym miejscu w klapie było za mało miejsca aby tak nagiąć wtyczkę aby wyszła na zewnątrz.
Wtedy trzeba było zastosować się do sugestii @jercen 'a aby przejść przez otwór, w którym wpięty jest kabel od ogrzewania tylnej szyby. Zrobiłem tak wychodząc prawym otworem, modyfikując trochę mocowanie kabla ogrzewania tak aby przez to mocowanie przeszedł kabel od kamery. Ostatecznie dalej kabel poszedł na zewnątrz we wnęce okiennej aż do STOPu. Kabel trzyma się na przyklejanych uchwytach. Jest w miarę estetycznie bo z miejsca kierowcy go nie widać. Widać tylko jak się otworzy klapę i z tylnego siedzenia. Najważniejsze, że nigdzie nie dynda i puszczony jest w fabrycznych kanałach technologicznych.
Po prawie 2 miesiącach użytkowania wiem, już muszę wprowadzić modyfikację mocowania kamery lub zmienić miejsce mocowania gdzieś na szybie. Kamera swoje waży a obudowa STOPu zdobina jest z cienkiego plastyku i na nierównościach (kostka brukowa, porowaty asfalt) kamera drga. Aż tak bardzo to nie przeszkadza ale jest zauważalne pływanie obrazu. Będę musiał usztywnić miejsce połączenia lub zamocuję kamerę poniżej STOPu czego bym nie chciał aby nie zaburzała pola widzenia.
Umiejscowienie kamer w tych miejscach nie przeszkadza w środku a z zewnątrz prawie nie widać, że są kamery w aucie. Trzeba nieźle się przypatrzeć.
Dobra, rozpisałem się. Sorki. Może chaotycznie bo tak na szybko wyrwany czas na to mam. Może trochę za dużo gadam ale jak już tak mam. Jak ktoś potrzebuje więcej szczegółów, pisać pytania. Postaram się już krotko odpisać.
|
Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz dołączyć do dyskusji na RapidKlub, kliknij jeden z tych przycisków!