Jak robiłeś zdjęcia - to dasz radę je wrzucić? Nie często zdarza się taki przypadek. W którym miejscu się zerwała - czy w pancerzu - czy "na powietrzu", nie osłonięta? Jak naprawiłeś - sam czy w serwisie?
Przy stanie 170 tyś. padało łożysko w prawym przednim kole. Wymienione na SKF. Trochę zabawy i konieczność dorobienia przyrzadu, który wciśnie łożysko z piastą cisnąc na łożysko a nie piastę. No i sensowna prasa. Tuleję w którą wchodzi łożysko trzeba dobrze oczyścić. Najlepiej szczotką drucianą na trzpieniu do wiertarki. Dobre też są ściernice listkowe na trzpieniu do wiertarki.
Rapid 1.2 LB 90KM z LPG MY 2017 Ambition Biały 131000km Bełchatów
podejrzewam silnik, bo ani drgnie, bezpiecznik sprawny a juz wczesniej była słabawa. W deszczu dawała radę ale gdy szyba była sucha już nie wracała na swoje miejsce tylko się zatrzymywała i ręcznie trzeba bylo pomóc.
W przednich wycieraczkach czasem zacierały się osie wycieraczek. Nie są na łożyskach tylko na tulejach. Może wystarczy sprawdzić i przesmarować tuleję tylnej?
Tylko pogratulować takiego przebiegu i czasu na pierwszym akumulatorze. Możesz podać - jak dbałeś o akumulator, jak traktowałeś/korzystałeś z systemu S&S, z pewnością z uwag skorzystają nasi klubowicze. Swoją drogą - wg mnie - trochę drogi ten nowy akumulator. Jaka pojemność, jaki typ? No i kolejne pytanie - zmieniałeś pojemność akumulatora o więcej niż 10 %? Jak nie różnią się - to po co była adaptacja akumulatora? Szerokiej z nowym akumulatorem:)
Nowy akumulator jest firmy Erste typ EFB o pojemności 60Ah. Stary był tego samego typu ale pojemność miał 52Ah. Co do obsługi to jestem tradycjonalistą. Klemy zabezpieczone wazeliną bezkwasową. Aku dwa razy w roku traktowany prostownikiem automatycznym (Kraft & Delle) przed zimą i na wiosnę trybem regeneracji jak AGM. Nigdy nie dopuszczam do rozładowania akumulatora. Tryb S&S używany sporadycznie jak zapomniałem dezaktywować. Od września ten tryb będzie dezaktywowany na stałe w komputerze. Co do ceny to generalnie Bełchatów jest drugim miastem. Po siedmiu latach można przeboleć taką cenę. Mam nadzieję, że nowy wytrzyma chociaż pięć lat.
Rapid 1.2 LB 90KM z LPG MY 2017 Ambition Biały 131000km Bełchatów
Samo się pojawiło i samo znikło. Pierwsza myśl, to słabsze aku, ale po podładowaniu nic się nie zmieniło. W poniedziałek błąd samoistnie zginął... Jak ja lubię dzisiejszą motoryzację...
No mi może nie padło ale łańcuch napędu pompy oleju się odezwał więc zabrałem się za wymianę rozrządu i napędu zestaw oryginalny był założony i taki sam kupiłem teraz zestaw zrobił 260 tyś silnik ma nastukane 460 tyś zobaczymy ile polata ten zestaw oryginalny VW
80 tys. km. 1.2 TSI CJZD 2016. Nieszczelność na pompie wody. Prawdopodobnie nieszczelność była od 60 tys km ponieważ płyn bardzo powoli uchodził, niewielka dolewka raz w roku wystarczała, natomiast przy 80 tys. płyn zaczął gwałtownie wyciekać (od max do min w ciągu 3 tygodni). Wymiana pompy wody z termostatem. od 5 tys km spokój, tyle ile nalane płynu tyle jest. 0 ubytku.
PS. nieczelność jest widoczna gołym okiem jak się zajrzy w szczelinę między silnikiem i aku. Widać mokrą plamę cały czas.
Rapid LB | 1.2 CJZD 110KM | MY16 | JOY | Niebieski błyszczący | 55000 km | Ostrów Wielkopolski
Wszelkie znaki towarowe, zdjęcia użyte na stronie są własnością producenta i zostały użyte jedynie w celach informacyjnych. Informujemy, że publikowane treści są treściami własnymi użytkowników.