FORUM SKODA RAPID :: Wyszukiwarka Forumowa

Witamy na Forum miłośników Skody Rapid i Rapid Spaceback
   - usterki, opinie i Wasze wrażenia z użytkowania Rapida!

dołącz do nas!
Problemy z klimatyzacją
  • Dzisiaj mi w ASO powiedzieli że poniżej 5st (albo 4st) nie działa, mimo że AC jest włączone, włączy się jeżeli wezmiemy szybkie osuszanie szyb (climatronic), a jak jest w praktyce? nie sprawdzałem :) 
    Rapid SB | 1.2 TSi, 85km | MY14 | Ambition | Beż Capucino | 15000 km | Lubelskie
  • Ja jeżdżę cały rok na klimie.
    Przynajmniej nie mam problemu z grzybem i parowaniem szyb.
    Spalanie większe o ok. 0,5 litra jestem w stanie zaakceptować  :)
    RAPID SB | 1.2 TSI | MY2014 | STYLE PLUS | CZERWIEŃ CORRIDA | 47 500 km | SIEMIANOWICE ŚLĄSKIE
  • Kryss999 tez tak uważam...z resztą za całą zimę oszczędności rzędu 100 zł to faktycznie warte tego, żeby później przez całe lato walczyć z grzybem, ważne też zdrowie!!! A wiemy jak na nie wpływają grzyby...
    Rapid LB/ 1.2 MPI + LPG / MY 2015/ Ambition MAX
  • Ja kiedyś czytałem jakiś artykuł o klimatyzacji i tam było napisane, że klimatyzacja została wymyślona nie po to, żeby chłodzić latem, ale po to żeby szyby nie parowały. Pewnie przez kilkadziesiąt lat jej podstawowa funkcja się trochę zmieniła;) Ogólnie ja w swoim R. mam włączoną klimatyzację automatyczną przez 95% czasu, natomiast w służbowym samochodzie przez 100% i nigdy nic nie śmierdziało i nie było innych niepokojących objawów.

Rapid LB | 1.2 CBZB 105KM | MY14 | Ambition Komfort | Blue Race | 28500km | Gdańsk
  • Zgodnie z instrukcją: "Układ może chłodzić, gdy są spełnione następujące warunki: Temperatura zewnętrzna jest wyższa niż około +2°C." Wynikało by z tego, że klimatyzacja działa powyżej tej temperatury. 
    Rapid LB | 1.2 CBZB 105KM | MY14 | Ambition Komfort | Blue Race | 28500km | Gdańsk
  • Kolejna dość ważna informacja z instrukcji:
    "Nie należy wyłączać układu Climatronic na dłużej, niż to jest potrzebne."

• ok z climatronikiem zawsze lepiej, bo on się sam wyłącza jeśli temp. w kabinie jest już wymagana, także to jest trochę inaczej niż w manualu. Ja mam manuala i nie wyobrażam sobie jeździć z nią ciągle włączoną, bezsensu.
    Rapid LB / 1.6 TDI CAYC mod 135KM / MY14 / Ambition Komfort / Czarna Perła / 142.500km / Warszawa
  • czemu? Mam manualną i jak wcześniej napisałem na początku jeździłem bez klimy a jak włączałem to na chwilę efektem była konieczność wymiany filtra i czyszczenie dwukrotne układu. Od tamtej pory klima działa prawie cały czas, szyby nie parują nie śmierdzi z układu a spalanie wzrosło nieznacznie nawet tego nie zauważyłem.
    Rapid SB/1.2 MPI/MY14/Ambition komfort/ Szary metalik
  • Ja włączam regularnie raz w tygodniu i też mi się nic nie dzieje. No bo jeżdżąc z włączoną cały czas klimą manualną cały czas pracuje wentylator, więc znacznie zwiększasz spalanie i tracisz przyspieszenie, to nie automat który się sam reguluje.
    Rapid LB / 1.6 TDI CAYC mod 135KM / MY14 / Ambition Komfort / Czarna Perła / 142.500km / Warszawa
  • Rownież wlączam klime tak raz, dwa razy w tygodniu obecnie, nie widze potrzeby by ciagle chodziła
    Rapid LB |1,2 TSI 86KM | MY2015 | Elegance Max Wnętrze Beż | Biały Candy| 52000km | Szczecin
  • Nie mam takich problemów że samochód ma mniejsze przyspieszenie to jest tak niezauważalne różnice, to nie są samochody i klimy które były kiedyś.
  • tez nie zauwazylem zeby klima jakis szczegolnie pozbawiala auto mocy.
    ale kiedys jak jezdzilem sluzbowa fabiana (I gen) 1.4 tdi to czasami wylaczalismy zeby mozna bylo sprawniej ruszyc :)

ps ale fabia miala niecale 70km to zrozumiale :)
    Rapid LB | 1,2 105KM | MY15 | Elegance Max beżowy | Brąz Topaz | Warszawa
  • dodan: największym obciążeniem w układzie klimatyzacji samochodu nie jest jak piszesz wentylator - ale kompresor - który jest na stałe (obrotowo) połączony z wirującym wałem poprzez pasek klinowy. Natomiast wentylator o którym wspominasz - to jest klasyczny silnik elektryczny. Służy on do nadmuchu powietrza do kabiny. Sam kompresor jest to urządzenie - dzisiaj najczęściej to 7-tłokowy agregat sprężarkowy firmy Sanden. Ponieważ jest on "płynnie" ustawiany (nie skokowo załącz-wyłącz) - to zużycie paliwa powodowane klimatyzacją również nie jest duże/małe - zależne od załączenia klimy. Zużycie paliwa więc zależy głównie od nastawienia klimy - od temperatury ustawienia. Natomiast włączenie wentylatora tylko częściowo obciąża układ elektryczny, w dodatku jest to wentylator elektryczny o mocy rzędu 100 - 300 W. Kompresor klimatyzacji - w zależności od wersji i obciążenia zużywa (potrzebuje) od 1 do 3 KM.
    Dla prostego rachunku: dla silnika 90 KM to to jest obciążenie 3/90 - czyli do 3,33 % mocy silnika, dla silnika 120 KM to to jest obciążenie 3/120 - czyli do 2,5 % mocy silnika. To są maksymalne dane obliczeniowe. Wiadomo, że największe obciążenie klimatyzacji będzie latem - kiedy "potrzebujemy" intensywnego schładzania kabiny. Natomiast w okresach przejściowych czy zimą - praca układu klimatyzacji obciąża silnik w dużo mniejszym stopniu.  
    Jak sobie łatwo policzyć przybliżone roczne obciążenie klimy dla silnika w wysokości 1% to okazuje się, że tego obciążenia "pod pedałem" nie czujesz. A w zbiorniku - gdyby przyjąć (np. średnie roczne zużycie) o 1%, to przy spalaniu 4 l na 100 km - obciążasz bak 0,04 l, a przy spalaniu 6 l - daje to 0,06 l paliwa.
    Wydaje mi się, że w tej sytuacji rozważania o obciążeniu układu napędowego sprawnie działającą klimą są nieporównywalne do np. jazdy z niewłaściwym (niskim) ciśnieniem powietrza w oponach. Wtedy spalanie może wzrosnąć o 0,5 l a nawet i więcej. 
    Jak niektórzy już wcześniej pisali - przy ciągłym załączeniu (Climatronik) lub częstym (klima ręczna) korzyści płynące z załączenia są większe niż przesadne oszczędzanie i jazda bez załączonej klimy.
    Pozdrawiam

Rapid LB | 1.2 CBZA 88kW | MY13 | Ambition Komfort | Srebrny Brilliant metaliza | 88 tkm | Katowice | Ø 6,1 l/100 km
  • Fakt. Biorąc tok myslenia że wszystkie urządzenia obciążają silnik i zwiększają spalanie to powinniśmy jeździć "golasami". Ale panowie po to kupiliśmy klimę by z niej korzystać.
  • Jak kogoś stać na samochód, to powinno go stać na kluczyki....
    Rapid LB/ 1.2 MPI + LPG / MY 2015/ Ambition MAX
  • Jak kto lubi i jak kto czuje. @jercen nie odnoszę się do teoretycznych wyliczeń co i jakie urządzenie powinno brać energii. Ale opisuje to od strony praktycznej. Jeżdżąc w mieście na manualnej climie gdzie trzeba często przyspieszać ect. wyczuwam spadek mocy auta i zwiększone spalanie widoczne na wskazaniach komputera. Inaczej jest przy climatroniku, bo tam jeżeli temp. na zewnątrz jest niska kompresor sam się wyłącza, a więc wtedy to spalanie może być porównywalne. Po za tym naprawdę nie widzę powodu dlaczego miałbym jeździć na klimie manualnej non-stop w okresie zimowym. Serwis i tak zaleca dwa razy w roku odgrzybianie układu klimatyzacji jeżeli chcemy mieć sprawną klimę bez zapachów.
  • Serwis wiele zaleca ale to inna bajka :-) Jercen fajnie to wytlumaczes , zylem troszke "zabobonami"  w stosunku do klimatyzacji :-)
    U mnie klimatyzacja ON 
  • dodan: przypominasz mi faceta, który tłumaczył, że musi szybko jeździć, żeby ładować akumulator :)
    Chętnie bym zobaczył czy też sprawdził, jak to jest z tym "wyczuwaniem spadku mocy". Jak pisałem - kompresor jest podłączony na stałe do wirującego wału korbowego, i część jego elementów wiruje, niezależnie od włączenia czy wyłączenia klimy. Nie będę złośliwy - tylko w tym układzie pojawia się pytanie - czy by na zimę nie zdjąć pasek klinowy i odłączyć kompresor klimy. Pewno tak, bo zaoszczędzę może 0,01 l na 100 ... 
    Co do zwiększonego spalania ... No cóż - tu już każdy sam decyduje za sprawdzanie osiągów maszyny na każdym skrzyżowaniu albo jeździ normalnie, wiedząc, że każde depnięcie przy wyjeździe ze skrzyżowania kosztuje.
    Pozdrawiam

Rapid LB | 1.2 CBZA 88kW | MY13 | Ambition Komfort | Srebrny Brilliant metaliza | 88 tkm | Katowice | Ø 6,1 l/100 km
  • @jercen ja również nie będę złośliwy tylko w takim razie odnoszę wrażenie, ze jeździsz jak 'emeryt" i pewnie dlatego nie czujesz różnicy. A ja mówiłem o aktywnej jeździe, a nie o niedzielnych wyjazdach. Jak dla mnie możesz powłączać sobie wszystko co tam masz i świecić jak choinka, przecież dla ciebie i dla dziadka i tak nie będzie żadnej różnicy:-)
    Pozdrawiam
  • Zamiast złośliwości - liczyłem (i chyba pozostali forumowicze też) na kilka słów wyjaśnienia z Twojej strony. A tu cóż? Jak się nie ma argumentów - no to trzeba inaczej ...
    Dodan - każdy jeździ jak może i jak mu warunki pozwalają. Więc się uspokój - a zacznij pisać merytorycznie na temat - jak sam podałeś i zacząłeś. To forum ma nam służyć do wyrażania opinii i pomocy merytorycznej. Na razie tylko wszyscy przeczytali z Twoich wypowiedzi, że masz odczuwalny wzrost spalania. A może napiszesz coś więcej o spalaniu w odniesieniu do klimy? Sporo jeździsz po mieście - więc podziel się swoim doświadczeniem.
    Dziennie ostatnio robię ponad 200 na autostradzie ... Więc warunki niejako same mnie prowadzą... Do emeryta mam daleko :)
    Pozdrawiam

Pieniądze po 100zł banknoty zdjęcie

Zielona strzałka w dół grafika

Konto Otwarte na Ciebie w promocji „Rozkwitaj na wiosnę” z premią do 630 zł
  • Zarejestruj się, spełnij warunki i zyskaj do 630 zł premii!
Zyskaj nawet 850 zł w promocjach konta Millennium 360° i Konta 360° Junior!
  • 250 zł za założenie konta Millennium 360° online z kartą debetową, wyrażenie zgód wymaganych regulaminem promocji, wpłatę min. 500 zł w ciągu 10 dni od założenia konta, zalogowanie się do aplikacji mobilnej banku i zapłacenie min. 1 raz kartą do konta lub BLIKIEM
  • 250 zł jeśli w każdym z 3 miesięcy określonych w regulaminie zapewni wpływ wysokości min. 1000 zł oraz zapłaci kartą do konta lub BLIKIEM min. 500 zł
  • 150 zł jeśli min. 1 000 zł wpłynie na Twoje konto z tytułu wynagrodzenia przez co najmniej 2 miesiące określone w regulaminie promocji.
  • 200 zł za założenie Konta 360° Junior
Konto osobiste CitiKonto z oprocentowaniem 7,2% na koncie oszczędnościowym
  • Załóż konto osobiste CitiKonto i odbierz do 300 zł zwrotu
  • Dodatkowo możesz zyskać aż 7,2% w skali roku na koncie oszczędnościowym
  • 0 zł za prowadzenie konta i karty z usługą wielowalutową
  • 0 zł za wypłaty z bankomatów Citi i 4 wypłaty z innych bankomatów
Konto Otwarte na Ciebie w promocji „Por(a) na bank” z premią do 680zł
  • Zarejestruj się w promocji, spełniaj warunki i zgarnij nawet 680 zł łącznej nagrody!
Konto Przekorzystne z kontem oszczędnościowym w promocji
  • Do 300 zł za założenie konta Przekorzystnego
  • 7% na koncie oszczędnościowym w skali roku
  • do 100 000 zł na 5 miesięcy
Konto za Zero i Konto Oszczędnościowe Plus
  • 0 zł za otwarcie i prowadzenie PKO Konta za Zero oraz Konta Oszczędnościowego Plus
  • 0 zł za przelewy standardowe w serwisie iPKO oraz aplikacji IKO
  • 5% w skali roku dla nowych środków do 250 tys. (przez 90 dni)
VeloKonto
  • Załóż konto i daj się docenić
  • 0 zł za prowadzenie konta, bez warunków
  • Program Poleceń - odbierz 100 zł za każdą osobę, która spełni warunki promocji
  • VeloKorzyści - indywidualny Pakiet Medyczny nawet za 0 zł
Nest Konto
  • Konto, karta i bankomaty Euronet bezwarunkowo za 0 zł
  • Lokata do 7,6% w skali roku
  • Wygodne płatności BLIKiem, telefonem i zegarkiem
eKonto
  • załóż konto i zgarnij do 870 zł nawet 7% na oszczędnościach
  • 0 zł za otwarcie i prowadzenie Twojego konta
  • 0 zł za wypłaty ze wszystkich bankomatów w Polsce od 300 zł i wypłaty z bankomatów za granicą
  • 0 zł za kartę przy łącznej kwocie transakcji nią na 350 zł w miesiącu
  • 0 zł za płatności BLIK w sklepach i internecie
Alior Konto
  • Otwórz Alior Konto i zyskaj bonus nawet do 600 zł
  • 0 zł za prowadzenie konta - bez warunków
  • 0 zł za obsługę karty - dla osób poniżej 18 lat lub po spełnieniu warunków
  • 0 zł za wypłaty z bankomatów własnych, a dla sieci Euronet dla wypłat od 100 zł
  • 0 zł za wypłaty z bankomatów za granicą
Konto Dla Graczy
  • Załóż konto i zyskaj do 200 zł i 16 000 punktów w Programie Bezcenne Chwile
  • 0 zł za prowadzenie konta jeżeli nie ukończyłeś 26 lat lub jeśli zapewnisz jednorazowy wpływ min. 1500 zł/mies.
  • 0 zł za obsługę karty do konta jeśli nie ukończyłeś 18 lat lub zapłacisz kartą min. 300 zł do przedostatniego dnia danego miesiąca
SPRAWDŻ AKCESORIA DO SWOJEJ SKODY

Postaw mi kawę na buycoffee.to
Zostań Patronem RapidKlub.pl, dzięki Tobie forum będzie nadal funkcjonowało i pomagało innym użytkownikom!

Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz dołączyć do dyskusji na RapidKlub, kliknij jeden z tych przycisków!

Witaj na internetowym forum samochodu SKODA RAPID - zapraszamy do dyskusji!
Masz skodę? Chcesz kupić Rapida? Dołącz do nas!
Postaw mi kawę na buycoffee.to

RapidKlub.pl
 - lista użytkowników forum

Moderatorzy forum:
@van_daal @gross81 @grzesk @jercen

ANKIETY SKODA RAPID:
Jaki kolor do Rapida?
Jaki wybraliście silnik?
Spaceback czy Liftback?
Jaki wybrałeś pakiet / wersję wyposażenia do Rapid'a?
Czy jesteś zadowolony z użytkowania Skody Rapid?