FORUM SKODA RAPID :: Wyszukiwarka Forumowa

Witamy na Forum miłośników Skody Rapid i Rapid Spaceback
   - usterki, opinie i Wasze wrażenia z użytkowania Rapida!

dołącz do nas!
Zmiany w Rapidze MY2015 październik-grudzien
  • Zassałem sobie testowo najnowsza Etke. Pozniewaz auto bede odbieral pod koniec grudnia z ciekawosci przejrzałem co moze sie zmienic w samochodzie do tego czasu (oprocz podłokietnika i hamulca recznego i paru innych pierdol)

6V0601025B - felga aluminiowa ROCK 10/14
    5JA920800B -zestaw wskaznikow 04.11.2014>>25.05.2015

Felga z nowej Fabii 
    http://www.skoda-auto.com/en/models/new-fabia/Pages/design.aspx

i ciekawe co zmieni sie w zagarach ??/
    Rapid LB | 1,2 105KM | MY15 | Elegance Max beżowy | Brąz Topaz | Warszawa
  • O podłokietniku sam pisałem jak zobaczyłem nowy w Rapidzie na targach w Paryżu i w konfiguratorze.
    Teraz pytanie o jakich innych pierdołach piszesz i co zmieni się w ręcznym bo tego nie zauważyłem?

Co do felg to można było się domyślać, że będą dostępne też te od F3 bo mają identyczne wymiary.

Ciekawe co zmieni się w wskaźnikach, ewentualnie której wersji wyposażenia ta zmiana dotyczy? Może sprawdź jaki numer mają wskaźniki z F3 bo może będą te same?

Twoja informacja daje też do myślenia i potwierdza przypuszczenia, że od czerwca 2015 Rapid przejdzie większą zmianę, może pierwszy FL wraz z nowymi silnikami. Mówi to data przy licznikach 25.05.2015.

Trochę mi szkoda, że to tak niedługo, z drugiej strony będę już miał auto, które też jest fajne.

Mój będzie się produkował w przyszłym tygodniu, więc powinienem już mieć te zmiany, o których piszesz. Jak dojedzie zobaczymy czym różni się od dotychczasowych wersji :-)
    RAPID LB | 1.2 TSI CBZB 105 KM @120 KM/213,7 Nm | MY15 (45 tydzień 2014) | AmbitionMAX + USB + Climatronic + Tempomat + Hak | Błękit DENIM | łódzkie
  • jeszcze pare rzeczy ktore wyszukalem:

6R0711303E  - dzwignia hamulca recznego 03.11.2014 >> (co sie zmieni to niestety tego ETKA nie podaje)
    5JB711113AG -przycisk przelacznika z zakr. z osłana dzwigni black/rooster red 11/14
    5L0419091L - kierownica skorzana 3 ramienna black/rooster red 11/14
    5E0419685G - trim for sterring wheel 11/14 chrom blyszczacy (taki chromowany dekor w ksztalcie litery v na dolnym ramieniu kierownicy)
    6RA881045J - stelaz oparcia >> 01.12.2014 (prawdopodobnie związane z tymi nowymi przepisami unijnymi -maja byc wzmnocnione)
    03F145701KX - kolektor wydechowy z turbosprężarką  >>  15.12.2014 (co sugerowalo by ze po 15 grudnia bedzie inny ??)

zegary w nowej fabii sa inne: 6V0920700
    niestety jednostka sterujaca i modul komfortu sa stare (te z maja czerca tego roku)

ps. radio swing tez niestety stare :(

• Może bardzo stare pytanie ? Ja miałem kupić LB a dostane SB ( skomplikowana sprawa ) wiec nie interesowałem się wcześniej.
    Czy , wydaje mi się że nie , w SB dalej siedzenie kierowcy i pasażera z przodu są "całe" czy takie same jak w LB ? Oby dzielone ....
  • Widzę, że część zmian będzie wprowadzonych w grudniu, czyli się nie zakłapę. Np. ten stelaż lub kolektor.

Co do kolektora, to nie jest tak, że nowe TSI mają kolektor wydechowy zintegrowany z turbosprężarką? Jeśli się mylę to niech mnie ktoś poprawi.

Jeśli tak jest to może oznaczać, że po 15 grudnia wsadzaliby nowe silniki? Czy tylko zmienia ten kolektor, jeszcze jakąś pierdółke i oprogramowanie aby spełnić normy Euro 6, które wchodzą w przyszłym roku.

Jakby zmieniali silnik dwa tygodnie po moim odbiorze to bym się zdrzaźnił!
    Świadomość, że w przyszłym roku będą zmiany już mnie gryzie ale to jeszcze jakoś zniose ale jakby coś zmieniali teraz to będzie boleć.

Ps. Tak się rozpisałem ale nie zapytałem, o który silnik chodzi z tą zmianą?

Muszę chyba przestać się interesować Skodami. Ludzie nieświadomi nie mają takich problemów :-P

Ciekawe co to będzie i co się zmieni w zegarkach bo na to człowiek cały czas patrzy. Za 2 - 3 tygodnie się okaże.
    RAPID LB | 1.2 TSI CBZB 105 KM @120 KM/213,7 Nm | MY15 (45 tydzień 2014) | AmbitionMAX + USB + Climatronic + Tempomat + Hak | Błękit DENIM | łódzkie
  • Tak kolektor jest razem z turbo
    I ten opis jest dziwny bo jest oznaczenie do 15.12.14 a nie ma części która bedzie montowana po 15
    Silniki niestety stare i nie ma zadnej wzmianki ze ma sie coś zmienić
    Moze w czerwcu cos sie ruszy tez mysle ze wtedy bedzie planowany FL

ps silnik CBZA czyli 1.2 TSI
  • Już niedługo zobaczymy co zmienili. Za 2 - 3 tygodnie powinienem już widzieć swój egzemplarz. 

A może jest jeszcze ktoś na forum komu będą produkować auto w przyszłym tygodniu, czyli już ze zmianami?
  • Moim zdaniem mogliby, a nawet powinni przerzucić boczne kierunkowskazy na lusterka.

@r2d2_dawid, nie rozumiem do końca o co Ci chodzi z tymi "całymi", lub "dzielonymi" siedzeniami... Możesz rozwinąć myśl?

Może co do stelaża oparcia, zrobią w końcu płynną regulację nachylenia, a nie skokową...
    Ogólnie co do zmian, to tak naprawdę czekając na jak najbardziej aktualną serię auta, nigdy by się go nie kupiło :P Co mają powiedzieć ci, którzy kupili pierwsze egzemplarze... Oczywiście wkurzający byłby fakt, że odebrałem auto, a 2 tygodnie później wychodzi ważna poprawka, ale cóż, trzeba żyć dalej... Ja będę odbierał luty/marzec, zobaczymy co jeszcze poprawią (albo tak im się będzie wydawało :P)
    Rapid LB | 1.2 CBZB 105KM | MY15 | Style Plus | Biel Laser | 116000 km | Sochaczew
  • U mnie produkcja 45 tydzien czyli przyszly
  • u mnie 45 tydzień
    Rapid LB | 1.2 105KM | MY15 | Elegance max | Szary metal| 18000 km | Toruń
  • @Maciek_1991 chodzi mi o zagłówki foteli. W SB były zintegrowane z oparciem (całe) a w LB normalne czyli zagłówek na 2 "nóżkach" (taki standard jak w 98% aut)
  • Zagłówki są zintegrowane w sportowych fotelach występujących w pakiecie sportowym Dynamic, bez tego pakietu są zwykłe fotele ze zwykłymi zagłówkami. To nie kwestia czy SB, czy LB. Pozdrawiam
    Rapid LB | 1.2 CBZB 105KM | MY15 | Style Plus | Biel Laser | 116000 km | Sochaczew
  • Czyli na razie jest nas trójka, gdzie auto będzie produkowane w 45 tygodniu z wspomnianymi zmianami :-)
  • Cześć,
    ja odbieram LB w 47 tyg.
    Z niecierpliwością czekam na wasze opinie o wprowadzonych zmianach. 
    Rapid LB | 1.6 CAYA 90KM | MY15 | Ambition MAX | Biel Candy | 19000km | Śląsk
  • Ja mam 48 tydzień produkcję...
    Rapid LB | 1.2 CBZB 105 KM | MY15 | Elegance Max | Beż Cappuccino | 11000 km | dolnośląskie
  • Dzięki Maciek ,bałem się że będę miał lipne (jak dla mnie) zintegrowane :P
    Ja swojego mam odebrać na początku stycznia albo , cytuję : "czasem lubią zrobić taki prezent i wyrobią się przed Świętami , ale nie chce nic obiecywać" 

Bardzo ciekawy temat z tymi zmianami i tak jak niektórzy już napisali trochę się człowiek martwi że na coś się nie załapie ale idąc tym tokiem myślenia to można czekać w nieskończoność :-)
  • Panowie, ja po kupieniu jakiegokolwiek sprzętu przez pół roku nie zaglądam do sklepów z podobnymi sprzętami. Dzięki temu siwych włosów wolniej przybywa.
    Polecam to rozwiązanie :)
  • Witam.
     Ja zamówiłem Rapidke LB 07.10.2014r. i mam wpisaną datę realizacji do 31.12.2014r. Natomiast nie wiem kiedy będzie produkcja bo nie dawali mi znać od dilera i sam też nie dzwoniłem.

• Do listy zmian jakie wymienił @krisr77 dorzucam jeszcze nowy zbiornik płynu do spryskiwaczy. Też widnieje, że będzie jakaś zmiana od 45 tygodnia produkcji.

A kolektor wydechowy z turbosprężarką ma być zmodyfikowany dla obu wersji 1.2 TSI (CBZA - 85 KM i CBZB - 105 KM).

Dla zainteresowanych wersją 1.4 TSI to jak dobrze pamiętam to od września 2014 (lub też 45 tydzień, musiałbym sprawdzić) jest zmieniony napinacz łańcucha rozrządu. 
  • Cześć,
    podajcie linki, gdzie można znaleźć zmiany na  rok modelowy 2015 
    RAPID SB | 1.2 MPI 75KM | MY2015 | Ambition Max | Beż Cappucino | 7000km | Przemyśl
  • @Rapido Program ETKA
    @Grzesk zbiornik tez zauważyłem ale ma on pojemność 5.4l a czy taki nie występuje tylko w wersji ze spryskiwaczami reflektorów? Byc moze dostaniemy w serii czujnik kończącego sie plynu ;)

Pieniądze po 100zł banknoty zdjęcie

Zielona strzałka w dół grafika

Zyskaj nawet 850 zł w promocjach konta Millennium 360° i Konta 360° Junior!
  • 250 zł za założenie konta Millennium 360° online z kartą debetową, wyrażenie zgód wymaganych regulaminem promocji, wpłatę min. 500 zł w ciągu 10 dni od założenia konta, zalogowanie się do aplikacji mobilnej banku i zapłacenie min. 1 raz kartą do konta lub BLIKIEM
  • 250 zł jeśli w każdym z 3 miesięcy określonych w regulaminie zapewni wpływ wysokości min. 1000 zł oraz zapłaci kartą do konta lub BLIKIEM min. 500 zł
  • 150 zł jeśli min. 1 000 zł wpłynie na Twoje konto z tytułu wynagrodzenia przez co najmniej 2 miesiące określone w regulaminie promocji.
  • 200 zł za założenie Konta 360° Junior
Konto osobiste CitiKonto z oprocentowaniem 7,2% na koncie oszczędnościowym
  • Załóż konto osobiste CitiKonto i odbierz do 300 zł zwrotu
  • Dodatkowo możesz zyskać aż 7,2% w skali roku na koncie oszczędnościowym
  • 0 zł za prowadzenie konta i karty z usługą wielowalutową
  • 0 zł za wypłaty z bankomatów Citi i 4 wypłaty z innych bankomatów
Konto Otwarte na Ciebie w promocji „Por(a) na bank” z premią do 680zł
  • Zarejestruj się w promocji, spełniaj warunki i zgarnij nawet 680 zł łącznej nagrody!
Konto Przekorzystne z kontem oszczędnościowym w promocji
  • Do 300 zł za założenie konta Przekorzystnego
  • 7% na koncie oszczędnościowym w skali roku
  • do 100 000 zł na 5 miesięcy
Konto za Zero i Konto Oszczędnościowe Plus
  • 0 zł za otwarcie i prowadzenie PKO Konta za Zero oraz Konta Oszczędnościowego Plus
  • 0 zł za przelewy standardowe w serwisie iPKO oraz aplikacji IKO
  • 5% w skali roku dla nowych środków do 250 tys. (przez 90 dni)
VeloKonto
  • Załóż konto i daj się docenić
  • 0 zł za prowadzenie konta, bez warunków
  • Program Poleceń - odbierz 100 zł za każdą osobę, która spełni warunki promocji
  • VeloKorzyści - indywidualny Pakiet Medyczny nawet za 0 zł
Nest Konto
  • Konto, karta i bankomaty Euronet bezwarunkowo za 0 zł
  • Lokata do 7,6% w skali roku
  • Wygodne płatności BLIKiem, telefonem i zegarkiem
eKonto
  • załóż konto i zgarnij do 870 zł nawet 7% na oszczędnościach
  • 0 zł za otwarcie i prowadzenie Twojego konta
  • 0 zł za wypłaty ze wszystkich bankomatów w Polsce od 300 zł i wypłaty z bankomatów za granicą
  • 0 zł za kartę przy łącznej kwocie transakcji nią na 350 zł w miesiącu
  • 0 zł za płatności BLIK w sklepach i internecie
Alior Konto
  • Otwórz Alior Konto i zyskaj bonus nawet do 600 zł
  • 0 zł za prowadzenie konta - bez warunków
  • 0 zł za obsługę karty - dla osób poniżej 18 lat lub po spełnieniu warunków
  • 0 zł za wypłaty z bankomatów własnych, a dla sieci Euronet dla wypłat od 100 zł
  • 0 zł za wypłaty z bankomatów za granicą
Konto Dla Graczy
  • Załóż konto i zyskaj do 200 zł i 16 000 punktów w Programie Bezcenne Chwile
  • 0 zł za prowadzenie konta jeżeli nie ukończyłeś 26 lat lub jeśli zapewnisz jednorazowy wpływ min. 1500 zł/mies.
  • 0 zł za obsługę karty do konta jeśli nie ukończyłeś 18 lat lub zapłacisz kartą min. 300 zł do przedostatniego dnia danego miesiąca
SPRAWDŻ AKCESORIA DO SWOJEJ SKODY

Postaw mi kawę na buycoffee.to
Zostań Patronem RapidKlub.pl, dzięki Tobie forum będzie nadal funkcjonowało i pomagało innym użytkownikom!

Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz dołączyć do dyskusji na RapidKlub, kliknij jeden z tych przycisków!

Witaj na internetowym forum samochodu SKODA RAPID - zapraszamy do dyskusji!
Masz skodę? Chcesz kupić Rapida? Dołącz do nas!
Postaw mi kawę na buycoffee.to

RapidKlub.pl
 - lista użytkowników forum

Moderatorzy forum:
@van_daal @gross81 @grzesk @jercen

ANKIETY SKODA RAPID:
Jaki kolor do Rapida?
Jaki wybraliście silnik?
Spaceback czy Liftback?
Jaki wybrałeś pakiet / wersję wyposażenia do Rapid'a?
Czy jesteś zadowolony z użytkowania Skody Rapid?