FORUM SKODA RAPID :: Wyszukiwarka Forumowa

Witamy na Forum miłośników Skody Rapid i Rapid Spaceback
   - usterki, opinie i Wasze wrażenia z użytkowania Rapida!

dołącz do nas!
Alufelgi 15",16",17"
  • Fabryczne Bridgestone B250 185/60/15 84H sprzedałem i na lato mam Bridgestone ER300 215/45/16 86H na felgach Antia 7J x 16'' ET46... na zimę Michelin Alpin A4 185/60 R15 88T XL na felgach stalowych 15''...
    Rapid LB | 1.2 TSI 105KM CBZB | MY14 | Ambition Komfort | Czarny Magic perłowy | 150 tys km | Gdańsk, Mazury - "Polska Północna"
  • gross81 nikogo nie straszę tylko mówię na co trzeba zwrócił uwagę jak się dużo jeździ, ty używasz auta od święta to nie czujesz problemu.
    Rapid LB / 1.6 TDI CAYC mod 135KM / MY14 / Ambition Komfort / Czarna Perła / 142.500km / Warszawa
  • bounty dziękuję za info :-)
    Rapid LB | 1.2 CBZB 105KM | MY15 | Ambition MAX | Grafitowy Metalic | ok 80 kkm | DW | Ø 6,7 l/100 km
  • @dodan chyba mnie sledzisz ze wiesz gdzie i kiedy jeżdżę... Uzywam auta tyle ile przecietny uzytkownik, przez 8 miesiecy mam prawie 10tys i chyba opinia kogos z takim srednim uzytkowaniem jest bardziej miarodajna niz uzytkujacego bardzo duzo albo bardzo malo.
    Rapid LB |1,2 TSI 86KM | MY2015 | Elegance Max Wnętrze Beż | Biały Candy| 52000km | Szczecin
  • @gross81 mam inne zdanie na ten temat. Dla mnie jak ktoś robi 10 kkm na prawie rok to jest niedzielny kierowca, który jest najczęściej nad wrażliwy na punkcie swojego auta i uważa na niego bardziej niż na żonę:) Jak ktoś używa auta na co dzień i jeździ dużo, w różnych warunkach i na różnych drogach to wie o czym mówi.
    Rapid LB / 1.6 TDI CAYC mod 135KM / MY14 / Ambition Komfort / Czarna Perła / 142.500km / Warszawa
  • Ty kolego jak zwykle masz problem z interpretacja pewnych słow ale juz z Toba raz to przerabiałem i postanowiłem sobie darować na przyszłość bo to jak walenie głowa w mur. Tak dla przypomnienia z podstawówki dla Ciebie, rok ma 12 a nie 8 miesiecy a w związku z tym przewiduje ze będę miał przejechane ok 15 tys po tych 12 m-ach, co jest przyjęte wg wielu norm za normalny średni roczny przebieg. Niedzielny kierowca robi co najwyżej 5 tys rocznie przy dobrych wiatrach, sa osoby które używają samochodu w celach zarobkowych (domyslam sie ze jestes jednym z nich majac diesla), którzy tłuką spore przebiegi ale to nie jest juz normalne średnie uzytkowanie i nawet przy takim felgi 16 sie nie wykrecają i nie posypia jak to wyglada w Twoich demonicznych opisach, no chyba ze sie nie potrafi jeździć z głowa to proponuje przesiąść się na hulajnogę.
    Rapid LB |1,2 TSI 86KM | MY2015 | Elegance Max Wnętrze Beż | Biały Candy| 52000km | Szczecin
  • Polacy jeżdżąc prywatnie robią średnio 10-20 tys rocznie. Takie są statystyki. Raz w życiu widziałem powykręcane felgi... Było to w pomocy drogowej przy przeładowaniu.
    Rapid LB| MY 2015| CGPC 1,2 MPI| Active MAX|Biały Candy|163 tys km.| Wrocław
  • Ja kolego nie mam żadnych problemów w stosunku do Ciebie. A twój najgłówniejszy, to problem z przyswajaniem. Napisałem, że jak ktoś robi 10 kkm na prawie rok. Czytaj ze zrozumieniem. To chyba w twojej skali 5 kkm na rok to niedzielny kierowca. Rozbawiłeś mnie teraz. No ale jak się robi te 10 kkm na prawie rok to może się tak wydawać:)
  • Ja jeżdżę na oryginalnych 17 cali  (przebieg 22 tyś) .
    Niestety parę obcierek mam, moim zdaniem nie da się tego uniknąć przy tym profilu na naszych drogach.
    Jak by człowiek nie jeździł ostrożnie, zawsze się niechcący w jakąś dziurę wpadnie.
    Ale wygląd samochodu mi to rekompensuje. :)
    ps. Odnośnie komfortu i prowadzenia jest OK. W zakrętach jedzie jak po szynach.
    RAPID SB | 1.2 TSI | MY2014 | STYLE PLUS | CZERWIEŃ CORRIDA | 47 500 km | SIEMIANOWICE ŚLĄSKIE
  • bounty jeżdżę na takich samych gumkach co Ty Bridgestone ER300 215/45/16 86H tylko inne fele dostałem od skody  DIONE 7Jx16 ET46
    Auto na tych oponach jest stabilne nawet przy 190 oczywiście jak droga dobra, boczny wiatr też nie wytrąca ich z równowagi ale ja mam SB.
    Rapid SB | 1.2TSI CBZB 105KM | MY15 (4 tydzień 2015) | EleganceMAX | Błękit RACE | 55000+km | Bielsko-Biała
  • @krys999 dokładnie to miałem właśnie na myśli, że jeżdżąc na co dzień po naszych wspaniałych drogach, przy takim profilu trudno jest zachować felgi w dobrym stanie i tylko tyle:)
  • @krys999, @dodan udało mi się, jak na razie, utrzymać felgi bez najmniejszej ryski... ale poruszam się wyłącznie po asfalcie (żadnych szutrów, polnych dróg, etc.) i w odróżnieniu od stalowych, na których swobodnie pokonywałem krawężniki, na alufelgach omijam wszelkie przeszkody, wręcz obchodzę się nimi jak z jajkiem ;-)
    @Rick dobrze wiedzieć (nie sprawdzałem), że R na naszych ER300 daje radę przy 190km/h...
    Rapid LB | 1.2 TSI 105KM CBZB | MY14 | Ambition Komfort | Czarny Magic perłowy | 150 tys km | Gdańsk, Mazury - "Polska Północna"
  • Dlatego ja wybrałem Dunlopy na Antiach 16". Opony wychodzą poza obrys felgi i nie mam - jak na razie, od ponad roku - żadnej obcierki. Na szczęście... Mam pakiet bezdroża, więc wjeżdżam na każdy krawężnik i generalnie nie obchodzę się z alusami jak z jajkiem :)
    Same opony ciche i dobrze trzymają na wodzie. 
    Rapid LB 1.2MPI LPG | MY14 | Elegance | Biel candy | Łódź
  • Przecież pakiet na bezdroża nie chroni felg :)
  • Ech... 
    Mam pakiet na bezdroża, samochód ma o 7-9 mm wyższe zawieszenie. Wbrew pozorom robi to różnicę. Skoro jest wyżej zawieszony, częściej wjeżdżam na krawężniki i nie obchodzę się generalnie z nim jak z jakiem (w odróżnieniu być może od @bounty'ego). Natomiast felgi chronione są przez opony, które wystają poza ich obrys i jak na razie nic im się nie stało...
    Może to był zbyt duży skrót myślowy...
    Rapid LB 1.2MPI LPG | MY14 | Elegance | Biel candy | Łódź
  • No właśnie, felgi chronią Tobie opony, a nie pakiet na bezdroża, ale chyba się czepiam :)
  • @halif gwoli ścisłości... po prostu szanuje auto, m.in felgi i chciałbym, aby pozostały jak najdłużej w idealnym stanie, stąd staram się omijać wysokie krawężniki, dziury, etc. Pisałeś, że masz Dunlopy (Dione 16''), ja mam Bridgestone (Antia 16'')... no to pod względem wychodzenia opon poza obrys felgi jest podobnie... chyba, że masz jakieś specjalne opony w pakiecie na bezdroża ;-)
  • A tak się prezentują...

image
    72.JPG
    2560 x 1920 - 1M
  • Żeby rozwiać wątpliwości wszystkie opony do Rapida 16-tki ze średniej półki cenowej mają rant zabezpieczający bo podchodzą już pod niski profil.
    Pakiet na bezdroża chroni bardziej zderzak przedni i tylni oraz bebechy podwozia o te 7-9 mm, felge na pewno nie chroni w żadnym stopniu.
    Na szczęście Rapid i tak jest fabrycznie wysoko zawieszony.
    Grunt to zdrowy rozsądek, przy lekkim otarciu opony o krawężnik np: na gdy chcemy skręcić w prawo i się wcisnąć miedzy auto stojące do jazdy na  prosto a krawężnik drogi to rant wystarczy, ale już uderzenie w krawężnik przy awaryjnej sytuacji pod ostrym kątem zakończy się poharataną felą.
    I tak jak pisał bounty chcesz mieć ładną alufelge to szanuj ją.
    A tu omawiany rant
    IMG_0023.JPG
    800 x 600 - 288K
    Rapid SB | 1.2TSI CBZB 105KM | MY15 (4 tydzień 2015) | EleganceMAX | Błękit RACE | 55000+km | Bielsko-Biała
  • Ja mam 15 i mimo wszystko kołpaki pękły....:(
    Rapid LB| MY 2015| CGPC 1,2 MPI| Active MAX|Biały Candy|163 tys km.| Wrocław

ZYSKAJ NAWET 500ZŁ - OTWÓRZ ONLINE KONTO BANKOWE

SPRAWDŻ AKCESORIA DO SWOJEJ SKODY

Postaw mi kawę na buycoffee.to
Zostań Patronem RapidKlub.pl, dzięki Tobie forum będzie nadal funkcjonowało i pomagało innym użytkownikom!

Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz dołączyć do dyskusji na RapidKlub, kliknij jeden z tych przycisków!

Witaj na internetowym forum samochodu SKODA RAPID - zapraszamy do dyskusji!
Masz skodę? Chcesz kupić Rapida? Dołącz do nas!
Postaw mi kawę na buycoffee.to

RapidKlub.pl
 - lista użytkowników forum

Moderatorzy forum:
@van_daal @gross81 @grzesk @jercen

ANKIETY SKODA RAPID:
Jaki kolor do Rapida?
Jaki wybraliście silnik?
Spaceback czy Liftback?
Jaki wybrałeś pakiet / wersję wyposażenia do Rapid'a?
Czy jesteś zadowolony z użytkowania Skody Rapid?