Przyszły większe mrozy (-4) :P i pojawiła się kolejna niedoróbka. Pod blokiem mam trzy progi zwalniające i tak jak w Fabi I skrzypiały mi gumy na wahaczach co w ogóle mi nie przeszkadzało tak tutaj przy podjeździe mam takie jebnięcie że ciężko to nazwać skrzypieniem. Wręcz ciężkie chrupnięcie dobiegające z okolić deski, podłogi, dachu - nie wiem bo roznosi po całej kabinie. MASAKRA - samochód przejechane ma nie całe 1000km i takie rzeczy. Moja żona mówi "kochanie przecież to nie Mercedes" ale to nie znaczy że nowy samochód ma brzmieć jak jakiś trabant. Przeczekam tą zimę, mam nadzieje że przez lato elementy karoserii spasują się (jeżeli to w ogóle możliwe) i zobaczymy później. Boje się co będzie jak temp. spadnie do -15.....
Pewnie sprawdziłeś, czy nie masz pozostałości po zmarzniętym śniegu w nadkolach ... A jak na innych nierównościach? Jak piszesz o takim "wielkim" chrupnięciu przy 1000 km na liczniku - to chyba jeszcze nie poduszka. Sprawdź komorę silnika, czy nie ma jakiego elementu poluzowanego, przy skręconych kołach (raz w lewo, raz w prawo) sprawdź przednie podbiegi. Jak masz możliwość zrobiena nagrania, jeszcze lepiej dźwiękowego, to zrób. Potrzebujesz swojej "dokumentacji", którą możesz wykorzystać przy wizycie w ASO. Pozdrawiam
Ja ma to samo. Na trzeciej wizycie wymienili poduszkę skrzyni, ale to nie pomogło. Teraz odpuściłem bo samochód mi potrzebny, ale jak zrobi się cieplej znowu jadę do serwisu. Stuka na progach, krawężnikach i mocnych dużych nierównościach. Podejrzewam tuleje wahacza lub mocowanie teleskopów.
Rapid LB|1,2 85 KM| MY14| Ambition| Blue Denim| 105000 km| Kraków
@jercen sprawdzałem komorę silnika, sprawdzałem nadkola i nic nie widać, wszystko na swoim miejscu. Gdzieś kiedyś czytałem że nowe auta muszą się ułożyć, że plastiki, gumy, uszczelki itp muszą "dojść do siebie". Nie wiem ile w tym prawdy, może jestem naiwny ale wierzę, że jednak problem zniknie po czasie....oby :)
U mnie na progach zawieszenie z przodu skrzypi. Na początku mnie to rozbawiło bo jeżdząc starą Fabią I, która przeszła swoje, przez te same progi nic takiego nie mam. Gorzej jak 2 razy mocno łupneło, niezbyt dobre wrażenie. Jak na razie przy przebiegu 6000km jako niedoróbkę wskazałbym właśnie to skrzypienie na progach. Zobaczymy jak będzie cieplej.
Też to zauważyłem... Przy szybkim przejechaniu progów, z przodu coś skrzypi, czy to coś ważnego? Czy to może objaw poduszki? Sam nie wiem czy się tym martwić...przebieg 5000
To nawet nie musi być szybko, zależy od wykonania progu. Jak próg jest wysoki i krótki to mogę jechać bardzo wolno a i tak jest duże prawdopodobieństwo, że coś stuknie i zaskrzypi. Oczywiście na innych nierównościach jest podobnie. Staram się wszystko omijać, ale nie zawsze można.
Tez to slysze czesem w swoim R, efekt jakby mial samochod pekac. Poki co bagatelizuje to, choc jak sie zbierze kilka niepokojacych spraw zglosze sie do aso rowniez z tym tematem
Rapid LB |1,2 TSI 86KM | MY2015 | Elegance Max Wnętrze Beż | Biały Candy| 52000km | Szczecin
Sprawdzałem to łupanie/chrupanie i wszystko wskazywało że to jednak w kabinie coś jest nie tak i teraz najśmieszniejsze.....po otworzeniu okna kierowcy dźwięk zanika :) Nie mam zielonego pojęcia jaki wpływ ma na to szyba ale nie chrupie.... Sprawdźcie u siebie, pozdro !
Może pracuje rama szyby i ociera o szybę usztywniając konstrukcję, szyba jest na prowadnicach oraz ma system podnoszenia gdzie też moze coś skrzypieć. Dzisiaj to sprawdzę ciekawe.
A mi nasmarowali tuleje i nie skrzypi:-) odniose się jeszcze do mojego wcześniejszego problemu (ubywający płyn chłodniczy przy LPG mpi) okazało się, że wycieka z wężyka przy reduktorze. Pierwsza próba docisku okazała się nieskuteczna, druga wizyta demontaż i znalezienie właściwej przyczyny - wadliwa uszczelka. Czekam na wymianę reduktora :-) oczywiście na gwarancji... Podejrzewam że instalator coś zmascil przy zakładaniu LPG.
Ja wczoraj po zmroku zauważyłem że jak otwieram bagażnik to w momencie wciśnięcia przycisku go otwierającego delikatnie błyska trzecie światło stopu. Czy u Was jest podobnie? Pozdrawiam
Rapid LB | 1.2 CBZB 105KM | MY15 | Style Plus | Biel Laser | 116000 km | Sochaczew
Wszelkie znaki towarowe, zdjęcia użyte na stronie są własnością producenta i zostały użyte jedynie w celach informacyjnych. Informujemy, że publikowane treści są treściami własnymi użytkowników.