FORUM SKODA RAPID :: Wyszukiwarka Forumowa

Witamy na Forum miłośników Skody Rapid i Rapid Spaceback
   - usterki, opinie i Wasze wrażenia z użytkowania Rapida!

dołącz do nas!
Skoda Rapid - Z czym byliście już w ASO?
  • Na 99% to akumulator, jeżeli się sytuacja powtórzy należało by zmierzyć ładowanie przy alternatorze i aku, oraz jaki jest upływ prądu z aku. Przekonany jestem, że będzie dobrze.

-------------
    Uwaga nowość na forum. Cieknie.... Z przedniej szyby!!!! Chcą sufit zdjąć i sprawdzać. Wcale się nie zdziwili. Oraz klasyk: Biegi haczą coraz bardziej. Najlepsze jest to, że chcą się wykręcić tym, że jeżeli sprzęgło będzie przypalone to mam za to płacić hahaha.
    Rapid LB| MY 2015| CGPC 1,2 MPI| Active MAX|Biały Candy|163 tys km.| Wrocław
  • u mnie też biegi zaczęły haczyć, a przy zmianie biegów auto szarpie coraz bardziej
    Rapid LB / 1.6 TDI CAYC mod 135KM / MY14 / Ambition Komfort / Czarna Perła / 142.500km / Warszawa
  • @supermajku - cieszę się, że jesteś na forum. Ratujesz nam statystykę :)

Statystycznie jest to w miarę niezawodny samochód, a wszystkie usterki i tak wystąpią u Ciebie, więc my sobie jeździmy... :D

Poważnie mówiąc to normalnie fatum! Współczuje Ci, że masz takie problemy Może to kwestia czasu montażu. Z tego co mi wychodzi to Twój pewnie był montowany jako jeden z pierwszych w drugiej fabryce w Mladzie, którą kończyli, doposażali na szybko pod wpływem boomu na Rapidy, a pracowników przeszkalali "w miarę", acz "na czas"... Nie to, abym snuł spiskowe teorie... ;)
    Rapid LB 1.2MPI LPG | MY14 | Elegance | Biel candy | Łódź
  • Usterki spowodowane niedbałością montażu to cieknące szyby i wykończenie tapicerskie na kanapie. Złym projektem to skrzynia biegów, za słabe sprężyny efektem czego ciekną amortyzatory, slabe hamulce z tyłu i kiepska sprężarka Klimy, niewygodne fotele bez podparcia lędźwi. Na całokształt rapida przekładają się liczne szeregi drobnych oszczędności w projekcie. Samochód sam w sobie, jest w porządku jako zamysł, idea, bryła. Natomiast całość samochodu jest tak sprawna jak jego najsłabszy element. Przy tak popularnym produkcie, który czerpie z już dotychczas zaprojektowanych elementów i rozwiązań, co za tym idzie jest tani w stworzeniu, pewne acz liczne drobiazgi można wyeliminować w równie tani sposób. Skrzypiące pedały, chrobotanie Klimy, wycieki, chlupotanie, trzeszczenia, funkcjonalności, zgrzyty, kołysanie, łatwość zamykania bagażnika i wiele wiele wiele innych rzeczy. Niby drobnostki. To wszystko w znacznym stopniu przekłada się na jakość, wizerunek marki, prestiż i wiele innych subiektywnych oraz obiektywnych odczuć klientów. Podsumowując jeżeli coś jest tanie nie powinno się za wiele oczekiwać, ale!!! jeżeli producent obiecuje i zapewnia to MUSI SIĘ WYWIĄZAĆ.
  • 800 km coś zaczęło szumieć jakby z okolic paska, prawdopodobnie uszkodzenie łożyska kompresora klimatyzacji. Panowie z ASO za bardzo nie wnikali w szczegóły wymienili kompresor, skraplacz i coś tam jeszcze. Zapytałem z ciekawości ile to by mnie kosztowało gdyby było już po gwarancji. Ano siedem tysiączków :(
    Skoda Rapid Active MaX, Sedan, 1.2.MPI, LPG, MY 2015, Biel Candy, Tarnów.
  • to niezły koszt:)
    Rapid LB / 1.6 TDI CAYC mod 135KM / MY14 / Ambition Komfort / Czarna Perła / 142.500km / Warszawa
  • no tak, tylko po gwarancji zrobiłbyś to w normalnym serwisie za 2 500zł. Chciałbym zobaczyć frajera, który by z samochodem po gwarancji jeździł do ASO na wymiany podzespołów. Bez sensu.  
    Rapid SB |1.2 TSI 105KM| MY14 | Active Max | White Candy
  • tyż racja:)
  • Wiele aut flotowych jest serwisowanych pogwarancyjnie w ASO to pewnie by tak płacili. Fakty są takie ,że dealerzy mają bardzo niskie marże ze sprzedaży aut a zarabiają na kilkuset procentowych marżach na częściach i dodatkowo na serwisie.
    Skoda Rapid Active MaX, Sedan, 1.2.MPI, LPG, MY 2015, Biel Candy, Tarnów.
  • @shnosnas zdaje sie ze nawet na naszym forum była osoba która serwisowała swoja Octavie I przez chyba ponad 10 lat, jako stały klient miał dobre znizki i wykalkulował ze nie jest wiele gorzej niż u jakiegoś Janusza w stodole
    Rapid LB |1,2 TSI 86KM | MY2015 | Elegance Max Wnętrze Beż | Biały Candy| 52000km | Szczecin
  • Powiem Wam, że ja ze swoją F1, której we wrześniu wskoczyło 9 lat nadal jeżdżę do ASO z większymi robotami. Drobne rzeczy jak hamulce, montaż haka, trochę elektryki itp. robię sam. Ostatnio kompletny rozrząd u nich wymieniałem (pierwszy wytrzymał 155 tys. km i pewnie jeszcze na nim bym jeździł ale teraz, żona więcej F1 jeździ i trochę ma mniej wyczulone ucho na ewentualne pojawiające się dźwięki :), więc wolałem wymienić bo za często już dzwonił przy porannym odpalaniu - raz, dwa razy w tygodniu przez 1 - 2 sek. ). Fakt może było trochę drożej bo zapłaciłem chyba 1000 zł (same części jak patrzyłem niby w oryginale kosztują w granicach 500 - 600 zł) ale nie robią mi problemu jeśli już zdarzy mi się pojechać z jakaś drobnostką lub proszę o zniwelowanie jakiś drobnostek jak pojawię się z czymś innym. Zrobią i na tym temat się kończy oczywiście bez faktury. 
    Wymianę gum tylnych w wahaczach przedniego zawieszenia czy gum na drążkach stabilizujących zrobili mi za 100 zł plus części. Więc chyba nie jest tak źle. (Mówię o Fabii)
    Znajomości u nich nie mam tylko tyle, że właśnie długo serwisuje auta. Serwisowałem tam z ojcem Felicję od 1999 do 2006 r. a od 2006 roku F1 do tej pory i teraz Rapida.
    Lampki LED w Rapidzie przecież mogłem założyć sam ale oni to zrobili przy okazji wymiany oleju, przeprogramowali komputer i przynajmniej nikt teraz jak coś nie będzie się czepiał jeśli chodzi o gwarancję.

Więc kwestia jest taka na jaki serwis się trafi 

A z Rapidem jeśli mowa o jakiś dolegliwościach to byłem jak narazie tylko z trzeszczącymi uszczelkami. 
    Reszta to moja wola wcześniejszej wymiany oleju bez kasowania inspekcji w kwocie 315 zł z ich materiałami i montaż LEDów.
    RAPID LB | 1.2 TSI CBZB 105 KM @120 KM/213,7 Nm | MY15 (45 tydzień 2014) | AmbitionMAX + USB + Climatronic + Tempomat + Hak | Błękit DENIM | łódzkie
  • Grzesk - na uszszczelki jest dobry preparat firmy Statoil (mozna kupic na ich stacjach paliwa) - mialem tak w Octavii ze jak bylo zimno to trzeszczaly glownie uszczelki drzwi z tylu - po popsikaniu - cisza :-)
  • @marlej108 zgadza się i też tak zrobiłem pisząc w innym wątku. Może to nie był preparat Statoil (w promieniu 40 km nie mam ich stacji) ale coś innego i jest skuteczne :).

Przy okazji wizyty z Fabią poprosiłem o zrobienie z tym porządku, przecież auto jest na gwarancji. Umówiłem się na te uszczelki przy okazji odbioru Fabii z serwisu. 
    Niestety ich praca była skuteczna na jakieś 2 - 3 tygodnie. Od tego momentu z taką drobnostką poradziłem sobie sam i od kilku miesięcy jest spokój. ten sam patent stosowałem i stosuje w F1.
    A do ASO z czymś takim nie będę jeździł :) Na razie następną rzeczą jaką ewentualnie im zgłoszę przy przeglądzie po 2 latach to gdzieniegdzie odzywające się plastyki, z którymi też sobie jak narazie skutecznie radzę i ewentualnie dziwne dźwięki z przedniego zawieszenia, choć to może jest specyfika Rapida, na którą wcześniej nie zwracałem uwagi szukając świerszcza w drzwiach :). 
    Mam drugiego Rapida pod w pracy to muszę się nim przejechać po nierównościach i porównać.
    RAPID LB | 1.2 TSI CBZB 105 KM @120 KM/213,7 Nm | MY15 (45 tydzień 2014) | AmbitionMAX + USB + Climatronic + Tempomat + Hak | Błękit DENIM | łódzkie
  • Wymiana stukającej poduszki skrzyni biegów. Stuki zaczęły się przy ok. 15000 przebiegu, poczekałem z wymianą do serwisu olejowego, żeby sprawę załatwić przy jednej wizycie w serwisie. Wymiana bez problemów. Stuki ucichły.
    Rapid LB / 1.2 CBZA 63 kW / MY 14 / Ambition + pakiet Komfort + pakiet na bezdroża / Czerń Magiczna / 101000km / Katowice
  • te stuki były podczas zmiany biegów czy w czasie jazdy też?
  • Głównie w czasie jazdy. Co ciekawe, nie było ich słychać na "wybojach", czy przejeżdżaniu przez "sierżanta", ale potrafiły się uwidaczniać np. po jeździe na zakręcie w prawą stronę, bądź po jedzie po polnej drodze z delikatnym bujaniem auta przy małej prędkości. Stuki "nijakie", jakby jakieś plastiki stukały pod maską z lewej strony. ( długi czas myślałem, że stukają Mi źle zamontowane luźne chlapacze kół przednich, ale kiedy je dodatkowo zamocowałem - to wykluczyłem ta usterkę ).
    Pozdrawiam.
    Rapid LB / 1.2 CBZA 63 kW / MY 14 / Ambition + pakiet Komfort + pakiet na bezdroża / Czerń Magiczna / 101000km / Katowice
  • @nowy4444 dzięki za info, będę wiedział na co zwrócić uwagę.

@supermajku, byłem w ASO z tym haczeniem się biegów. I wyobraź sobie, że poprawili. Tzn. wyregulowali cięgła, tam są takie dwa cięgiełka, zgodnie z zaleceniem producenta i przestało haczyć:) na początku lewarek tak bardziej sztywno chodził, ale teraz jest już lepiej, chodzi trochę luźniej i na razie nie haczy, także możesz śmiało atakować ASO o tą regulacje:)
  • O:):):):) super super super! Dzisiaj jadę na 22:00 jestem umówiony
  • proszę bardzo, daj tylko znać czy u Ciebie to pomogło
  • Rozmawiałem długo z serwisantem, w rapidach jest skrzynia jaka jest... I takie objawy są powszechne. Poprostu. A temat wygląda tak: albo nie doskonałe ustalenie wartości regulacji na pierwszy montaż, albo taki urok... Cale szczęście skrzynie pasują od wielu modeli:) Dodatkowo sprawdzili poziom oleju. Nie regulowałem mechanizmu , bo Nie mialem czasu na regulacje ciegien, a bylem na zmianie wytrysku lpg.

ZYSKAJ NAWET 500ZŁ - OTWÓRZ ONLINE KONTO BANKOWE

Zyskaj nawet 650 zł w promocji konta Millennium 360°
  • 250 zł za założenie konta Millennium 360° online z kartą debetową, wyrażenie zgód wymaganych regulaminem promocji, wpłatę min. 500 zł w ciągu 10 dni od założenia konta, zalogowanie się do aplikacji mobilnej banku i zapłacenie min. 1 raz kartą do konta lub BLIKIEM
  • 250 zł jeśli w każdym z 3 miesięcy określonych w regulaminie zapewni wpływ wysokości min. 1000 zł oraz zapłaci kartą do konta lub BLIKIEM min. 500 zł
  • 150 zł jeśli min. 1 000 zł wpłynie na Twoje konto z tytułu wynagrodzenia przez co najmniej 2 miesiące określone w regulaminie promocji.
Konto osobiste CitiKonto z oprocentowaniem 7,2% na koncie oszczędnościowym
  • Załóż konto osobiste CitiKonto i odbierz do 300 zł zwrotu
  • Dodatkowo możesz zyskać aż 7,2% w skali roku na koncie oszczędnościowym
  • 0 zł za prowadzenie konta i karty z usługą wielowalutową
  • 0 zł za wypłaty z bankomatów Citi i 4 wypłaty z innych bankomatów
Konto Otwarte na Ciebie w promocji „Rozkwitaj na wiosnę” z premią do 630 zł
  • Zarejestruj się, spełnij warunki i zyskaj do 630 zł premii!
VeloKonto
  • Załóż konto i daj się docenić
  • 0 zł za prowadzenie konta, bez warunków
  • Program Poleceń - odbierz 100 zł za każdą osobę, która spełni warunki promocji
  • VeloKorzyści - indywidualny Pakiet Medyczny nawet za 0 zł
Nest Konto
  • Konto, karta i bankomaty Euronet bezwarunkowo za 0 zł
  • Lokata do 7,6% w skali roku
  • Wygodne płatności BLIKiem, telefonem i zegarkiem
eKonto
  • załóż konto i zgarnij do 870 zł nawet 7% na oszczędnościach
  • 0 zł za otwarcie i prowadzenie Twojego konta
  • 0 zł za wypłaty ze wszystkich bankomatów w Polsce od 300 zł i wypłaty z bankomatów za granicą
  • 0 zł za kartę przy łącznej kwocie transakcji nią na 350 zł w miesiącu
  • 0 zł za płatności BLIK w sklepach i internecie
Konto Przekorzystne z kontem oszczędnościowym w promocji
  • Do 300 zł za założenie konta Przekorzystnego
  • 7% na koncie oszczędnościowym w skali roku
  • do 100 000 zł na 5 miesięcy
Konto za Zero i Konto Oszczędnościowe Plus
  • Otwórz PKO Konto za Zero i Konto Oszczędnościowe Plus
  • 0 zł za otwarcie i prowadzenie PKO Konta za Zero oraz Konta Oszczędnościowego Plus
  • 0 zł za przelewy standardowe w serwisie iPKO oraz aplikacji IKO
  • 5% w skali roku dla nowych środków do 250 tys. (przez 90 dni)
  • Do promocji możesz przystąpić do 20 marca 2025 r.
Alior Konto
  • Otwórz Alior Konto i zyskaj bonus nawet do 600 zł
  • 0 zł za prowadzenie konta - bez warunków
  • 0 zł za obsługę karty - dla osób poniżej 18 lat lub po spełnieniu warunków
  • 0 zł za wypłaty z bankomatów własnych, a dla sieci Euronet dla wypłat od 100 zł
  • 0 zł za wypłaty z bankomatów za granicą
Konto Dla Graczy
  • Załóż konto i zyskaj do 200 zł i 16 000 punktów w Programie Bezcenne Chwile
  • 0 zł za prowadzenie konta jeżeli nie ukończyłeś 26 lat lub jeśli zapewnisz jednorazowy wpływ min. 1500 zł/mies.
  • 0 zł za obsługę karty do konta jeśli nie ukończyłeś 18 lat lub zapłacisz kartą min. 300 zł do przedostatniego dnia danego miesiąca
SPRAWDŻ AKCESORIA DO SWOJEJ SKODY

Postaw mi kawę na buycoffee.to
Zostań Patronem RapidKlub.pl, dzięki Tobie forum będzie nadal funkcjonowało i pomagało innym użytkownikom!

Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz dołączyć do dyskusji na RapidKlub, kliknij jeden z tych przycisków!

Witaj na internetowym forum samochodu SKODA RAPID - zapraszamy do dyskusji!
Masz skodę? Chcesz kupić Rapida? Dołącz do nas!
Postaw mi kawę na buycoffee.to

RapidKlub.pl
 - lista użytkowników forum

Moderatorzy forum:
@van_daal @gross81 @grzesk @jercen

ANKIETY SKODA RAPID:
Jaki kolor do Rapida?
Jaki wybraliście silnik?
Spaceback czy Liftback?
Jaki wybrałeś pakiet / wersję wyposażenia do Rapid'a?
Czy jesteś zadowolony z użytkowania Skody Rapid?