@broda444 Nie wiem jak jest w fabi, ale w rapidzie zbiornik jest umieszczony w takim miejscu, że niestety nie widać poziomu płynu, no chyba że źle patrzę :)
No i wyjaśniło się. Byłem w serwisie bo skończył mi się płyn i zero komunikatów odnośnie niskiego poziomu lub braku płynu do oczyszczania szyb. Pan w salonie powiedział mi że takie cudo dostał bym tylko zamawiając najwyższą wersję wyposażenia. Niestety nie ma na dzień dzisiejszy możliwości zamówienia nawet za dopłatą do actiw i abition wersji wyposażeniowej. Więc tłumaczę że w aucie pokazowym takie cudo było wsadzone do wersji ambition a on na to (nie oficialnie) że salon zamawia w fabryce wersje pokazowe które odbiegają znacząco wyposażeniem od tego co się sprzedaje (czyli taki sposób naciągnięcia klienta na coś droższego) Więc panie panowie reasumując to co w instrukcji nie zawsze jest prawdą i nie opisano co jest do wersji 1 co do 2 i co do 3. Prosty element oznaczenia został przeoczony, jeśli chcecie się czegoś dokładniej dowiedzieć niestety jedziecie do salonu z papierami i pytamy się o wykaz funkcji auta. Dodatkowo nawet salon nie zawsze jest w stanie określić jeśli nie sprawdzimy roku modelowego co jest zmienione tj. przykład w pierwszych modelach nie było w standardzie elektrycznych szyb w ambition a teraz są. i to dotyczy wszystkich funkcji i opcji.
@eklime To ja mam jeszcze prośbę czy mógłbyś sprawdzić czy działa u Ciebie blokada uruchomienia silnika bez wyciśniętego sprzęgła i przy okazji czy działa informacja o niesprawnej żarówce. Mi powiedzieli, że to też tylko w Elegance,ale jakoś im nie wierzę.
Mam Elegance ( + ksenony i spryskiwacze na reflektory) i też czekam na koniec płynu w spryskiwaczu. Dam znać o wyniku, niestety zalałem do pełna. Przy testowaniu blokady uruchomienia silnika bez wciśniętego sprzęgła zaliczyłem kangura i więcej nie będę testował.
@konwel - ale ja nie mam sprzęgła :D Z żarówek to chyba mam tylko dostęp łatwy do H15 (dzienne / długie), reszta jakoś tak bardzo zabudowana. Zobaczę jak znajdę chwilę czasu.
Rapid SB | 1.4 122 KM DSG | MY14 | Elegance | Czarny Magic perłowy | 57000km | Warszawa
@eklime Dzięki, w przypadku skrzyni automatycznej też jest komunikat, a raczej powinien być, zgodnie z instrukcją: Samochody z automatyczną skrzynią biegów w przypadku podjęcia próby rozruchu silnika bez wciśniętego pedału hamulca silnik się nie uruchomi. W zestawie wskaźników zaczyna świecić lampka kontrolna, a na wyświetlaczu pojawia się następująca wskazówka.
W celu włączenia silnika naciśnij hamulec. HAMULEC
@eklime Nie masz pedału sprzęgła, ale sprzęgło masz i to nawet dwa :-) DSG do skrzynia dwusprzęgłowa - jedno sprzęgło jest do biegów parzystych, drugie do nieparzystych.
@roca - tak wiem, że to dwusprzęgłówka, chodziło mi bardziej o to coś wystającego obok pedału hamulca :) Sprawdzę rano ten pedał hamulca, do tej pory (9,5 kkm) nie zwróciłem chyba na to uwagi :D
Rapid SB | 1.4 122 KM DSG | MY14 | Elegance | Czarny Magic perłowy | 57000km | Warszawa
Wszelkie znaki towarowe, zdjęcia użyte na stronie są własnością producenta i zostały użyte jedynie w celach informacyjnych. Informujemy, że publikowane treści są treściami własnymi użytkowników.