Ja na wolne obroty narzekać nie mogę. U mnie za to obroty spokojnie po rozgrzaniu utrzymują się na poniżej 800. Jedynie po wćiśnięciu sprzęgła wzrastają do ok 900. Ale aku mam doładowane (SS cały czas wyłączony guzikiem i codziennie trochę jazdy autostradą jest). Czyli albo coś zmienili w MY 2016 albo po prostu dobrze naładowany akumulator i wolne są. Jedynie kiedy trzymał wolne na poziomie ok. 1000, to kiedy były solidne mrozy (było w styczniu 1 czy dwa takie dni poniżej -10). Co będzie, kiedy jest ciepło - to jeszcze nie wiem...
Rapid LB | 1.2 90KM | MY 2016 | Ambition MAX | Błękit Pacific | 41000 km | Brzoskwinia | śr. 5,5 l/100 km
michal123 u mnie nawet po kilku kilometrach obroty są podwyzszone, oczywiście nie zawsze ma miejsce sytuacja "ze zdjęcia" ale mimo wszystko za często to sie dzieje i za długo trzeba czekać na normalne obroty. Może mi DPF'a wsadzili i się ciągle wypala
Witam! Wczoraj jadąc Rapidem zauważyłem,że system start-stop nie działa,komputer nic nie sygnalizuje jako usterkę.... Co może być przyczyną takiego stanu i gdzie ewentualnie mogę szukać aby samemu zdiagnozować obecny stan? Za poradę z góry dziękuję.
System SS nie działa z "automatu". Musi być spełniony szereg warunków,monitorowanych przez komp. Jeżeli któryś z warunków nie jest spełniony - system SS nie zadziała. Sprawdź stan lub doładuj akumulator, wyłącz duże obciążenia sieci pokładowej. Wtedy możesz spróbować. Wszystkie warunki niezbędne do zadziałania SS zostały podane wcześniej. Pozdrawiam
Na stronie 3 tego wątku są podane warunki zadziałania SS. Warto zapoznać się z nimi, by móc określić poprawne działanie układu (komputera) jak i sytuację, w której SS nie zadziała.
Próbowałeś po uruchomieniu silnika zdławić go? Na wolnych obrotach wrzuć 1 bieg i popuszczaj sprzęgło wraz z trzymanym hamulcem nożnym, do momentu aż silnik zgaśnie, cały czas przy załączonej stacyjce. Wtedy stwierdzisz działanie/brak działania kontrolek.
Wszelkie znaki towarowe, zdjęcia użyte na stronie są własnością producenta i zostały użyte jedynie w celach informacyjnych. Informujemy, że publikowane treści są treściami własnymi użytkowników.