FORUM SKODA RAPID :: Wyszukiwarka Forumowa

Witamy na Forum miłośników Skody Rapid i Rapid Spaceback
   - usterki, opinie i Wasze wrażenia z użytkowania Rapida!

dołącz do nas!
30 000 przebiegu i przód skrzypi.
  • @amisiek niepotrzebnie kombinujesz, to nie łożysko stuka ;) podpowiem tylko, że skoro w elementach zawieszenia nie ma luzu to trzeba szukać w okolicy zawieszenia ale juz nie szablonowo.
    Corolla | 1,6 132KM | MY18 | Classic Plus | Czarny | EPi
  • @yunior81 to jakie wcześniej miałeś klocki jak teraz wymieniłeś na oryginalne?
    Rapid SB I 1.2 TSI 105KM I MY15 I Ambition Max I Warszawa
  • @yunior81 sugerowałem mechanikówi żeby sprawdził klocki hamulcowe i chyba sprawdzał. Dzisiaj zrobiłem kilka km po dziurach i jest cisza. Oby tak zostało :)
    Rapid LB|1,2 85 KM| MY14| Ambition| Blue Denim| 105000 km| Kraków
  • @konry, poprzedni właściciel, tuż przed sprzedażą auta założył zestaw Boscha. Ja teraz założyłem oryginalne klocki. 

@amiskiew, nie zrozum mnie źle, nie chodzi mi o to, ze u Ciebie ( tak
    jak u mnie) stukać moga klocki ale skoro w zawieszeniu nie ma luzu a jakis tam dźwięk wydobywa sie z okolicy zawieszenia, to trzeba dalej szukac w tej okolicy ale juz nie
    szablonowo i nalezy sprawdzać dosłownie wszystkie elementy, nawet takie, ktore "teoretycznie" takiego dźwięku nie wydają. Niestety ale tak to juz jest z takimi upierdliwymi "stukami", ciezko znalezc a przyczyna z reguły jest banalna. 
  • yunior81 - od tego mam gwarancję żeby ASO sprawdziło co stuka. Sugerowałem im łożysko McPhersona i klocki. Na tą chwilę przestało stukać, więc albo zrobili coś czym nie chcą się chwalić, albo usunęli usterkę przez przypadek.
  • Mi zaczął skrzypieć już w zeszłym roku pod koniec zimy. Zrobiło się ciepło i wszystko wróciło do normy. Teraz już pod koniec listopada jak spadły temperatury to problem powrócił. Miałem przegląd po 2 latach, zgłosiłem problem w ASO to oczywiście stwierdzili, że usterki nie stwierdzają. Czymś wtedy posmarowali bo na 4 dni problem odpuścił. Teraz mam wizytę umówioną w środę i zobaczymy czy mi te gumy wymienią.
    Rapid LB| 1.2 MPI | MY14| Active+| 25455 km
  • Wczoraj u mnie też zaczęło skrzypieć z przodu przy przejeździe przez progi. Ostatnie parę dni mróz około -15 ( poprzedniej zimy żadnych odgłosów) .Podociskałem auto i ewidentnie coś z przodu skrzypi i tak doszedłem że to grill :) naciskając go lekko w stronę silnika skrzypiał strasznie. Dziś już mróz mniejszy to i skrzypienie delikatne. Zobaczę czy przestanie przy temperaturze bliskiej 0 .
    SB| 1.2 TSI | 2015 | Ambition Max | Beż Cappucino | 29000 | DWL
  • Jeżeli podczas przejeżdżania przez poprzeczną nierówność np próg pojawia się skrzypienie, to na 99% oznacza, że skrzypi guma stabilizatora ( ta pomiędzy stabilizatorem, a karoserią), gdyż stabilizator jest lakierowany i to tak brzmi. Jeżeli smarować to tylko specjalnymi smarami co gumy nie rozpuszczają. Warto pomyśleć nad polibuszami w to miejsce.
    Rapid LB| MY 2015| CGPC 1,2 MPI| Active MAX|Biały Candy|163 tys km.| Wrocław
  • na 100% gumy stabilizatorów. Jeśli na gwarancji to do ASO, jeśli po gwarancji to kup dobre gumy i wymiana ok godziny.
    W octavii wymiana wygląda tak
    http://www.skodaczesci.pl/porady/skoda/Octavia/152
  • u mnie to nie pomogło.
    Rapid LB|1.2 TSi 90 KM|MY16|Ambition Max|Biel Candy|20500 km| Praszka
  • U mnie też od paru dni zaczęło skrzypieć, za miesiąc mam przegląd, to może zrobią na gwarancji, a jak nie to posmaruję czymś, albo wymienię. Poduszki Lemfordera mam w pracy za całe 9 zł/szt., tylko nie wiem czy łatwo się to wymienia. Wymieniał ktoś samodzielnie w R? Pozdrawiam
    Rapid LB | 1.2 CBZB 105KM | MY15 | Style Plus | Biel Laser | 116000 km | Sochaczew
  • W Rapidzie przy "sprawnym zawieszeniu" mogą trzeszczeć dwie rzeczy przy mocnym ugięciu przodu zawieszenia np. podczas przejeżdżania przez progi zwalniające:
    1. przednia tuleja w wahaczu ( tylna nazywa się poduszką i jak juz będzie zużyta prędzej zacznie głucho walić niż trzeszczeć ) wymiana zajmuje trochę czasu, nalezy wymontować wahacz i uzyć prasy do montażu nowej tulei.
    2. tuleja stabilizatora, tu wymiana jest banalna i mozna wykonać we własnym zakresie.

A teraz ciekawostka, podczas wymiany tulei w ASO, pracownik powinien użyć "specjalnego", przeznaczonego to montażu tulei w wahaczu i zalecanego przez Skodę "oleju", smaru to nie przypomina. Za każdym razem gdy wymieniałem tuleje w wahaczach ( octavia II i I ) poza ASO bez uzycia tego oleju, zawieszenie zaczynało trzeszczec juz po kilku tysiącach, po montażu w ASO wszystko było OK . Niestety podczas ostatniej wizyty nie udało mi się dspisac numeru tej oliwy, ponieważ etykieta była zniszczona.
    Jeśli zaś chodzi o wymianę gum stabilizatora, to ich przy montażu niczym nie smarujemy. Ubrudzone sa "fabrycznie" talkiem i tak je montujemy.
  • Będąc dzisiaj na przeglądzie zgłosiłem skrzypienie gum i został wdrożony I etap, czyli smarowanie, jak nie pomoże to jest II etap czyli wymiana
    Rapid LB | 1.2 CBZB 105KM | MY15 | Style Plus | Biel Laser | 116000 km | Sochaczew
  • Ja też dzisiaj odwiedziłem ASO. Zaciągnąłem gościa do samochodu, przewiozłem przez dwa progi i sam stwierdził, że gumy stabilizatora do wymiany. Pytam czy aby nie skończy się na smarowaniu ale gościu sam powiedział, że to bez sensu i trza wymienić. Niemal mnie zamurowało...
    Pozdrawiam - Paweł
    Był: Rapid LB | 1.6TDI 115KM CXMA | MY16 | Style Max | Szary Quartz Metalizowany | 90k km | Szczecin | Chip: 148KM/323Nm
    Jest: Tiguan eHybrid 245KM | Elegance | Wilcza jagoda
  • Wracając do tematu, dzisiaj zadzwoniłem do doradcy, że smarowanie nie pomogło i w czwartek jadę na wymianę gum.
  • No u mnie zaczęło z prawej strony z przodu przy kole skrzypieć tak jakby koło miało odpaść podczas przejazdu po progu lub wybojach. Dodam, że mam zrobione 3600 km :) Zaraz będę dzwonić do ASO, żeby umówić się na wizytę.
    Brak Skody
  • Mi też od przedwczoraj zaczęło tak skrzypieć 13k na liczniku . Jutro jestem w serwisie umówiony . Powiedzieli mi że w półtorej godzinny naprawią problem . Czyli zapewne temat im szeroko znany . 
    RAPID SB| 1.2 CJZD 110 KM | MY16 | Ambition MAX + Bolero + SmartLink| Beż cappuccino | 2300000 km | Sosnowiec
  • Zna ktoś może dokładny numer tej gumy?
    RAPID LB | 1.2 CBZB 105KM | MY12 | Ambition | Niebieski Jeans Blue | 87000 km | Wrocław
  • Wyślij mi na PW VIN to Ci podam dokładnie, bo jest kilka rodzajów.
    Jako ciekawostkę podam, że instrukcja napraw przewiduje, oprócz wymiany gum, wymianę śrub i obejm. Tak mi powiedział doradca. Musieli to skompletować, żeby u mnie wymienić gumy na gwarancji.
    Jeżeli po gwarancji znowu zaczną skrzypieć, wtedy wkładam poliuretan.
  • No właśnie widziałem, że jest ich kilka. Tak jak widać udało mi się zrobić prawie 90 tys. i dopiero teraz zaczęło skrzypieć.
    RAPID LB | 1.2 CBZB 105KM | MY12 | Ambition | Niebieski Jeans Blue | 87000 km | Wrocław

Pieniądze po 100zł banknoty zdjęcie

Zielona strzałka w dół grafika

Konto Otwarte na Ciebie w promocji „Rozkwitaj na wiosnę” z premią do 630 zł
  • Zarejestruj się, spełnij warunki i zyskaj do 630 zł premii!
Zyskaj nawet 850 zł w promocjach konta Millennium 360° i Konta 360° Junior!
  • 250 zł za założenie konta Millennium 360° online z kartą debetową, wyrażenie zgód wymaganych regulaminem promocji, wpłatę min. 500 zł w ciągu 10 dni od założenia konta, zalogowanie się do aplikacji mobilnej banku i zapłacenie min. 1 raz kartą do konta lub BLIKIEM
  • 250 zł jeśli w każdym z 3 miesięcy określonych w regulaminie zapewni wpływ wysokości min. 1000 zł oraz zapłaci kartą do konta lub BLIKIEM min. 500 zł
  • 150 zł jeśli min. 1 000 zł wpłynie na Twoje konto z tytułu wynagrodzenia przez co najmniej 2 miesiące określone w regulaminie promocji.
  • 200 zł za założenie Konta 360° Junior
Konto osobiste CitiKonto z oprocentowaniem 7,2% na koncie oszczędnościowym
  • Załóż konto osobiste CitiKonto i odbierz do 300 zł zwrotu
  • Dodatkowo możesz zyskać aż 7,2% w skali roku na koncie oszczędnościowym
  • 0 zł za prowadzenie konta i karty z usługą wielowalutową
  • 0 zł za wypłaty z bankomatów Citi i 4 wypłaty z innych bankomatów
Konto Otwarte na Ciebie w promocji „Por(a) na bank” z premią do 680zł
  • Zarejestruj się w promocji, spełniaj warunki i zgarnij nawet 680 zł łącznej nagrody!
Konto Przekorzystne z kontem oszczędnościowym w promocji
  • Do 300 zł za założenie konta Przekorzystnego
  • 7% na koncie oszczędnościowym w skali roku
  • do 100 000 zł na 5 miesięcy
Konto za Zero i Konto Oszczędnościowe Plus
  • 0 zł za otwarcie i prowadzenie PKO Konta za Zero oraz Konta Oszczędnościowego Plus
  • 0 zł za przelewy standardowe w serwisie iPKO oraz aplikacji IKO
  • 5% w skali roku dla nowych środków do 250 tys. (przez 90 dni)
VeloKonto
  • Załóż konto i daj się docenić
  • 0 zł za prowadzenie konta, bez warunków
  • Program Poleceń - odbierz 100 zł za każdą osobę, która spełni warunki promocji
  • VeloKorzyści - indywidualny Pakiet Medyczny nawet za 0 zł
Nest Konto
  • Konto, karta i bankomaty Euronet bezwarunkowo za 0 zł
  • Lokata do 7,6% w skali roku
  • Wygodne płatności BLIKiem, telefonem i zegarkiem
eKonto
  • załóż konto i zgarnij do 870 zł nawet 7% na oszczędnościach
  • 0 zł za otwarcie i prowadzenie Twojego konta
  • 0 zł za wypłaty ze wszystkich bankomatów w Polsce od 300 zł i wypłaty z bankomatów za granicą
  • 0 zł za kartę przy łącznej kwocie transakcji nią na 350 zł w miesiącu
  • 0 zł za płatności BLIK w sklepach i internecie
Alior Konto
  • Otwórz Alior Konto i zyskaj bonus nawet do 600 zł
  • 0 zł za prowadzenie konta - bez warunków
  • 0 zł za obsługę karty - dla osób poniżej 18 lat lub po spełnieniu warunków
  • 0 zł za wypłaty z bankomatów własnych, a dla sieci Euronet dla wypłat od 100 zł
  • 0 zł za wypłaty z bankomatów za granicą
Konto Dla Graczy
  • Załóż konto i zyskaj do 200 zł i 16 000 punktów w Programie Bezcenne Chwile
  • 0 zł za prowadzenie konta jeżeli nie ukończyłeś 26 lat lub jeśli zapewnisz jednorazowy wpływ min. 1500 zł/mies.
  • 0 zł za obsługę karty do konta jeśli nie ukończyłeś 18 lat lub zapłacisz kartą min. 300 zł do przedostatniego dnia danego miesiąca
SPRAWDŻ AKCESORIA DO SWOJEJ SKODY

Postaw mi kawę na buycoffee.to
Zostań Patronem RapidKlub.pl, dzięki Tobie forum będzie nadal funkcjonowało i pomagało innym użytkownikom!

Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz dołączyć do dyskusji na RapidKlub, kliknij jeden z tych przycisków!

Witaj na internetowym forum samochodu SKODA RAPID - zapraszamy do dyskusji!
Masz skodę? Chcesz kupić Rapida? Dołącz do nas!
Postaw mi kawę na buycoffee.to

RapidKlub.pl
 - lista użytkowników forum

Moderatorzy forum:
@van_daal @gross81 @grzesk @jercen

ANKIETY SKODA RAPID:
Jaki kolor do Rapida?
Jaki wybraliście silnik?
Spaceback czy Liftback?
Jaki wybrałeś pakiet / wersję wyposażenia do Rapid'a?
Czy jesteś zadowolony z użytkowania Skody Rapid?