@maciektsi miałem na myśli, że może dieslu jest inny system chłodzenia jak w TSI i stąd może większe ubytki, tak czy siak kilkakrotnie musiałem dolewać już płynu
Rapid LB / 1.6 TDI CAYC mod 135KM / MY14 / Ambition Komfort / Czarna Perła / 142.500km / Warszawa
Ale ubytków przy sprawnym układzie nie ma i nie ma znaczenia czy TSI czy TDI czy MPI czy cokolwiek. To układ zamknięty z zaworem bezpieczeństwa w korku który co najwyżej upuszcza ciśnienie powietrza gdy płyn się nagrzeje mocno i wpuszcza powietrze z atmosfery jak silnik ostygnie żeby nie tworzyć podciśnienia.
RAPID LB | 1.2 CJZD 110 KM | MY16 | Ambition MAX | Beż cappuccino | 39000 km | Olsztyn
U mnie już okazało się co było, bo byłem dziś na przeglądzie w zaprzyjaźnionym warsztacie i wyszło, że cieknie pod termostatem i trzeba uszczelkę wymienić
Rapid LB / 1.6 TDI CAYC mod 135KM / MY14 / Ambition Komfort / Czarna Perła / 142.500km / Warszawa
Daj spokój, po rozebraniu i głębszym zajrzeniu, okazało się że cieknie nie tylko z pod termostatu, ale cieknie też z pompy wody. Wiec teraz trzeba cały rozrząd rozebrać, żeby pompę wody wymienić, a to są koszty.
Dodan, a przy jakim przebiegu masz ten przeciek? U mnie w firmie z 1,6 TDI 90 KM dwa rapidy wytrzymały 140 tys. i pompa ciekła, trzeba było rozrząd wymienić.
Witam,mam pytanie do kolegów,czy jest jakaś zasadnicza różnica pomiędzy płynem chłodniczym G 12 a G 13 w naszych Rapidach,czyli czy można mieszać obydwa płyny dolewając jako uzupełnienie zbiornika wyrównawczego. Proszę o wszelkie uwagi w tej kwestii - dziękuję i pozdrawiam !!!
* RAPID LIFTBACK * 1,2 TSI * 86 KM * MY15 * AMBITION MAX * BEŻ CAPPUCINO *31 450 * RYBNIK *
@andrew61k, pytałem w ASO, nawet jak masz wlany G12 to możesz dolewać G13. Te płyny są mieszalne ze sobą. G13 jest nowszy w technologii i bogatszy od poprzednika, ale są mieszalne.
Rapid SB | 1,2 TSI 105KM CBZB | MY14, XI 2013| Active| czarny magic perłowy | 15000km|
Endriu, nie tak. Producent zaleca: G13 można dolewać do G12 jeśli G12 był fabrycznie. Jeśli fabrycznie był G13 to tylko G13 można dolewać. Chodzi o to, że G13 "wynaleziono" do nowych elementów instalacji chłodzenia z nowych materiałów, dla których G12 był zbyt agresywny.
Witam,dzięki kolego @van daal,jeżeli by to miało zniszczyć coś w układzie chłodzenia to uzupełnię płynem G13,w końcu koszt 1 l to nie jest spory wydatek,dzięki. Pozdrawiam !!!
* RAPID LIFTBACK * 1,2 TSI * 86 KM * MY15 * AMBITION MAX * BEŻ CAPPUCINO *31 450 * RYBNIK *
Ja też dolewałem i myślałem tak jak @supermajku, że to taki urok:) Jak się okazało po wnikliwym sprawdzeniu, to ciekło nie tylko spod termostatu, ale także z pompy wody. Po wyeliminowaniu wycieku nie ma żadnych ubytków:)
Wszelkie znaki towarowe, zdjęcia użyte na stronie są własnością producenta i zostały użyte jedynie w celach informacyjnych. Informujemy, że publikowane treści są treściami własnymi użytkowników.