FORUM SKODA RAPID :: Wyszukiwarka Forumowa

Witamy na Forum miłośników Skody Rapid i Rapid Spaceback
   - usterki, opinie i Wasze wrażenia z użytkowania Rapida!

dołącz do nas!
Modyfikacje i ulepszenia?
  • gross81 Fakt, zamykanie jest utrudnione, trzeba użyć sporej siły, aby zamknąć jednym pociągnięciem, ale można się przyzwyczaić... nawet moja Pani daję radę, choć zwykle dopycha klapę od góry ;-) ... tą drobną niedogodność, z nawiązką rekompensuje komfort zdalnego otwierania.
    cezar zamieściłem filmik, zdjęcie sprężyn i link do szczegółowych informacji.
    kulosss w sprawie wersji RS zobacz wątek "galeria" było tam o tym wspomniane.
    Rapid LB | 1.2 TSI 105KM CBZB | MY14 | Ambition Komfort | Czarny Magic perłowy | 150 tys km | Gdańsk, Mazury - "Polska Północna"
  • Pytanie do kolegów którzy w komputerach sa bardziej "obcykani".
    Czy można odblokować bluetooch by móc połączyć telefon i nawigację fabryczną.
    Czy w ogóle jest to możliwe?
    Jeśli tak to z czym to się wiąże.
    Rapid SB/1.2 MPI/MY14/Ambition komfort/ Szary metalik
  • spisałem wszystkie wymiary sprężyn i znalazłem. Podjechałem do mechanika i dostałem takie sprężyny za darmo ( z odzysku od kompresora). Największy problem mam z demontażem amorka trochę ciężko jak nie ma sie odpowiednich narzędzi.
  • Podobny temat był już przerabiany w O2. Wszystko działa fajnie, ale u niektórych po pewnym czasie powyginały się zawiasy klapy.
  • Co do podłokietnika to to jest jakaś tragedia. 
    Albo podłokietnik, albo ręczny... w starej octavii już jakoś sensowniejszy był bo był zsuwany. No i jak wtyczka jest za długa to też pod 12v nie podejdzie.
    Drugi mankament to znajdujące się przy skrzyni biegów miejsce na kubek z kawą jedno mniejsze jedno większe.  Szkoda że jak ktoś kupi 2 duże kawy to na dobrą sprawę pasażer swoją musi trzymać. A duży kubek i wrzucona 3 lub 5 ... to trzeba się gimnastykować żeby wyciągnąć.
    I nie widziałem czy jest w jakiejś  opcji czy nie, ale Octavia miała kiedyś jeszcze mały schowek zlokalizowany pod kierownicą z lewej strony  to też było fajne i tego tu brakuje. 
  • Musze stwierdzić ze miałem fabię II z 2007 roku i było więcej schowków /obok kierownicy pod siedzeniem podwójny schowek po stronie pasażera/ niż w Rapid siedzenia były obudowane alarm z domykaniem szyb. Fakt jest faktem zamiast wyposażenie dodawać Skoda zrobiła coś odwrotnego!!!! nie wspomnę o obudowie plastykowej na silniku, wyglada silnik jak by był po wypadku!!!
  •  Niestety, chyba największą wadą Rapida jest szukanie pseudo oszczędności przez producenta.Ile zaoszczędzili na obudowaniu siedzeń 10-20 zł. ?
  • kolego Sheikho .. co do tych miejsc na kubki to jest fajne pomyślane. Większy idealnie pasuje na kawę z McDonalda, a mniejszy idealny na puszkę red bull lub inny energetyk :)
    Rapid LB | 1.2 105KM Chip 130KM/221Nm | MY14 | Elegance Komfort | Biel Candy | 61000km | Wałbrzych
  • @deryl4 - większy pojemnik jest bliżej strony pasażera. Jak włożysz kawę z Mc i wrzucisz 5 bieg to możesz tylko popatrzeć na kawę :) Wyjęcie jej zmusza do oderwania wzroku od drogi. A to już nie jest bezpieczne i mądre np przy 120 km/h
    Dobrym rozwiązanie w mercedesie było miejsca na kawę w składanym podłokietniku, a ręczny na przycisk. No ale skoda się tu nie popisała.
    Rapid LB|1,2 85 KM| MY14| Ambition| Blue Denim| 105000 km| Kraków
  • @deryl4 ok miejsce na puszkę redbula pasuje, na kawę nawet ze stacji paliw pasuje tylko problem jest jak są 2 kawy. :P znalazłem takie coś dla pasażera http://allegro.pl/uchwyt-na-kubek-napoj-kawe-polecam-i4510123132.html  ale trochę to kiczowato wygląda. 
    no i tak jak mówi @amiskiew wyciągać kawę przy 5 to już trochę schodzi.
  • Ja kawę w dużym kubku stawiam w drzwiach w miejscu na butelki.
    Stoi na tyle pewnie, że ciecz się nie wylewa a i sięgnąć nie jest daleko.
    Ja na szczęście mam DSG, więc dostęp do stojaka pod radiem mam wolny :)
    Rapid SB | 1.4 122 KM DSG | MY14 | Elegance | Czarny Magic perłowy | 57000km | Warszawa
  • Ten zestaw jest do zamontowania do drzwi, w których występuje napięcie (zasilanie) równocześnie z załączeniem/wyłączeniem oświetlenia podsufitki. Najczęściej w podstawowych wersjach R (przy otworzeniu drzwi) nie ma fabrycznie montowanych świecących lampek czerwonych ani białych, podświetlających przestrzeń przy drzwiach. W tym układzie ingerencja w elektrykę samochodu jest nieco bardziej złożona - niemniej instalacja jest do założenia. Moim zdaniem cena na Alle jest zawyżona, w dodatku jest to cena za 2 (!) sztuki. Osobiście wolę klasyczne, rozproszone światło (diodowe) pod drzwiami. 
    Więcej informacji jest na:
    http://forum.skodaclub.pl/skoda-rapid/rapid-o-wietlenie-przestrzeni-przy-wysiadaniu-t15982.html
    Pozdrawiam
    Rapid LB | 1.2 CBZA 88kW | MY13 | Ambition Komfort | Srebrny Brilliant metaliza | 88 tkm | Katowice | Ø 6,1 l/100 km
  • Dziękuję bardzo, w opisie na alle, mało jest szczegółów dotyczących instalacji.
  • Na Alle nie ma opisu instalacji - bo to tylko prosty kabelek z dwoma końcówkami: + i -. Problem polega na tym, że do drzwi trzeba doprowadzić właśnie to zasilanie - i to w dodatku nie na stałe - by lamka/lampki świeciły tylko w momencie otworzenia drzwi (a nie przez cały czas).
    Pozdrawiam
    Rapid LB | 1.2 CBZA 88kW | MY13 | Ambition Komfort | Srebrny Brilliant metaliza | 88 tkm | Katowice | Ø 6,1 l/100 km
  •  Jeszcze raz dzięki, zalogowałem się na forum w którym umieściłeś cały opis, ale nie mogę otworzyć zdjęć które wkleiłeś.
  • Rapid SB | 1.2 CBZA 86KM | MY15 | Ambition Max + Dynamic + Pakiet na bezdroża | Czerwień Corrida | 4500km | Lublin
  • Ponad 50 EU za przyjemność podnoszenia pokrywy na siłownikach ...
    Ile razy podnoszę klapę silnika w roku? Może 25 razy (co 2 tygodnie). Zatem w roku za podniesienie ręcznie klapy zarabiam 2 EU  :)
    Może i to niezły patent - ale zawsze trzeba pociągnąć w kabinie cięgno zamka, po otwarciu - trzeba zabezpieczyć ręcznie podparcie klapy drążkiem. Za samo ćwiczenie - jednokrotne podniesienie pokrywy - nie dam nawet 50 centów :)
    To jest moje zdanie. Każdy decyduje - jak doposaży swoje auto.
    Pozdrawiam
  • W sumie to i racja jak by maska ważyła i była tak wielka jak meśku lub audi itp.  to warto u nas nie ma takiego problemu. Ale z drugiej strony trzeba przyznać główka pracuje niektórym, ciekawy patent.
  • Mi tam się podoba i pewnie będę chcial to zamontować. Może będzie jakiś kit od nich do otwierania klapy bagażnika :-) . Tak abstrahując od celowości tej modyfikacji, to podoba mi się sposób montażu, wykorzystuje istniejące punkty mocowania.
    Rapid SB | 1.2 CBZA 86KM | MY15 | Ambition Max + Dynamic + Pakiet na bezdroża | Czerwień Corrida | 4500km | Lublin

Pieniądze po 100zł banknoty zdjęcie

Zielona strzałka w dół grafika

Konto Otwarte na Ciebie w promocji „Rozkwitaj na wiosnę” z premią do 630 zł
  • Zarejestruj się, spełnij warunki i zyskaj do 630 zł premii!
Zyskaj nawet 850 zł w promocjach konta Millennium 360° i Konta 360° Junior!
  • 250 zł za założenie konta Millennium 360° online z kartą debetową, wyrażenie zgód wymaganych regulaminem promocji, wpłatę min. 500 zł w ciągu 10 dni od założenia konta, zalogowanie się do aplikacji mobilnej banku i zapłacenie min. 1 raz kartą do konta lub BLIKIEM
  • 250 zł jeśli w każdym z 3 miesięcy określonych w regulaminie zapewni wpływ wysokości min. 1000 zł oraz zapłaci kartą do konta lub BLIKIEM min. 500 zł
  • 150 zł jeśli min. 1 000 zł wpłynie na Twoje konto z tytułu wynagrodzenia przez co najmniej 2 miesiące określone w regulaminie promocji.
  • 200 zł za założenie Konta 360° Junior
Konto osobiste CitiKonto z oprocentowaniem 7,2% na koncie oszczędnościowym
  • Załóż konto osobiste CitiKonto i odbierz do 300 zł zwrotu
  • Dodatkowo możesz zyskać aż 7,2% w skali roku na koncie oszczędnościowym
  • 0 zł za prowadzenie konta i karty z usługą wielowalutową
  • 0 zł za wypłaty z bankomatów Citi i 4 wypłaty z innych bankomatów
Konto Otwarte na Ciebie w promocji „Por(a) na bank” z premią do 680zł
  • Zarejestruj się w promocji, spełniaj warunki i zgarnij nawet 680 zł łącznej nagrody!
Konto Przekorzystne z kontem oszczędnościowym w promocji
  • Do 300 zł za założenie konta Przekorzystnego
  • 7% na koncie oszczędnościowym w skali roku
  • do 100 000 zł na 5 miesięcy
Konto za Zero i Konto Oszczędnościowe Plus
  • 0 zł za otwarcie i prowadzenie PKO Konta za Zero oraz Konta Oszczędnościowego Plus
  • 0 zł za przelewy standardowe w serwisie iPKO oraz aplikacji IKO
  • 5% w skali roku dla nowych środków do 250 tys. (przez 90 dni)
VeloKonto
  • Załóż konto i daj się docenić
  • 0 zł za prowadzenie konta, bez warunków
  • Program Poleceń - odbierz 100 zł za każdą osobę, która spełni warunki promocji
  • VeloKorzyści - indywidualny Pakiet Medyczny nawet za 0 zł
Nest Konto
  • Konto, karta i bankomaty Euronet bezwarunkowo za 0 zł
  • Lokata do 7,6% w skali roku
  • Wygodne płatności BLIKiem, telefonem i zegarkiem
eKonto
  • załóż konto i zgarnij do 870 zł nawet 7% na oszczędnościach
  • 0 zł za otwarcie i prowadzenie Twojego konta
  • 0 zł za wypłaty ze wszystkich bankomatów w Polsce od 300 zł i wypłaty z bankomatów za granicą
  • 0 zł za kartę przy łącznej kwocie transakcji nią na 350 zł w miesiącu
  • 0 zł za płatności BLIK w sklepach i internecie
Alior Konto
  • Otwórz Alior Konto i zyskaj bonus nawet do 600 zł
  • 0 zł za prowadzenie konta - bez warunków
  • 0 zł za obsługę karty - dla osób poniżej 18 lat lub po spełnieniu warunków
  • 0 zł za wypłaty z bankomatów własnych, a dla sieci Euronet dla wypłat od 100 zł
  • 0 zł za wypłaty z bankomatów za granicą
Konto Dla Graczy
  • Załóż konto i zyskaj do 200 zł i 16 000 punktów w Programie Bezcenne Chwile
  • 0 zł za prowadzenie konta jeżeli nie ukończyłeś 26 lat lub jeśli zapewnisz jednorazowy wpływ min. 1500 zł/mies.
  • 0 zł za obsługę karty do konta jeśli nie ukończyłeś 18 lat lub zapłacisz kartą min. 300 zł do przedostatniego dnia danego miesiąca
SPRAWDŻ AKCESORIA DO SWOJEJ SKODY

Postaw mi kawę na buycoffee.to
Zostań Patronem RapidKlub.pl, dzięki Tobie forum będzie nadal funkcjonowało i pomagało innym użytkownikom!

Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz dołączyć do dyskusji na RapidKlub, kliknij jeden z tych przycisków!

Witaj na internetowym forum samochodu SKODA RAPID - zapraszamy do dyskusji!
Masz skodę? Chcesz kupić Rapida? Dołącz do nas!
Postaw mi kawę na buycoffee.to

RapidKlub.pl
 - lista użytkowników forum

Moderatorzy forum:
@van_daal @gross81 @grzesk @jercen

ANKIETY SKODA RAPID:
Jaki kolor do Rapida?
Jaki wybraliście silnik?
Spaceback czy Liftback?
Jaki wybrałeś pakiet / wersję wyposażenia do Rapid'a?
Czy jesteś zadowolony z użytkowania Skody Rapid?