FORUM SKODA RAPID :: Wyszukiwarka Forumowa

Witamy na Forum miłośników Skody Rapid i Rapid Spaceback
   - usterki, opinie i Wasze wrażenia z użytkowania Rapida!

dołącz do nas!
Chlupotanie w drzwiach
  • Myślę, że nie jest to problem, dlatego prośba do osób, które są po poprawce o wrzucenie fotki, co robi serwis.
    Rapid LB | 1.2 CBZB 105KM | MY15 | Style Plus | Biel Laser | 116000 km | Sochaczew
  • Małe nożyczki albo dziurkarka ręczna i kilka minut pracy przy gumowym profilu prowadzonym pod drzwiami. Wystarczy naciąć pod każdym z 3 otworów mały ząbek profilu lub wyciąć otwór. Zalepienie jest nie od profilu uszczelki ale od nadmiaru masy, którą spryskano wnętrze drzwi (w fabryce). Pod wpływem temperatury i drgań masa spływa w dół, dochodzi do otworów i tam je zaślepia.
    Samo udrożnienie profilu uszczelki nie do końca zamyka temat. Jeśli w drzwiach jest nadmiar masy, to nadal ona będzie spływała w następnym sezonie, przy wyższych temperaturach.
    Pozdrawiam   
    Rapid LB | 1.2 CBZA 88kW | MY13 | Ambition Komfort | Srebrny Brilliant metaliza | 88 tkm | Katowice | Ø 6,1 l/100 km
  • Oglądałem uszczelkę i nic nie widać wody nie ma całe szczęście bo temperatura wiadomo  na minusie.
    Rapid SB/1.2 MPI/MY14/Ambition komfort/ Szary metalik
  • Ja może dziś przeglądane się uszczelce wnikliwie...
    Rapid LB/ 1.2 MPI + LPG / MY 2015/ Ambition MAX
  • Może faktycznie jest to delikatne nacięcie którego nie widać. Teraz czekam do wiosny czy coś się będzie działo.
  • Przeglądałem dziś wnikliwie, niestety uszczelka zachodzi na otwory odplywowe :-( możliwe ze środkiem gdzieś odprowadza wodę. Zobaczymy...
  • Ja to też tak sobie myślę, że na początku wszyscy mają dobrze, dopiero po paru tysiącach km, jak uszczelki zaczynają się wygniatać i odkształcać pojawiają się problemy
    Rapid LB | 1.2 CBZB 105KM | MY15 | Style Plus | Biel Laser | 116000 km | Sochaczew
  • W sumie jak docisnie uszczelkę, przy zamknięciu drzwi, to otwory powinny się odsłonić... Ja to sobie posprawdzam... 
  • Ja podejmę temat w salonie dzień-dwa przed odbiorem, ciekawe co mi powiedzą i czy jeżeli potwierdzą że problem jest, to czy mi to zrobią zanim wyjadę od nich....
  • ja miałem spokuj przez pierwsze pół roku dopiero niedawno wyszedl problem
  • Moje auto (rocznik 2013 lub 14), zbiera wodę jak dziurawa łajba.

Zastanawiam się, czy przy pierwszym serwisie odetną mi uszczelki w tym kłopotliwym miejscu, czy może założą nowe. Tak czy siak, jakoś muszą rozwiązać tak przecież powszechny (i trudny do rozwiązania) problem w dzisiejszej motoryzacji, jakim jest zbieranie wody w drzwiach samochodu, niczym u wielbłąda. A może to na wypadek, gdybyśmy chcieli się zapuścić na pustynię?
  • Tak czy inaczej... woda w drzwiach to juz historia skody  miałem z tym problem w fabii I potem fabii II choć odpukać jak na razie nie mam w LB a odbierałem w marcu 
  • Ciekawe czy większość chlupotania pojawia się w SB czy LB?
  • Bez różnicy, chociaż większość opowieści dotyczy LB. Jak pisał bodajże Jercen to kwestia ilości smarów konserwujących od wewnątrz. Jak jest gorąco to spływają i blokują odpływ, który też jest źle zaprojektowany (za mały i w złym miejscu...
    Zatem problemem nie jest model tylko sam proces produkcyjny. Jak się pepikowi pryśnie więcej, a potem stoi na słońcu to w trakcie deszczu będzie problem...
    Rapid LB 1.2MPI LPG | MY14 | Elegance | Biel candy | Łódź
  • halif Masz rację że nie ma to znaczenia czy to SB czy LB bo jak pojawiłem się w
    serwisie to słowa stwierdzające że to przypadłość która dotyka
    wszystkie Rapidy, chyba że poprawią to w fabryce tłumaczą wszystko.
  • Obecnie jeżdżę zastępczym LB MY 2013 i podczas grudniowych opadów deszczu również  nabrał wodę w prawych tylnych drzwiach. 
    Rapid LB | 1.2 CBZA 86 KM | MY14 | Ambition Komfort | Błękit Pacyfic | 11000 km | Mińsk Mazowiecki
  • Mi narazie ładnie spływa woda z drzwi... Bez gromadzenia zapasów...
  • Każdemu ładnie spływała... mnie nawet całe wakacje :)
    Rapid LB 1.2MPI LPG | MY14 | Elegance | Biel candy | Łódź
  • :-( 
  • Eh... A może ktoś umieści fotkę juz przycietej w serwisie gumy?

ZYSKAJ NAWET 500ZŁ - OTWÓRZ ONLINE KONTO BANKOWE

SPRAWDŻ AKCESORIA DO SWOJEJ SKODY

Postaw mi kawę na buycoffee.to
Zostań Patronem RapidKlub.pl, dzięki Tobie forum będzie nadal funkcjonowało i pomagało innym użytkownikom!

Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz dołączyć do dyskusji na RapidKlub, kliknij jeden z tych przycisków!

Witaj na internetowym forum samochodu SKODA RAPID - zapraszamy do dyskusji!
Masz skodę? Chcesz kupić Rapida? Dołącz do nas!
Postaw mi kawę na buycoffee.to

RapidKlub.pl
 - lista użytkowników forum

Moderatorzy forum:
@van_daal @gross81 @grzesk @jercen

ANKIETY SKODA RAPID:
Jaki kolor do Rapida?
Jaki wybraliście silnik?
Spaceback czy Liftback?
Jaki wybrałeś pakiet / wersję wyposażenia do Rapid'a?
Czy jesteś zadowolony z użytkowania Skody Rapid?