Zacznijmy od tego, ile będziesz miesięcznie km przejeżdżał. Miasto czy trasa? Trasa krótka czy dluższa? Masz ciężką nogę czy preferujesz styl emerycki? Ile kasy chcesz wydać?
oj trudne pytanie każdy chwali swoje mogę wypowiedziec się na temat 1.2 MPI. Jest to silnik dość słaby ale odpowiedni do instalacji gazowej, jest prosty trochę większe spalanie niż w pozostałych wersjach (+1/2 lirty na sto). Na początku moc była wystarczająca lecz w miarę upływu czasu czegoś zaczyna brakować, można się do tego przyzwyczaić jeśli nie zalezy tobie na osiągach i jesteś w stanie opanować emocje by nie szaleć to nie jest taki straszny.
W pytaniach jeszcze można dodać jedno: benzyna czy diesel? Jak chcesz połączyć w miarę dobry (zrywny, optymalne rozwiązania techniczne) silnik z ekonomiczną jazdą i w przystępnej cenie - to wartą rozpatrzenia opcją jest 1.2 TSI 63 kW. Nie będę opisywał zalet czy wad - od tego jest forum. Ten silnik ma jeden wałek, 8 zaworów i łańcuch. Wkrótce pokaże się w R nowy silnik 1.2 TSI 66kW- z 2 wałkami, 16 zaworów i pasek zębaty. Moc i moment są porównywalne z tym słabszym (dzisiejszym). Jego zużycie dużo zależy od samego kierowcy. Są osoby, które twierdzą, że przy takim zużyciu nie warto myśleć o dieslu. Również silnik 3 cylindrowy 1.2 jest nie najlepszym rozwiązaniem. Jego moc, zużycie, osiągi są praktycznie najsłabsze. Dlatego warto pomysleć o zakupie modelu z silnikiem 1.2 TSI. Pozdrawiam
Ja mam mpi 1.2 z LPG i ten silnik przerosl moje oczekiwania. A przesiadłem się z yarisa 1.33 101 KM!!!! Moż nie jest bestia na drodze, ale również nie jest zawalidroga... Ogólnie uważam że do spokojnej ekonomicznej jazdy zupełnie starcza...
Dziękuje wszystkim za odpowiedzi. Biorę pod uwagę tylko silniki benzynowe bo przebiegi będą ok 15 tys rocznie, a auto do 55 tys zł. JERCEN piszesz, że wkrótce ma pojawić w Rapidzie nowy silnik 1.2 TSI 66kW z paskiem zębatym. Kiedy można dokładnie się spodziewać takiego silnika ?
Najpewniej przy zmianie roku modelowego w połowie roku. Pozostaje tylko pytanie, czy to lepiej czy gorzej. Bo jest nowszą konstrukcja (octavia III i nowa Fabia) od tego co jest na rynku od lat i jest znany.
Wprawdzie jest to nowsza konstrukcja, ale bardziej zaawansowana technologicznie. Nasuwa się pytanie: jak mamy turbosprężarkę - to po co dodatkowe zawory? Może silnik jest trochę mocniejszy - ale ma też większe opory wewnętrzne. Byłem (i jestem) zwolennikiem prostych rozwiązań, dlatego z wersji 8 czy 16 zaworowej wybiorę 8 zaworów. Do tego dochodzi łańcuszek (już poprawiony) - stąd ten silnik jest aktualnie jednym z najprostszych z doładowaniem. Nie podajesz - czy wolisz nowinki techniczne. To może i przeważyć w Twoim wyborze. Ale z drugiej strony - jak chcesz kupić R nie czekaj, a jak kupisz - nie zaglądaj przynajmniej przez kilka miesięcy do salonów i nie porównuj z tym, co jest nowszego w sprzedaży. Nie wiem kiedy w R pojawi się silnik 16 zaworowy. Natomiast w Skodzie w okresie wakacji letnich jest zakończenie produkcji MR a po firmowej ogólnej przerwie, w sierpniu wchodzi model roku następnego. Czyli w okolicach sierpnia 2015 mogą być wprowadzone zmiany, pokaże się MR 2016. Jednak na razie firma nie puszcza pary z ust w tej kwestii. Pozdrawiam.
@jercen, nie wiem czy zmienią silniki na MY2016. Moim zdaniem prędzej spodziewałbym się tego przy okazji grubszego liftingu, ale o nim na razie cisza. Ja też byłem na początku sceptyczny do obecnie stosowanej konstrukcji, ale wygląda na to że choroby wieku dziecięcego zostały wyleczone i śmiało można tym jeździć, ale ciekawe co będzie się działo przy przebiegach >100kkm. Co do wariantu, dla mnie tylko 1,2 105 KM
Rapid LB | 1.2 CBZB 105KM | MY15 | Style Plus | Biel Laser | 116000 km | Sochaczew
Pewnie tak bedzie ze nie wymienia, ogarneli jakos te silniki wiec chyba tak szybko nie beda z nich rezygnowac na rzecz nowych byc moze znowu problematycznych
Rapid LB |1,2 TSI 86KM | MY2015 | Elegance Max Wnętrze Beż | Biały Candy| 52000km | Szczecin
Ja również polecam 1.2 TSI 105KM. W porównaniu do 1.2 TSI 85KM ma dobry stosunek KM do masy samochodu oraz 6 bieg (przydatny w trasie). Co do nowej generacji TSI w Rapidzie to się na razie nie zanosi. Jeśliby zmieniali silniki to raczej przy faceliftingu o którym nigdzie nikt jeszcze nie pisał.
@gufi04 piszesz o dobrym stosunku mocy do masy. Jest coś takiego. Jednak w przypadku Rapida z silnikami 1.2 TSI charakterystyki obu silników do 3500 obr są niemal identyczne. A nasz praktyczny zakres obrotów to do 3 000 - 3300 obr. Jazda z pięciost. skrzynią biegów jest normalna, na 5. biegu można od 60 poruszać się czy przyśpieszać. Momenty dla obu silników są niemal identyczne. Różnice są w oprogramowaniu i ilości biegów w skrzyni. Dalsza różnica w cenie jak i w nieznacznie większym spalaniu na korzyść wersji 63 kW. Co do wprowadzenia silniejszej, 16 zaworowej wersji - nikt nie jest zorientowany dokładnie i wszędzie przeważają tylko domysły. Tak jak w większości przypadków - decyzja o wyborze wersji pozostaje więc w gestii tylko i wyłącznie nabywcy. Jest jeszcze forum, na którym można szukać odpowiedzi na swoje pytania. Ale zakup - przeżyje już każdy sam :) Pozdrawiam
@Marcinn jeśli auto docelowo do miasta to: 1.2 TSI 85KM (5 biegów), jak bardziej w trasę to: 1.2 TSI 105KM (6 biegów), weź jeszcze po uwagę 1.4 TSI DSG 122KM (wygoda) lub 1.2 TSI LPG 85KM dla odważnych ;-)
Czyli wszystkie mu poleciłeś... ja brałem pod uwage stosunek ceny do jakosci i wyszlo na to ze tak jak kolega wyzej pisał słabsze silniki TSI sa bardzo zblizone do siebie, więc cenowo na plus dla 86km, dodatkowo ma najnizsze spalanie i na tego padło. Warto chyba zrobic sobie taka analize a nie slepo brac to co wszyscy bo jednak każdy ma inne potrzeby.
Rapid LB |1,2 TSI 86KM | MY2015 | Elegance Max Wnętrze Beż | Biały Candy| 52000km | Szczecin
Miałem dziś jazdę testową z silnikami 1.2 TSI 86KM oraz 105KM. Silnikiem 1.2 MPI nie chciałem jeździć bo boję się, że może być problem przy wyjeździe na urlop, a 1.4 TSI to już za drogi bo szukam auta do 55 tys. Jeśli chodzi o odczucia to wydaje mi się, że silnik 86 KM pracuję ciszej i ma dłuższe przełożenia biegów w porównaniu z silnikiem 105 KM, który jakoś tak dziwnie buczy przy szybkim przyspieszaniu i trzeba szybciej zmieniać biegi. Wydaje mi się, że moc na korzyść 105 KM czuć dopiero przy wyższych obrotach i zapewne przy wyższych prędkościach. Może za krótko jeździłem ale raczej wybiorę silnik 86 KM sugerując się jedynie odczuciami z jazdy :)
Na wielu forach - również międzynarodowych - silnik 1.2 TSI 63 kW jest polecany za swoje zalety - cena, zużycie, elastyczność, nawet połączenie z 5 st. skrzynią, przyśpieszenie i inne. Oczywiście - konkretny wybór to sprawa indywidualna. Pozdrawiam
Zyskaj nawet 650 zł w promocji konta Millennium 360°
250 zł za założenie konta Millennium 360° online z kartą debetową, wyrażenie zgód wymaganych regulaminem promocji, wpłatę min. 500 zł w ciągu 10 dni od założenia konta, zalogowanie się do aplikacji mobilnej banku i zapłacenie min. 1 raz kartą do konta lub BLIKIEM
250 zł jeśli w każdym z 3 miesięcy określonych w regulaminie zapewni wpływ wysokości min. 1000 zł oraz zapłaci kartą do konta lub BLIKIEM min. 500 zł
150 zł jeśli min. 1 000 zł wpłynie na Twoje konto z tytułu wynagrodzenia przez co najmniej 2 miesiące określone w regulaminie promocji.
Wszelkie znaki towarowe, zdjęcia użyte na stronie są własnością producenta i zostały użyte jedynie w celach informacyjnych. Informujemy, że publikowane treści są treściami własnymi użytkowników.