FORUM SKODA RAPID :: Wyszukiwarka Forumowa

Witamy na Forum miłośników Skody Rapid i Rapid Spaceback
   - usterki, opinie i Wasze wrażenia z użytkowania Rapida!

dołącz do nas!
Jaki optymalny silnik benzynowy do Rapida ?
  • @kros - oczywiście, że tak :) jednak - to co jest popularne o czymś świadczy :) dużo ludzi bierze ten silnik, bo coś... skoro jest taka różnica pomiędzy innymi silnikami - 1.2TSI 105KM ma coś w sobie, czego inne silniki nie mają. Tzn tak mi się wydaje.
    Rapid LB | 1.2 CJZD 110KM | MY17 | Ambition | Błękit Race | Warszawa
  • Nie rozumiem tabelki:-B 
    Rapid LB/ 1.2 MPI + LPG / MY 2015/ Ambition MAX
  • To znaczy, że jeśli 1 przełożenie jest dłuższe  dla silnika 85 w stosunku do 105, a pozostałe takie same to sumując każde dalsze przełożenia od pierwszego biegu wychodzi, że na każdym dalszym odpowiednio biegu 2,3,4,5 uzyskamy minimalnie wyższą prędkość (km/h) na poszczególnych biegach na korzyść silnika 85, a silnik 105 będzie lepszy dopiero po załączeniu 6 biegu. Dobrze rozumiem ?
    Rapid SB I 1.2 TSI 105KM I MY15 I Ambition Max I Warszawa
  • Przełożenie - stosunek ilości zębów koła napędzanego do napędzającego, stosunek średnicy tych kół lub stosunek prędkości obrotowej. Wynika z tego, że skrzynie w 1,2 85 i 105 nie różnią się w przełożeniach na biegach 2-5, jedynka w 105 jest krótsza i dochodzi przełożenie na 6.
    Rapid LB | 1.2 CBZB 105KM | MY15 | Style Plus | Biel Laser | 116000 km | Sochaczew
  • Obroty silnika od 800 do 5000 nie mogą być w takiej samej "ilości" na napędzanych kołach - muszą być obniżone. Dzieje się to 2 razy: na przekładni głównej - to tylko jedna para kół zębatych - dla R mamy od 3,158 do 4,929. Czyli obroty silnika na tej przekładni spadają 3 - 5 razy (w zależności od wersji skrzyni/silnika). Następne drugie przełożenie jest już samą skrzynią biegów - gdzie w zależności od użytego biegu - mamy dalszą redukcję obrotów.  
    Jeżeli przełożenie danego biegu jest wyrażone liczbą mniejszą niż 1, to oznacza, że dana para kół zębatych jest tak dobrana, że nie redukuje obroty, tylko je podnosi.
    Jednak w połączeniu z przekładnią główną, niezależnie od użytego biegu - przełożenie skrzyni biegów zawsze jest redukcyjne.
    @konry - tabela działa. Spróbuj jeszcze raz. 
    Pozdrawiam
    Rapid LB | 1.2 CBZA 88kW | MY13 | Ambition Komfort | Srebrny Brilliant metaliza | 88 tkm | Katowice | Ø 6,1 l/100 km
  • @jercen - tabela działa. Skąd u Ciebie tak duża wiedza na temat budowy i zasady działania pojazdów samochodowych ? Pracujesz w tej branży czy z zamiłowania do aut ? :)
  • @jercen, nie zawsze, w niektórych samochodach jest przełożenie przyspieszające, zwane inaczej nadbiegiem (overdrive)
    Obliczałem w technikum prędkości na poszczególnych biegach, mając dane obroty i przełożenia, jak znajdę zeszyt i sobie przypomnę jak to się robiło to policzę i zrobię wykres :)
    Rapid LB | 1.2 CBZB 105KM | MY15 | Style Plus | Biel Laser | 116000 km | Sochaczew
  • Ale nie w Rapidzie ...
    Pisałem, że niektóre wyższe przełożenia są poniżej 1, ale w sumie, z przełożeniem głównym - jest redukcja obrotów.
    Pozdrawiam
    Rapid LB | 1.2 CBZA 88kW | MY13 | Ambition Komfort | Srebrny Brilliant metaliza | 88 tkm | Katowice | Ø 6,1 l/100 km
  • Nie prościej byłoby zmierzyć w rzeczywistości podczas jazdy prędkości obrotowe do prędkości jazdy km/h na poszczególnych biegach w obu silnikach tak aby nikt nie zastanawiał  jak to się wszystko liczy  ? :)
  • @konry ????
    ja w sumie to nigdy nie obliczałem, ale to 2 minuty liczenia wliczając szukanie kalkulatora :)

wyliczyć obwód koła dla swoich opon i felg
    wyliczyć prędkość obrotową koła wg danych podanych przez @jercena na wybranym biegu przy dowolnych obr. silnika (dwukrotnie dzielimy obroty przez wsp. przełożenia)
    przeliczyć prędkość obrotową koła na pokonywany w minucie dystans, zmienić jednostki z m i min na km i h i mamy że O2U przy obr. 3000, i kołach 185/60/15 na 4 biegu pojedzie 93,2 kmh
  • @jercen
    nie dawało mi to spokoju, więc przeliczyłem a potem wsiadłem i pojechałem :DDD
    i masz rację 1-4 oraz 5-7
    Tylko mój chłopski rozum nie ogarnia jak to możliwe skoro biegi zapinane są naprzemiennie raz do wałka 1 a raz do wałka 2
    Możesz mi to jakoś łopatologicznie wytłumaczyć z czego to wynika?
  • @jercen skąd można pobrać dane przełożeń ? Kiedyś można było takie dane znaleźć na niemieckiej stronie Skody ale teraz już tego nie widzę. Udało mi się kiedyś tam zdobyć dane silników 1.2 TSI w Rapidzie a teraz chciałem dane do innych silników i modeli ale już tego nie widzę.
    RAPID LB | 1.2 TSI CBZB 105 KM @120 KM/213,7 Nm | MY15 (45 tydzień 2014) | AmbitionMAX + USB + Climatronic + Tempomat + Hak | Błękit DENIM | łódzkie
  • Łopaty nie będę (dzisiaj) stosował :)
    Zasada jest prosta. Wpierw zerknij na tabelę przełożeń całkowitych skrzyni (bez wstecznego):
    1. 4,8 x 3,5   = 16,80
    2. 4,8 x 2,09 = 10,032
    3. 4,8 x 1,34 =  6,432
    4. 4,8 x 0,93 =  4,464
    5. 3,429 x 0,97 = 3,32613
    6. 3,429 x 0,78 = 2,67462
    7. 3,429 x 0,65 = 2,2885
    Teraz widać, że te przełożenia mają sens. Nas, jako użytkownika nie obchodzi, którym wałkiem i którą parą kół przenoszona jest moc silnika.
    Przełożenia całkowite powinne iść w pewnym (malejącym) porządku. To, że korzystamy na przemian z jednej i drugiej przekładni o różnych przełożeniach nie ma znaczenia. I tak jest w naszej przekładni.
    Przy konstruowaniu przekładni unika się prostych (liczbowo) przełożeń (np. 1:2, 2:3, 2:5,...) by w eksploatacji poszczególne zęby pracowały po kolei ze wszystkimi pozostałymi z drugiego koła, a nie tylko z wybranymi. Chodzi o jednakowe, całkowite zużywanie się powierzchni roboczej zębów. Zasada :każdy z każdym. Stąd takie (dla niewtajemniczonych) dziwne wartości przełożeń typu 2,09 czy 0,78 i inne.
    Tyle na dzisiaj.
    Pozdrawiam

• PS> Jak będzie zainteresowanie - to poszukam schematycznej ilustracji przekładni 7-stopniowej.
    Pozdrawiam
  • byłbym wdzięczny, bo mimo iż wypiłem rano już 2 kawy to umysł mam nadal ciemny, mimo że kawy były z mlekiem ;)
    Ja rozumiem wszystko o czym piszesz, oglądałem też swego czasu (dawno temu) zasadę działania DSG wynikało z tego jasno że biegi naprzemiennie używają wałka A i B to i skoro tak jest to nie rozumiem tylko jak to jest że najpierw "wykorzystywane" przełożenie głównego wałka A, a dopiero od V biegu wałka B.
    Wcześniej zanim policzyłem przełożenia z Twej pierwszej tabelki byłem przekonany, że skoro wałki pracują na zmianę powinno to wyglądać tak:
    bieg I- wałek A(przełożenie główne A) - przełożenie biegu I
    bieg II - wałek B )przełożenie główne B) - przełożenie biegu II
    bieg III- wałek A(przełożenie główne A) - przełożenie biegu III
    itp.
    a teraz mój świat legł w gruzach ;)

Ja wiem że kierowcy nic do tego, ale nie pytam jako kierowca, tylko jak ktoś kto ma trochę zainteresowania technicznego.

• Znalazłem takie coś
    http://www.vwgolf.pl/dane-techniczne/skoda-rapid/
    pytanie na ile wiarygodne

• Przeglądałem wcześniej takie tabele. Na necie jest ich całkiem sporo. Podana strona jest w miarę wiarygodna, jednak widać tam kilka nieścisłości:
    Uwagi do modeli benzynowych:
    1. ilość cylindrów/zaworów - jest podana błędnie, mamy po 2 zawory na cylinder,
    2. pojemności akumulatora są w większych przedziałach,
    3. podane wartości przełożeń (niektóre) są dokładniejsze,
    4. Przełożenie biegu jałowego - nie ma czegoś takiego (!) - chodzi oczywiście o przełożenie stałe,
    5. Zbiornik paliwa ma 55 l (nie 50).
    Pozdrawiam

•  Pomijając różnice w przełożeniach, to jednak 77 kw rozpędza się do setki 1.5 s szybciej od 63 kw. Także zależy jak kto potrzebuje mocy i przyspieszenia.
  • Posiedziałem poczytałem i chyba zrozumiałem nie twierdzę że takie wykresy nie są potrzebne ale ile osób patrzy na to przed kupnem auta raczej patrzą na spalanie prędkość i wiele innych parametrów.
    jercen zaskakujesz mnie, zgodzę się z tobą przeczytałem kilka opisów skody i faktycznie naprawdę fachowej odpowiedzi na niektóre pytania można szukać w nieskończoność.
    Rapid SB/1.2 MPI/MY14/Ambition komfort/ Szary metalik
  • Na poszczególnych wątkach o silnikach są wykresy przełożeń skrzyni biegów silników benzynowych. Do tego są jeszcze tabele prędkości, jakie można uzyskać (teoretycznie) na poszczególnych biegach. Wiadomo - prędkości największe są nieosiągalne.
    Ciekawe jest porównanie prędkości poszczególnych pojazdów na poszczególnych biegach.
    Celowo dobrałem tylko 3, 4 i 5 bieg, które wystepują u wszystkich pojazdów.
    Opony 16" i 17" mają praktycznie taką samą średnicę, różnice więc są minimalne.
    Obliczenia są dla takich samych opon 185 / 60 R 15.
    Wnioski wyciąga każdy sam.
    Pozdrawiam 

tabela zestawienie predkosci.jpg
    693 x 172 - 42K

ZYSKAJ NAWET 500ZŁ - OTWÓRZ ONLINE KONTO BANKOWE

SPRAWDŻ AKCESORIA DO SWOJEJ SKODY

Postaw mi kawę na buycoffee.to
Zostań Patronem RapidKlub.pl, dzięki Tobie forum będzie nadal funkcjonowało i pomagało innym użytkownikom!

Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz dołączyć do dyskusji na RapidKlub, kliknij jeden z tych przycisków!

Witaj na internetowym forum samochodu SKODA RAPID - zapraszamy do dyskusji!
Masz skodę? Chcesz kupić Rapida? Dołącz do nas!
Postaw mi kawę na buycoffee.to

RapidKlub.pl
 - lista użytkowników forum

Moderatorzy forum:
@van_daal @gross81 @grzesk @jercen

ANKIETY SKODA RAPID:
Jaki kolor do Rapida?
Jaki wybraliście silnik?
Spaceback czy Liftback?
Jaki wybrałeś pakiet / wersję wyposażenia do Rapid'a?
Czy jesteś zadowolony z użytkowania Skody Rapid?