Jak dla mnie jakwiększą wadą okazał się tylny hak (zaczep) holowniczy, który jest przymocowany na stałe; a to dlatego, że otrzymałem dzisiaj dzwona w tył od miłej Pani i przez niego mam harmonijke w bagażniku + dziura! Podejżewam, że gdyby nie on byłby uszkodzony tylko zderzak! tym bardziej, że Rapid jest wysoko zawieszony zwłaszcza z tyłu i passat który mi przydzwonił wjechał mi pod podwozie. W dodatku hak na stałe jest strasznie szpetny. Wg mnie wielka wada!
do alberto0055: nie zgadzam się z Tobą - dzięki zaczepowi masz duuużo mniejsze szkody! Sam montowałem zaczep - i pod plastikowym tylnym zderzakiem jest tylko kawałek lekkiego profilu (niemal blachy), mocowany jest na 4 śrubach. Natomiast zaczep holowniczy to kawał stalowej rury - mocowanej głęboko pod bagażnikiem w profilach. Ciesz się, że miałeś zaczep - masz zdecydowanie mniejsze szkody!. Teraz firma ubezpieczeniowa pokryje również i koszty tego całego haka. Jak będziesz miał możliwość wyboru nowego haka - to zastanów się nad hakiem ze zdejmowanym samym zaczepem. Do tego dochodzi chowane gniazdo elektryczne, tak więc na oko niewiele co widać i niewiele co przeszkadza. Pozdrawiam
Kolejna wada to wlew płynu do spryskiwaczy, umiejscowiony koło alternatora, za każdym razem płyn rozlewa się na alternator bo ciężko trafić przy wlewaniu. No i sama zatyczka wlewu, którą ciężko zapiąć i łatwo się wypina, sprawia wrażenie strasznej tandety.
Stare dobre czasy, kiedyś miałem lejek z butelki po coli :-) ale teraz do płynu są dołączone lejki i nawet one nie dają rady. Wlew płynu w aucie jest fatalnie umieszczony.
Ja w ogóle nie muszę trzaskać, opuszczam normalnie i zamyka się sama. Może musicie trochę opuścić w dół odbojniki. Ja osobiście musiałem je nawet lekko podnieść, ponieważ klapa potrafiła pukać podczas jazdy.
w moim rapidzie stukała od nowości. W serwisie wyregulowali :) i teraz nie stuka ale trzeba mocniej stuknąć żeby zamknąć (przed regulacją klapa po spuszczeniu sama się domykała)/ Zauważyłem, że podczas chłodnych i mokrych dni zamyka się lepiej. Z zamykaniem nie ma problemu jak podczas otwierania użyję środkowego przycisku w pilocie (ten od bagażnika). Wtedy spuszczam klapę i centralny dociąga ją bez problemu. Przy następnej wizycie w serwisie zgłoszę ten problem. Następny problem który zauważyłem to głośne działanie hamulców z przodu. Wyraźne szumienie, jakby kończyły się klocki. A następny problem to dziwny szum w przednich kołach podczas max. skręcenia i wolnego ruszania.
Rapid LB|1,2 85 KM| MY14| Ambition| Blue Denim| 105000 km| Kraków
Wszelkie znaki towarowe, zdjęcia użyte na stronie są własnością producenta i zostały użyte jedynie w celach informacyjnych. Informujemy, że publikowane treści są treściami własnymi użytkowników.