Jest kilka elementów, które chcę zmienić lub przeprogramować w aucie. Nie wszystko przychodzi mi do głowy, chciałbym mieć listę co można doprogramować w tym programie co już jest lub co dopisać. Poproszę o to w ASO, aby było to zapamiętane razem z vin, ponieważ przy aktualizacji sterownika może wrócić do pierwotnych ustawień, gdybym zrobił to w domu.
Halif pisał: - automatyczny unlock drzwi po wyjęciu kluczyka ze stacyjni (co dobrze łączy się z: poniżej) - zamykanie drzwi powyżej 15kmh - wyłączenie (wkurzającego niemiłosiernie) brzęczyka podczas podłączania telefonu po bluetooth (i to jest największe osiągniecie dzisiaj) - wyłączenie ostrzeżenia o niezapięciu pasów - dźwiękowe potwierdzenie aktywacji/dezaktywacji auto-alarmu - można regulować charakter hamulców hydraulicznych (są profile czuły/sportowy/normalny itd) - można dostosować charakter modułu osuszania tarcz hamulcowych (od lekkiego do mocnego) - można włączyć klakson bez zapłonu (zrobione) - można adaptować algorytm wyświetlania spalania na komputerze (modyfikować procentowo spalanie, aby odpowiadało rzeczywistemu) - zmieniać można też czas spryskiwania reflektorów (nie mam xenonów, więc nie sprawdzałem, ale się koduje) - można podbijać czułość mikrofonu w dB dla systemów głośnomówiących - można zmieniać charakterystykę wspomagania (komfort, automat, dynamiczny, standard) - muszę to sprawdzić, ale kodowanie działa - można konfigurować moduł komfortu dla tylnej wycieraczki - zdaje się, że może być sterowana czujnikiem deszczu, lub automatycznie z przednią co jakiś czas... - nie sprawdzałem - można włączyć/wyłączyć tzw. kierunkowskazy autostradowe (1, lub 3 mignięcia po przełączeniu dźwignią)
Co można by jeszcze? Podawajcie własne propozycje, wyselekcjonujcie to co jest w instrukcji, ew znane z innych aut grupy vag.
Rapid LB| MY 2015| CGPC 1,2 MPI| Active MAX|Biały Candy|163 tys km.| Wrocław
Nie wiem czy coś nowego jest w MY15, ale nie sądzę aby coś głęboko zmieniali. Nic więcej nie ma i ze względu na ubóstwo m.in. modułu komfortu niczego się już nie spodziewajmy...
Nie wie ktoś czy przy automatycznych światłach jest taki sam moduł komfortu jak w pozostałych? W automacie jest LH CH więc jeżeli moduł jest ten sam powinna być możliwość podpalenia tych funkcj
Aby nie było niedomówień. Ja nie mam alarmu. Chodziło mi o możliwość zamykania z kluczyka ze scyzoryka jak np. w Octavii. U mnie pomimo MY15 i to jeszcze z końca roku nie ma tej funkcji. Tak samo nie działa zamykanie i otwieranie szyb przy zamykaniu w tradycyjny sposób kiedy to przekręcając w prawo lub w lewo w zamku i przytrzymaniu chwilę kluczyka w skrajnej pozycji szyby się zamykały lub otwierały (mam coś takiego fabrycznie w swojej F1). Myślałem chociaż, że sterowanie od środka zmodernizowali ale niestety. Mogę automatem tylko szybę kierowcy ruszyć i tylko w dół. Do góry już muszę ciągnąć przełącznik. W F1 mam w obie strony łącznie z szybą pasażera.
RAPID LB | 1.2 TSI CBZB 105 KM @120 KM/213,7 Nm | MY15 (45 tydzień 2014) | AmbitionMAX + USB + Climatronic + Tempomat + Hak | Błękit DENIM | łódzkie
Po dzisiejszej wizycie w aso zapytałem się o domykanie szyb z pilota jak przyjadę na zmianę oprogramowania to ma mi wszystko powiedzieć czy da się to jakoś zrobić i dlaczego tak drogo.
@cezar i jak z tym domykaniem? ja pytałem w serwisie i mi powiedzieli że jak jest domykanie poprzez dłuższe przytrzymanie zamykania samochodu to jest, a jeśli nie to nie da się tego nijak włączyć
Nie mogę jakoś na niego trafić, inny mechanik powiedział że fabryka na razie nic takiego nie przewidziała i nie montuje, może w nowszych modelach lub wersjach ale kiedy to będzie.
Zmieniałem charakterystykę wspomagania i IMHO nie ma żadnej, odczuwalnej różnicy. Co prawda bawiłem się krótko po odebraniu auta, więc teraz może bym coś odczuł :) Może jeździłeś wersją po akcji serwisowej? Tutaj _ponoć_ czuje się różnicę.
No dobra. Inny rejon, ale jakbyś był w Łodzi to mógłbym ci to przeprogramować jak się upierasz.
Jaki jest potrzebny konkretny kabel do komunikacji rapid<->komputer oraz jakie oprogramowanie żeby była możliwość włączenia/wyłączenia powyższych ustawień?
Wszelkie znaki towarowe, zdjęcia użyte na stronie są własnością producenta i zostały użyte jedynie w celach informacyjnych. Informujemy, że publikowane treści są treściami własnymi użytkowników.