FORUM SKODA RAPID :: Wyszukiwarka Forumowa

Witamy na Forum miłośników Skody Rapid i Rapid Spaceback
   - usterki, opinie i Wasze wrażenia z użytkowania Rapida!

dołącz do nas!
Strasznie wkurza mnie kiedy inni kierowcy...
  • @hust potwierdzam i amen ;)
    @Rick to troche inna sytuacja niż ta o któraj ja pisałem, raczej chodzi o sytuacje o której pisze kolega @konwel wyzej, dokładnie o to mi chodzi
    Rapid LB |1,2 TSI 86KM | MY2015 | Elegance Max Wnętrze Beż | Biały Candy| 52000km | Szczecin
  •  A mnie irytuje jeszcze , jak ktoś wymusza pierwszeństwo na mnie wyjeżdżając z podporządkowanej, zajeżdża mi drogę, a za mną nic nie jedzie. Poczekał by chłop ( bo często to chłop) parę sekund i miałby wolną drogę, to nie musi mnie wyhamować, bo mu się spieszy, a potem jedzie 60 km poza zabudowanym.
  • @gross81
    właśnie dlatego tak trudno jest oceniać zajścia na drodze jedynie z opowiadania...
  • ...i dlatego nieoceniony może być wideo-rejestrator.
    Pozdrawiam - Paweł
    Był: Rapid LB | 1.6TDI 115KM CXMA | MY16 | Style Max | Szary Quartz Metalizowany | 90k km | Szczecin | Chip: 148KM/323Nm
    Jest: Tiguan eHybrid 245KM | Elegance | Wilcza jagoda
  • ...a mnie wkurz jak ktoś w czasie jazdy rozmawia przez telefon, bo nikt mi nie powie ale uwagi na jeździe nie ma wtedy skupionej, zwłaszcza przy ruszaniu ze świateł-zielone a ten stoi :-(
    Rapid SB | 1.2 CBZB 105KM | MY15 | Ambition MAX+KOMFORT | Czerwony Rio Metalic | 42000 km| Ø 6,5 l/100 km | wlkp.
  • Albo gorzej - czerwone i jedzie 
    Rapid LB | 1.2 CBZB 105KM | MY14 | Ambition Komfort | Blue Race | 28500km | Gdańsk
  • Najbardziej wkurza mnie siedzenie na zderzaku (oznacza wg. mnie totalny brak wyobraźni), są państwa w których jest to jedno z cięższych przewinień i uważam, że słusznie.

Brak, późne sygnalizowanie skrętu.

Mruganie i jazda na zderzaku na lewym pasie autostradą, jak i kretyńska jazda pod 200.
    (nie ten kraj, nie te autostrady)

Wyprzedzanie na trzeciego, wciskanie się po hulaj dusza wyprzedzaniu, co zmusza innych do hamowania, niebezpiecznie skraca dystans itd..  20 a nawet 10 m odstępu oznacza, że koniecznie trzeba się tam wcisnąć... nawet jeśli uda się wyprzedzić jedno auto.
    Mniej wprawny kierowca może spanikować, ktoś za mną może nie wyhamować itd..
    i tu zgadzam się z hustem, grossem, jercenem.

Uważam, że w PL kierowcy emanują agresją. Prowadzimy auta tak jak byśmy sobie i innym zawsze chcieli coś udowodnić, a na drogach znajdują się też ludzie, którzy dopiero nabierają doświadczenia i nie szukają mocnych wrażeń choć te są gwarantowane.
    Rapid LB | 1,4 TSI 125KM | MY16 | Ambition Max+ | Biały | Wrocław
  • z punktu widzenia kierowcy wkurza mnie gdy inni kierowcy:
    - siedzą na zderzaku trąbiąc i mrugając światłami długimi
    - nie używają kierunkowskazów
    - wyjeżdżają np. ze stacji paliw wprost przede mnie-zmuszając mnie do ostrego hamowania, mimo że za mną nie ma nikogo

z punktu widzenia rowerzysty (na rowerze jeżdżę równie często co autem) wkurza mnie gdy inni kierowcy:
    - skutecznie blokują ścieżkę dla rowerów, gdy np. nie mogą zjechać ze skrzyżowania
    - zieloną strzałkę traktują jak zielone światło nawet nie zwalniając przed przejazdem dla rowerów/przejściem dla pieszych
    Rapid SB | 1.2 TSI CBZB 105KM | MY15 | Elegance Max | Blue Race | 42000 |Gdańsk
  • @mito "Mruganie i jazda na zderzaku na lewym pasie autostradą, jak i kretyńska jazda pod 200."
    Jeśli często Ci się to zdarza to może najwyższa pora zauważyć, że lewy pas służy do wyprzedzania. Wyprzedzaj wolniejsze pojazdy i wracaj na prawy pas, aby ktoś jadąc 200 mógł Cię wyprzedzić. Blokujesz lewy pas, a potem zdziwiony, że ktoś mruga i jedzie na zderzaku. Typowo polskie. Ci sami kierowcy jadąc na niemieckiej autostradzie szybko uczą się gdzie ich miejsce ( prawy pas)
    Rapid LB|1,2 85 KM| MY14| Ambition| Blue Denim| 105000 km| Kraków
  • @amiskiew Typowo polskie to nie piętnować tych co gnają 200 po polskich autostradach. jeśli wyprzedzam i jadę 150 km/h to dla takiego co jedzie 200 to i tak się wlokę i blokuję lewy pas.
    Typowo polskie to niestety przyjmować że 200 km/h na polskiej autostradzie to norna,a jechać przepisowo 140 km/h to obciach.

Rapid SB | 1.2 TSI CBZB 105KM | MY15 | Elegance Max | Blue Race | 42000 |Gdańsk
  • @christof Nie możesz wyprzedzać jeżeli na lewym pasie zajedziesz komuś drogę i zmusisz do zmiany prędkości. Nie jesteś policjantem od orzekania czy ktoś jedzie za szybko. Amen ;)
    Rapid LB | 1.4 DSG 122KM | MY15 | Elegance MAX | niebieski RACE| 50kkm | KRK
  • Co do tego "za szybko" to sprawa jest prosta. Wg przepisów Prawa o ruchu drogowym w Polsce dopuszczalna prędkość np. dla autostrady to 140kmph. Wszystko co jedzie szybciej, jedzie "za szybko". Policjanci chętnie zgadzają się z takim punktem widzenia.
    Rapid LB 1.2MPI LPG | MY14 | Elegance | Biel candy | Łódź
  • No i co z tego że ktoś jedzie "za szybko". Jeżeli wjedzie w nas taka rakieta, bo zabraliśmy się za wyprzedzanie i nie zobaczyliśmy go w lusterku, to nasza wina. "Policjantów" blokujących pasy ruchu jest u nas dużo: "ja jadę przepisowo i zmuszę wszystkich do takiej jazdy" 
    Rapid LB | 1.4 DSG 122KM | MY15 | Elegance MAX | niebieski RACE| 50kkm | KRK
  • christof - często w trasie spotykam tych "przepisowych" szeryfów drogi. Jedzie lewym pasem, 90 km/h i nie zjedzie na prawy pas (pomimo tego, że jest pusty) bo on jedzie z dopuszczalną prędkością na tej drodze. Przypominam, że jechanie ciągle lewym pasem też jest karane. A po drugie to dlaczego chcesz utrudniać jazdę tym co jadą szybciej od Ciebie? Chcesz się bawić w policjanta? Może zaczniesz blokować lewy zanikający pas jak robi to duża cześć szeryfów z ciężarówek. Trochę luzu na tych drogach. Jest ich coraz więcej i da się szybciej jeździć, niż 10 lat temu, więc dlaczego chcesz tego zabronić. Nie wychodź z założenia, że jesteś panem drogi.
  • Nie zapominajcie Panowie, że gdy ktoś zasuwa grubo ponad dopuszczalną prędkość to MUSI się liczyć z tym,że inny uczestnik ruchu może nie zwyczajnie nie doszacować jego prędkości, jeśli ta znacząco odbiega od oczekiwanej na danym odcinku drogi.
    Niektóre przypadki zajechania to właśnie takie sytuacje. Jedziesz szybko - jedź i 250, ale myśl przy tym i wczuj się w rolę innych użytkowników i przewiduj.
    Poza tym zbyt duża różnica prędkości między wyprzedzającym i wyprzedzanym jest zwyczajnie niebezpieczna, bo gdy jeden z was złapie gumę, albo się czegoś wystraszy np. zwierzęcia... dzwon może być jak ta lala, bo czasu na reakcję nie będzie.
  • prawda jest taka, że spotkanie kogoś kto jedzie 200 km/h jest raczej rzadkie. Najczęściej lewy pas blokują Ci, którym wydaje się, że ich samochód osiągnął maksymalną prędkość (120-130), więc mają prawo jechać lewym.
    @kros - jak ktoś patrzy w lusterka to zobaczy nawet kogoś kto jedzie 200 km/h.
    Problemem mogą być motory, ale to już inny temat.

• Odwieczny spor tych co pędzą na załamanie karku z przysłowiowymi zamulaczami:)
    Staram sie nie blokować lewego pasa - jesli jade na tempomacie to zazwyczaj 110-120 na prawym. Jak czasami jade w "manualu"  to jakoś zawsze niechcący jedzie mi sie ze 140 :) - wtedy tez staram sie prawym ale niestety jest to juz za duza prędkość -inni jada tam wlasnie te 100-110 i co chwila trzeba wyprzedzać lewym (wiec można założyć ze i tak większość trasy jedzie sie lewym).
    Ale na tych co podjeżdżają pod zderzak i mrugają światłami jestem strasznie wyczulony.
    Wtedy koles może byc pewien ze nie bede sie szczegolnie spieszyl a i zdarza mi sie "umyc szybe"
    A do tych Panów zapierdalaczy ktorych koronnym argumentem jest to ze lewy sluzy do wyprzedzania mam jedno pytanie:
    Co oni robią na lewym ?? Wyprzedzają nas tylko ??? Jasne :) Widzieliście kiedys zeby taki koles po wyprzedzeniu nas zjechal ma prawy ??? Chyba tylko wtedy kiedy na zderzaku siedzi mu następny frustrat z jeszcze mocniejsza fura.
    Wiec to troche taka mentalonosc Kalego. TY mas sie trzymac przepisow a ja moge ronbic co chce bo jestem mistrzem forumly 1 i przciez jezdze bezpiecznie wiec lewy pas jest tylko MOJ... 
    Rapid LB | 1,2 105KM | MY15 | Elegance Max beżowy | Brąz Topaz | Warszawa
  • @amiskiew dziękuję za pouczającą
    odpowiedź na mój wpis. Nie rozumiem tylko dlaczego na niemieckich
    autostradach mam się edukować w sprawie polskich przepisów i
    realiów. Mogę dodać, że prowadziłem po
    autostradach i drogach kilkunastu krajów Europy i w znaczącej większości jeździ się normalniej.
    Czy nadmierna prędkość
    ma znaczenie.. co kilka dni ostatnio są wypadki na A4 i ruch stoi.

To fakt, że polscy kierowcy średnio radzą sobie z
    gęstym ruchem autostradowym i czasami mają problem z płynnym
    włączeniem się do ruchu na lewym pasie przy wyprzedzaniu jak i
    zbyt długo nie zjeżdżają na pas prawy. Tym bardziej bardzo szybka jazda lewym pasem jest groźna.
    Nie stawiam się w roli policjanta. Po prostu jadę i myślę.. również o
    tym, że na drodze nie wszystko zależy ode mnie i że nie chcę
    narażać innych uczestników ruchu.

@christof zgadzam się, że to typowo
    polskie, ludzie z wielu krajów często są przez kilka dni w
    lekkim szoku, ogólnym sposobem prowadzenia w PL, szczególnie w
    miastach i na zwykłych drogach.

@hust zgodzę się z Tobą, dokładniej
    z tym, że nie możesz kogoś zmuszać do zmiany prędkości, dodam,
    ani do niebezpiecznych manewrów. Ostatnio, jadę
    lewym pasem, przede mną kilka samochodów i wyprzedzamy
    ciąg wolniejszych pojazdów po prawej. Jeśli jedziemy ponad
    150km/h, to niech jakiś palant nie zmusza najpierw mnie, później
    kolejny aut, do zjechania na prawy pas i chowania się
    między ciężarówki albo samochody jadące 30km wolniej, bo on musi
    zap... 180 czy 200km/h swoim suvem. Może poczekać minutę. Nawet wyprzedzając kilka pojazdów zawsze zjeżdżam na
    prawy pas kiedy nie muszę mocno i gwałtownie zwalniać.
    Nie zgodzę się
    za to z ostatnim wpisem, kiedy ktoś jedzie tak szybko, czasami trudno
    prawidłowo ocenić sytuację a wyprzedzać może też słabsze auto (i nie piszę o wjeżdżaniu przed maskę). Każdy ma
    prawo bezpiecznie włączyć się do ruchu na lewym pasie i
    wyprzedzać z mniejszą prędkością. To właśnie jadący bardzo szybko pojazd
    stwarza zagrożenie. Oczywiście blokowanie lewego pasa jest irytujące.

Dodam, że w Niemczech mruganie mnie nie spotkało.

Rapid LB | 1,4 TSI 125KM | MY16 | Ambition Max+ | Biały | Wrocław
  • @amiskiew ja nie napisałem ze nie zobaczy, lecz coś zupełnie innego.
    Jeśli chodzi o motocykle to od kilku lat zachowują się zdecydowanie lepiej niż kierowcy z prawkiem kat. B
  • @kros - odnośnie motocykli to masz rację. Jest coraz lepiej i tylko sporadycznie można spotkać "buraka" na motorze. Odnośnie kierowców samochodów to Polacy cały czas się uczą i uważam, że jest lepiej niż np 10 lat temu. Lepsze drogi, lepsze samochody i większa świadomość kierowców zmusza do większego wysilenia umysłu. Niestety są też jednostki niereformowalne, które znają prawo drogowe i za wszelką cenę będą go przestrzegać pouczając (blokując) innych.

Pieniądze po 100zł banknoty zdjęcie

Zielona strzałka w dół grafika

Konto Otwarte na Ciebie w promocji „Rozkwitaj na wiosnę” z premią do 630 zł
  • Zarejestruj się, spełnij warunki i zyskaj do 630 zł premii!
Zyskaj nawet 850 zł w promocjach konta Millennium 360° i Konta 360° Junior!
  • 250 zł za założenie konta Millennium 360° online z kartą debetową, wyrażenie zgód wymaganych regulaminem promocji, wpłatę min. 500 zł w ciągu 10 dni od założenia konta, zalogowanie się do aplikacji mobilnej banku i zapłacenie min. 1 raz kartą do konta lub BLIKIEM
  • 250 zł jeśli w każdym z 3 miesięcy określonych w regulaminie zapewni wpływ wysokości min. 1000 zł oraz zapłaci kartą do konta lub BLIKIEM min. 500 zł
  • 150 zł jeśli min. 1 000 zł wpłynie na Twoje konto z tytułu wynagrodzenia przez co najmniej 2 miesiące określone w regulaminie promocji.
  • 200 zł za założenie Konta 360° Junior
Konto osobiste CitiKonto z oprocentowaniem 7,2% na koncie oszczędnościowym
  • Załóż konto osobiste CitiKonto i odbierz do 300 zł zwrotu
  • Dodatkowo możesz zyskać aż 7,2% w skali roku na koncie oszczędnościowym
  • 0 zł za prowadzenie konta i karty z usługą wielowalutową
  • 0 zł za wypłaty z bankomatów Citi i 4 wypłaty z innych bankomatów
Konto Otwarte na Ciebie w promocji „Por(a) na bank” z premią do 680zł
  • Zarejestruj się w promocji, spełniaj warunki i zgarnij nawet 680 zł łącznej nagrody!
Konto Przekorzystne z kontem oszczędnościowym w promocji
  • Do 300 zł za założenie konta Przekorzystnego
  • 7% na koncie oszczędnościowym w skali roku
  • do 100 000 zł na 5 miesięcy
Konto za Zero i Konto Oszczędnościowe Plus
  • 0 zł za otwarcie i prowadzenie PKO Konta za Zero oraz Konta Oszczędnościowego Plus
  • 0 zł za przelewy standardowe w serwisie iPKO oraz aplikacji IKO
  • 5% w skali roku dla nowych środków do 250 tys. (przez 90 dni)
VeloKonto
  • Załóż konto i daj się docenić
  • 0 zł za prowadzenie konta, bez warunków
  • Program Poleceń - odbierz 100 zł za każdą osobę, która spełni warunki promocji
  • VeloKorzyści - indywidualny Pakiet Medyczny nawet za 0 zł
Nest Konto
  • Konto, karta i bankomaty Euronet bezwarunkowo za 0 zł
  • Lokata do 7,6% w skali roku
  • Wygodne płatności BLIKiem, telefonem i zegarkiem
eKonto
  • załóż konto i zgarnij do 870 zł nawet 7% na oszczędnościach
  • 0 zł za otwarcie i prowadzenie Twojego konta
  • 0 zł za wypłaty ze wszystkich bankomatów w Polsce od 300 zł i wypłaty z bankomatów za granicą
  • 0 zł za kartę przy łącznej kwocie transakcji nią na 350 zł w miesiącu
  • 0 zł za płatności BLIK w sklepach i internecie
Alior Konto
  • Otwórz Alior Konto i zyskaj bonus nawet do 600 zł
  • 0 zł za prowadzenie konta - bez warunków
  • 0 zł za obsługę karty - dla osób poniżej 18 lat lub po spełnieniu warunków
  • 0 zł za wypłaty z bankomatów własnych, a dla sieci Euronet dla wypłat od 100 zł
  • 0 zł za wypłaty z bankomatów za granicą
Konto Dla Graczy
  • Załóż konto i zyskaj do 200 zł i 16 000 punktów w Programie Bezcenne Chwile
  • 0 zł za prowadzenie konta jeżeli nie ukończyłeś 26 lat lub jeśli zapewnisz jednorazowy wpływ min. 1500 zł/mies.
  • 0 zł za obsługę karty do konta jeśli nie ukończyłeś 18 lat lub zapłacisz kartą min. 300 zł do przedostatniego dnia danego miesiąca
SPRAWDŻ AKCESORIA DO SWOJEJ SKODY

Postaw mi kawę na buycoffee.to
Zostań Patronem RapidKlub.pl, dzięki Tobie forum będzie nadal funkcjonowało i pomagało innym użytkownikom!

Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz dołączyć do dyskusji na RapidKlub, kliknij jeden z tych przycisków!

Witaj na internetowym forum samochodu SKODA RAPID - zapraszamy do dyskusji!
Masz skodę? Chcesz kupić Rapida? Dołącz do nas!
Postaw mi kawę na buycoffee.to

RapidKlub.pl
 - lista użytkowników forum

Moderatorzy forum:
@van_daal @gross81 @grzesk @jercen

ANKIETY SKODA RAPID:
Jaki kolor do Rapida?
Jaki wybraliście silnik?
Spaceback czy Liftback?
Jaki wybrałeś pakiet / wersję wyposażenia do Rapid'a?
Czy jesteś zadowolony z użytkowania Skody Rapid?