FORUM SKODA RAPID :: Wyszukiwarka Forumowa

Witamy na Forum miłośników Skody Rapid i Rapid Spaceback
   - usterki, opinie i Wasze wrażenia z użytkowania Rapida!

dołącz do nas!
Wychodzą już jakieś wady?
  • @przemek prawdopodobnie masz do regulacji odbojniki.Być może po jakimś czasie się ułożą, ale możesz sam je lekko opuścić, 5 min. roboty.
  • @dodan piszesz cos a nie powołujesz sie na konkretny zapis, sprawdzać to ja nic nie musze bo wiem jak wygląda ustawa o szczególnych warunkach sprzedaży konsumenckiej, wg której są rozpatrywane wszystkie gwarancje, czy te producenta czy wynikające z ustawy i nie ma tam żadnej wzmianki o żądaniach przy 4,5 czy nawet 45 próbie naprawy o której piszesz. Jest natomiast prawo zapis o żądaniu wymiany luz zwrotu kasy ale tylko jesli producent nie bedzie w stanie naprawic danej czesci, a jak wiadomo oni za kazdym razem twierdzą ze juz naprawili ;)
    Rapid LB |1,2 TSI 86KM | MY2015 | Elegance Max Wnętrze Beż | Biały Candy| 52000km | Szczecin
  • czy w trakcie postoju z włączonymi światłami gdy kręcicie kierownicą w lewo i w prawo światła wam "migają" (najlepiej to widać jak jest ciemno) - podobno to wina wspomagania i to jest normalne?
    Rapid LB | 1.2 TSI 105KM | 2013| MY14 | Srebrny | 46 tys | Poznań
  • Aż sprawdzę, ale może być jak piszesz w końcu wspomaganie jest elektryczne.
    LB|1.6 TDI CR 105 KM|MY14|Ambition Komfort |Pacific Blue|165 kkm| Lublin
  • tak, jak kręcisz kierownicą, światła się przygaszają...
    Rapid LB | 1.2 TSI 105KM CBZB | MY14 | Ambition Komfort | Czarny Magic perłowy | 150 tys km | Gdańsk, Mazury - "Polska Północna"
  • @gross81 a więc właśnie masz w ustawie o pk napisane, że jeśli producent nie jest w stanie naprawić usterki masz prawo żądać wymiany towaru. A z reguły niemożliwości naprawienia danej usterki uznaje się wtedy jak jej naprawa odbyła się co najmniej 3-krotnie i nie przyniosła efektu. Wtedy masz podstawy żądania zwrotu lub nowego towaru i masz argumenty dla sądu i tyle.
    Rapid LB / 1.6 TDI CAYC mod 135KM / MY14 / Ambition Komfort / Czarna Perła / 142.500km / Warszawa
  • do przemka:
    Możesz opisać - jak się nie zamyka Twoja klapa? Czy to kwestia zamka, całej "geometrii" tylnej pokrywy a może regulacji gumowych odbojników?
    Co do zamka - to jest ciekawostka: zamek nie zamyka zaraz po otwarciu - tylko po chwili serwomechanizm ustawia rygiel zamka. Czasem po podniesieniu tylnej pokrywy trzeba odczekać aż zamek ustawi się do zamknięcia. Czasem słychać ciche brzęczenie - jak mechanizm się ustawia.
    Pozdrawiam   
    Rapid LB | 1.2 CBZA 88kW | MY13 | Ambition Komfort | Srebrny Brilliant metaliza | 88 tkm | Katowice | Ø 6,1 l/100 km
  • Tak, przygasają, wspomaganie jest elekteyczno-hydrauliczne (choć mogę się mylić co do tej hydrauliki)
    Rapid LB | 1.2 CBZA 86 KM | MY14 | Ambition Komfort | Błękit Pacyfic | 11000 km | Mińsk Mazowiecki
  • @dodan nie będę toczył dysputy w tej sprawie bo to tak naprawdę bezcelowe, jeśli znalazłeś zapis o tych 3 razach to świetnie ja natomiast wiem ze nie ma takich zapisów i w razie awarii jakiegoś podzespołu będą go naprawiać bez końca a nam pozostaje tylko sąd, jeśli uznamy że np. 2 lub 12 raz to już dla nas za dużo. Tak czy owak konsument nie jest góra w takich sytuacjach niestety...
    Rapid LB |1,2 TSI 86KM | MY2015 | Elegance Max Wnętrze Beż | Biały Candy| 52000km | Szczecin
  • Co do świateł to przygasają. Co do klapy to u mnie jak jest zimno jest OK, natomiast latem jest problem z zamknięciem, tak jakby coś od temperatury się rozszerzało. Nie mogę nic już bardziej wyregulować bo jest maksymalnie opuszczone.
    Rapid LB | 1.2 CBZB 105KM | MY14 | Ambition Komfort | Blue Race | 28500km | Gdańsk
  • DO JERCEN
    odebrałem dziś swojego rapiego z ASO dział jak igła wspomaganie.
    Klapa Pan w ASO powiedział , że ma czujnik dociążenie i to normale przy otwieraniu i zamykaniu w krótkim czasie. Odboje nie maja nic do tego.
  • Wspomaganie jest elektryczne i zespolone z całą kolumna kierowniczą
  • Sprawdzone i faktycznie przygasają światła przy kręceniu kierownicą na postoju
    Przygasają też, jeżeli po podniesieniu obrotów, do 2 tys. zdejmie się nogę z gazu i obroty spadną poniżej 900.
    LB|1.6 TDI CR 105 KM|MY14|Ambition Komfort |Pacific Blue|165 kkm| Lublin
  • @gross81 chodzi o to, żeby mieć podstawę pójścia do sadu. Nie może być tak, że ASO. będzie mi naprawiać 12 razy np. skrzynie biegów i twierdzić, że wszystko jest ok. To co twierdzisz jest bezsensu. Po trzech nieudanych naprawach wadliwej części mam prawo, żądać wymiany towaru lub zwrotu kasy jeśli ciągle element nie został naprawiony i tyle. Jeśli producent nie chce lub nie może tak naprawić zaistniałej wady do idę do sadu z tymi argumentami, bo są właśnie do tego podstawą.
    Rapid LB / 1.6 TDI CAYC mod 135KM / MY14 / Ambition Komfort / Czarna Perła / 142.500km / Warszawa
  • a ja jak krece kierownica to nie przygasaja tylko sie zapalaja chalogeny bo mam corner lights :)
    Rapid LB | 1.2 tsi 105KM | MY14 |ambition max | bialy candy | 30000km | szczecin
  • Nawet przy stosowaniu corner lights napięcie w sieci spada. Serwo elektryczne jest na tyle mocne - że kręcąc kierownicą - podłączony silnik elektryczny pompy powoduje duży pobór prądu. Widać to na ułamek sekundy na głównych światłach - a jeszcze lepiej po zmroku - kiedy nie ma światła dziennego. Jednak jest to dla Rapidów zjawisko normalne. Pomogło by tu użycie akumulatora o większej pojemności. Niektórzy podmieniają oryginalny akumulator na inny, o większej pojemności 50 - 55 Ah. 
    Rapid LB | 1.2 CBZA 88kW | MY13 | Ambition Komfort | Srebrny Brilliant metaliza | 88 tkm | Katowice | Ø 6,1 l/100 km
  • Chłopaki ale macie problem albo ja mam takiego pecha bo w każdym aucie jaki miałem w rękach kręcąc na postoju światła mi przygasały. Zawsze wspomaganie powoduje pewne obciążenie zwłaszcza na postoju jak silnik pracuje na wolnych obrotach.

We Fabii, którą obecnie użytkuje tak jest od nowości, więc nie ma co mówić że akurat w Rapidzie to normalne bo w innych autach też tak jest. W O3 co miałem rok temu na weekend też był taki efekt. Ja na niego nawet bym nie zwrócił uwagi bo w innych autach, którymi jeździłem i jeżdzę też tak jest.
    RAPID LB | 1.2 TSI CBZB 105 KM @120 KM/213,7 Nm | MY15 (45 tydzień 2014) | AmbitionMAX + USB + Climatronic + Tempomat + Hak | Błękit DENIM | łódzkie
  • Jak czytam komentarze to odnoszę wrażenie, że ten model Skody to jakaś totalna pomyłka!!! - auto zbudowane na elementach Fabii II i Octawi plus coś nowego musieli zaprojektować a problemy pojawiają się zaraz po wyjeździe z salonu. Auto miało swój debiut dwa lata temu a tu ciągle mniej lub bardzie poważne problemy wychodzą - choroby wieku dziecięcego coś długooooo trwają.
  • Ja swoją rapcią zrobiłem ok 15 kkm i powiem szczerze, że w ogóle nie zauważyłem czegoś takiego, aż będę musiał to sprawdzić:-)
  • "Pomyłka? moja żona, na drugie, miała pomyłka"  - sf031 powiedziałeś, co wiedziałeś, a teraz idź w pokoju
    Rapid LB | 1.2 TSI 105KM CBZB | MY14 | Ambition Komfort | Czarny Magic perłowy | 150 tys km | Gdańsk, Mazury - "Polska Północna"

ZYSKAJ NAWET 500ZŁ - OTWÓRZ ONLINE KONTO BANKOWE

SPRAWDŻ AKCESORIA DO SWOJEJ SKODY

Postaw mi kawę na buycoffee.to
Zostań Patronem RapidKlub.pl, dzięki Tobie forum będzie nadal funkcjonowało i pomagało innym użytkownikom!

Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz dołączyć do dyskusji na RapidKlub, kliknij jeden z tych przycisków!

Witaj na internetowym forum samochodu SKODA RAPID - zapraszamy do dyskusji!
Masz skodę? Chcesz kupić Rapida? Dołącz do nas!
Postaw mi kawę na buycoffee.to

RapidKlub.pl
 - lista użytkowników forum

Moderatorzy forum:
@van_daal @gross81 @grzesk @jercen

ANKIETY SKODA RAPID:
Jaki kolor do Rapida?
Jaki wybraliście silnik?
Spaceback czy Liftback?
Jaki wybrałeś pakiet / wersję wyposażenia do Rapid'a?
Czy jesteś zadowolony z użytkowania Skody Rapid?