FORUM SKODA RAPID :: Wyszukiwarka Forumowa

Witamy na Forum miłośników Skody Rapid i Rapid Spaceback
   - usterki, opinie i Wasze wrażenia z użytkowania Rapida!

dołącz do nas!
Jak się prowadzi Rapid?
  • @ Michal3464j
    Miło, że dopisałeś więcej. Nikt tu się nie oburza ani nie oczekuje ochów i achów w odniesieniu do Rapida.
    Raczej należą się pozytywa dla Twoich właśnie obiektywnych spostrzeżeń. Oby takich jak Ty było więcej. Tym bardziej, że jesteś nieliczny tu na forum z takim przebiegiem Rapida.
    Dla dopiero co wybierających pojazd do zakupu - będzie to zwrócenie uwagi na pewne możliwe problemy podczas eksploatacji z takim silnikiem. Z drugiej strony dla tych co już jeżdżą R - przygotowanie/nastawienie do zachowań auta w trakcie eksploatacji.   
    PS. Nie Ty jeden przekręciłeś moją ksywkę  :)
    Pozdrawiam
    Rapid LB | 1.2 CBZA 88kW | MY13 | Ambition Komfort | Srebrny Brilliant metaliza | 88 tkm | Katowice | Ø 6,1 l/100 km
  • Obecnie to nie takie samochody jak kilkanaście lat temu, ja sam mam 15-letnie auto też VAG-a i do dzisiaj nie powiem na niego złego słowa, pomimo kiepskiego wykończenia, słabego wyciszenia i innych niedoskonałości, ale ani razu mnie nie zawiodło, wymieniane są tylko części podlegające zużyciu eksploatacyjnemu i powiedziałem że dopóki nie przerdzewieje, że się przełamie na pół to się go nie pozbędę. Może inna sprawa że jest od nowości w rodzinie i zawsze się dbało, to nie ma z nim najmniejszego problemu, ale obecnie produkowane samochody pomimo że są ładne, miłe w dotyku etc. nie umywają się do jakości aut z lat 80. i 90., więc mówię za siebie, że nie mam jakiejś wyidealizowanej opinii o Rapidach, czy innych nowych autach, bo wiem że nigdy nie dorównają starszym konstrukcjom i nie dziwią mnie słowa Michała i nie ma co się obrażać, bo obawiam się że nas też to będzie czekać. Może blacharsko są o wiele lepsze, bo poza nielicznymi wyjątkami rdzy nie uświadczysz, ale pod względem silnikowym, zawieszeniowym i elektroniki to padaki i jedynie można opóźnić niektóre awarie poprzez odpowiednie obchodzenie się z autem, ale poczekajcie aż wszyscy dobijemy z przebiegami R do ponad 100 tys. to pogadamy ile pozytywnych opinii z dnia odbioru i pierwszej jazdy możemy potwierdzić po tym przebiegu :)
    Rapid LB | 1.2 CBZB 105KM | MY15 | Style Plus | Biel Laser | 116000 km | Sochaczew
  • Pierwsza trasa 330 km. Jestem pozytywnie zaskoczony. 1.2 mpi lpg. Liftback... 
    Rapid LB/ 1.2 MPI + LPG / MY 2015/ Ambition MAX
  • Gratuluję nowego nabytku :)
    Może kilka słów więcej - co Tobie się podoba/nie podoba w nowym samochodzie? Może masz odniesienie do innego pojazdu?
    Pozdrawiam
    Rapid LB | 1.2 CBZA 88kW | MY13 | Ambition Komfort | Srebrny Brilliant metaliza | 88 tkm | Katowice | Ø 6,1 l/100 km
  • U mnie po tygodniu użytkowania jest już ponad 800 km. Sporo ale wszyscy chcieli się przejechać do tego i ja się cieszę będąc za kółkiem. 
    Ogólnie auto plusuje ale porównuje je do Fabii 1 hatchback 1.2 64 KM. Autko wygodne, ciszej niż w fabii, prędkości tak się nie czuje. W środku salony :-). Bagażnik bajka. Materiały w środku twarde ale  wyglądają dobrze i w końcu będę miał czyste boczki drzwi bo w Fabii były twarde ale powleczone jakimś materiałem i szybko się budziły. Co chwilę trzeba było prać. Nie będę pisał o wyposażeniu bo uzupełniłem Rapida o rzeczy, które mi brakowały w Fabii, więc się z nich cieszę.
    Hak holowniczy demontowalny fajna sprawa. 
    Prowadzi mi się dobrze, lepiej niż Fabię ale ta ma już swoje przejechane. Ja nie narzekam dla mnie jest dobrze. Szybciej niż 130 km/h jeszcze nie jechałem ale do tej prędkości do niczego nie mogę się przyczepić. Ogólnie mówiąc przesiadając się do Rapida czułem się jak u siebie pomimo większych gabarytów auta. Jeżdżąc O3 miałem odczucie ze jadę czymś większym, tutaj aż tak wielkiej różnicy nie odczułem.
    Silnik bardzo ładnie pracuje, jest elastyczny, cichy, ładnie się rozkręca. Skrzynia 6-ka fajna sprawa ale muszę jeszcze się do niej jak i do silnika przyzwyczaić i wyczuć :-).

Oki były achy i ochy w skrócie bo na większy opis przyjdzie czas, to teraz rzeczy co nie do końca przypadły mi do gustu i będę musiał się przyzwyczaić o ile się coś z czasem nie zmieni.

Radio a właściwie akustyka, bo radio w innych modelach jest to samo tak samo jak głośniki a lepiej jednak gra.
    Tragedii nie ma ale we Fabii fabryczne głośniki przyjemniej grają. Korekty radia niewiele dają albo ja nie potrafię tego ustawić. We Fabii dźwięk mam jak to określić, bardziej miękki, nie mam jakiegoś pogłosu. W Rapidzie brzmi to jakby dźwięk wydobywał się z puszki. Jak już mówiłem tragedii jednak nie ma, słyszę różnice bo tyle co przesiadlem się z Fabii i być może przyzwyczaję się lub może coś jeszcze w korektorze zmienne.

Kolejna rzeczą to stuki w okolicy schowka przed pasażerem. Już znalazłem winowajcę i są to moje gadżety, które stukaja ale te same gadżety nie stukaly we Fabii. Z jakiegoś innego plastiku tam był schowek bo dźwięk tak się nie przenosił. Inaczej ułożę lub czymś wyściełam i będzie dobrze.

Podłokietnik z przodu. Dla mnie wygląd fajny ale jednak ten stary przez to, że był dłuższy był wygodniejszy. 
    Problem jest też z ręcznym i pasami ale da się to opanować i później nie zwracać uwagi. Mały schowek w środku i też plastikowy.

Silnik fajny ale myślałem, że będzie palił ciut mniej. Fakt teraz jest zimno, silnik na dotarciu i nie ma co polegać na danych katalogowych ale myślałem, że będzie palił chociaż z pół litra jak nie więcej mniej. Może jeszcze się ułoży i ja się go nauczę to spalanie spadnie ale na chwilę obecną to jest gorzej niż we Fabii. Po pierwszym tankowaniu z trasy było ze zbiornika 5,8 l/100 km i tu powiedzmy ok ale już przed drugim widzę, że będzie sporo więcej, grubo ponad 7 ale też więcej jeżdżę po mieście. Fabia była łaskawsza pod tym kątem i trzeba było nieźle deptać aby w mieście zrobić ponad 7. Zobaczymy po dotarciu czy coś spadnie. Mam nadzieję :-)

Poza tym auto świetne jak dla osoby co przesiadła się z F1 :-)
    RAPID LB | 1.2 TSI CBZB 105 KM @120 KM/213,7 Nm | MY15 (45 tydzień 2014) | AmbitionMAX + USB + Climatronic + Tempomat + Hak | Błękit DENIM | łódzkie
  • Jak na razie, bardzo dobrze się prowadzi. Wg mnie stabilny na drodze, co prawda nie lubię szybkiej jazdy. Miły w prowadzeniu intuicyjna obsługa... Widoczność w lusterkach bardzo dobra, tył, trzeba się przyzwyczaić ale widocznie...
  • @maroslaw potwierdzam Twoje spostrzeżenia jeśli chodzi o te aspekty. Podoba mi się jego sztywność i odpowiednio twarde zawieszenie przez co dobrze trzyma się drogi jak na auto tej klasy :-). Fabia bardziej mi "pływa". 
    RAPID LB | 1.2 TSI CBZB 105 KM @120 KM/213,7 Nm | MY15 (45 tydzień 2014) | AmbitionMAX + USB + Climatronic + Tempomat + Hak | Błękit DENIM | łódzkie
  • @grzesk kobiety i samochodu sie nie pożycza! ;) Moim tam nikt nie jeździł, oględziny i do widzenia :D
    Rapid LB |1,2 TSI 86KM | MY2015 | Elegance Max Wnętrze Beż | Biały Candy| 52000km | Szczecin
  • Michał też mam 1.6 TDI i 77 KW ale tylko 16 500 km i też mam wrażenie, że przy zmianie biegów jest lekkie szarpnięcie, ten typ chyba tak ma
    Rapid LB / 1.6 TDI CAYC mod 135KM / MY14 / Ambition Komfort / Czarna Perła / 142.500km / Warszawa
  • Panowie dawno nie pisałem na forum a zrobiłem Rapidem już 14 000, ale jego prowadzenie coraz bardziej mnie niepokoi, ostatni wyłączyłem ASR i było "chyba" dużo lepiej co Wy sądzicie na ten temat?
  • Co cie niepokoi? Ciężko powiedzieć co sądzimy, jeżeli nie znamy powodów twoich niepokoi.
    Rapid SB | 1.2 CBZA 86KM | MY15 | Ambition Max + Dynamic + Pakiet na bezdroża | Czerwień Corrida | 4500km | Lublin
  • No właśnie, co Cię niepokoi? Jak dla mnie, rapid prowadzi się naprawdę bardzo dobrze...
  • Odebrałem mojego niedawno z salonu i zrobiłem prawie 1000 km głównie po autostradzie i drodze szybkiego ruchu. Auto prowadziło się jak po sznurku, a jest na zimowkach.
    Tempomat ustawiony delikatnie na 120 żeby się docierał, dodatkowo DSG i chwilami myślałem ze jestem mu niepotrzebny :)
    Rapid LB | 1.4 DSG 122KM | MY15 | Elegance MAX | niebieski RACE| 50kkm | KRK
  • Niepokoi mnie fakt że auto powyżej ok 90-100km/h zaczyna jakby to powiedzieć "pływać" TAK ŻE MUSZĘ SIĘ SKUPIĆ NA TRZYMANIU KIEROWNICY a nie na przyjemności jazdy. Mam inne auto niby w tym segmencie co Rapid  ale już 16-letnie i gdyby nie wiek (zawodność elementów) to napewno prowoadzi się dużo lepiej
  • Na stacje/aso niech sprawdza luzy w zawieszeniu.
    Rapid SB | 1.2 CBZA 86KM | MY15 | Ambition Max + Dynamic + Pakiet na bezdroża | Czerwień Corrida | 4500km | Lublin
  • Ja wczoraj pierwsza trasa LB 1.2 MPI Z LPG cztery osoby kufer zaladowamy dystans 300 km. Dla mnie bardzo dobre prowadzenie 3/4 drogi autostrada. Spalanie 6,7 prędkość średnia 104. Próbowałem na autostradzie  ile pójdzie. 140 to lekką noga i nieodczulem dyskomfortu ani w prowadzeniu ani w głośności trzech cylindrów... Dotrysk bardzo mały na trasie, zaledwie grubość wskazówki...
  • protek może tego dnia mocno wiało? Ja jeżdżę regularnie autostradą 140-150 i poza wietrznymi dniami trzyma się drogi i na zimówkach i na letnich. Nawet wjeżdżając w kałuże nie czuję, że tracę przyczepność. Podobne objawy miałem w Modusie jak mi za mocno napompowali koła, wtedy już przy 90 nosiło mnie na boki.
    LB 1,2 TSI 105 KM 2015 Active Max Błękit Pacific 30,5 kkm Bydgoszcz
  • Ciśnienie jest ok bo regularnie sprawdzam, na luzy bym nie stawiał (auto ma dopiero 14000km), a do ASO się wybieram tylko nie wiem jak mam im to przedstawić. Ostatnio zrobiłem próbę jazdy z wyłączoną kontrolą trakcji i miałem wrażenie że tego objawu nie było, auto jechało dużo spokojniej. No ale jak zrobiło się ślisko to kontrola trakcji okazała się bardzo fajnym "gadżetem" 
  • Na przebieg bym aż tak nie patrzył, wystarczy w coś niefartownie raz wjechać i może być problem z zawieszeniem. Ja bym podjechał do stacji na "ścieżkę" zdrowia i niech tam wy telepią i sprawdzą. Tudzież do aso przy okazji .
  • Wracałem wczoraj z wypadu sylwestrowego na narty z SK (850km w jedną stronę)... wiało niemiłosiernie... czułem się jak bączek atakowany z każdej strony... kontra na prawy wiatr, następnie podmuch z lewej i kontra i tak całą drogę... jazda Rapidem przy tak silnym wietrze, jakich słów użyć, aby to oddać najlepiej... walka o życie, pomyłka, katastrofa, dno... Moja jazda wyglądała jakbym był pod wpływem, było mi normalnie głupio... tak wiem, wiatr był ekstremalny, ale są jakieś granice przyzwoitego (bezpiecznego) prowadzenia.
    Rapid LB | 1.2 TSI 105KM CBZB | MY14 | Ambition Komfort | Czarny Magic perłowy | 150 tys km | Gdańsk, Mazury - "Polska Północna"

ZYSKAJ NAWET 500ZŁ - OTWÓRZ ONLINE KONTO BANKOWE

SPRAWDŻ AKCESORIA DO SWOJEJ SKODY

Postaw mi kawę na buycoffee.to
Zostań Patronem RapidKlub.pl, dzięki Tobie forum będzie nadal funkcjonowało i pomagało innym użytkownikom!

Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz dołączyć do dyskusji na RapidKlub, kliknij jeden z tych przycisków!

Witaj na internetowym forum samochodu SKODA RAPID - zapraszamy do dyskusji!
Masz skodę? Chcesz kupić Rapida? Dołącz do nas!
Postaw mi kawę na buycoffee.to

RapidKlub.pl
 - lista użytkowników forum

Moderatorzy forum:
@van_daal @gross81 @grzesk @jercen

ANKIETY SKODA RAPID:
Jaki kolor do Rapida?
Jaki wybraliście silnik?
Spaceback czy Liftback?
Jaki wybrałeś pakiet / wersję wyposażenia do Rapid'a?
Czy jesteś zadowolony z użytkowania Skody Rapid?