FORUM SKODA RAPID :: Wyszukiwarka Forumowa

Witamy na Forum miłośników Skody Rapid i Rapid Spaceback
   - usterki, opinie i Wasze wrażenia z użytkowania Rapida!

dołącz do nas!
Akcje przywoławcze
  • @bounty pojechałem i wziąłem protokół z naprawy. Ale wkurzyli mnie, bo w protokole wpisane było przyjęcie na akcje serwisowe ale już nie wpisali że zrobili aktualizację oprogramowania wtryskiwaczy, dlatego ta książka elektroniczna to wielka kupa jest:(
    Rapid LB / 1.6 TDI CAYC mod 135KM / MY14 / Ambition Komfort / Czarna Perła / 142.500km / Warszawa
  • Fabryka Skody montuje wiele elementów i podzespołów, dostarczanych od producentów zewnętrznych. Przy wielkości produkcji rzędu 800 -1500 szt, w tygodniu są to ilości 4 - 7 tys. sztuk. Stąd często podzespoły są zamawiane i dostarczane od różnych producentów. I mogą być różnego wykonania. Stąd, nie jest to w gestii Skody - mieć "dynamiczną" kontrolę nad wszystkimi dostarczanymi komponentami. Jest to standardowy tryb, że w przypadku stwierdzenia jakiejś wadliwej serii - pojazdy zwoływane są do ASO, i  w ramach gwarancji dokonywana jest naprawa czy wymiana.
    Nie narzekajmy więc - tylko korzystajmy z 4 kółek - czasem trzeba dostosować się do wymogu firmy, która robi akcje wymiany/naprawy na własny koszt.
    Pozdrawiam

Rapid LB | 1.2 CBZA 88kW | MY13 | Ambition Komfort | Srebrny Brilliant metaliza | 88 tkm | Katowice | Ø 6,1 l/100 km
  • @jercen, ale u Audi, VW, ale nawet u KIA nie ma takich cudactw. Nie będę wybrzydzał, korzystam z auta i się nim cieszę, ale przyznaj to co najmniej dziwne, że kupując auto nie masz pojęcia jakie będziesz miał osłony przeciwsłoneczne, czy klapka wlewu paliwa będzie na kluczyk, czy centralny zamek itd...

Oszczędności, oszczędnościami, ale mówmy na coś co jest białe, że jest białe, a czarne, to czarne. Nie możemy akceptować bylejakości, bez względu na to jak budżetowym autem jeździmy. Skoda leci w kulki z jakością. Ze standardami "VAG Group" ma to niestety coraz mniej wspólnego... Obyśmy tego nie odczuli za parę lat.
    Rapid LB 1.2MPI LPG | MY14 | Elegance | Biel candy | Łódź
  • Jak to nie.. każdemu się zdarza.
    Ostatnia z KIA - link
    Ostanie z VW - link

Rapid SB | 1.2 CBZA 86KM | MY15 | Ambition Max + Dynamic + Pakiet na bezdroża | Czerwień Corrida | 4500km | Lublin
  • Pisałem już ze toyota też miała akcje przywolawcze... 
    Rapid LB/ 1.2 MPI + LPG / MY 2015/ Ambition MAX
  • Nie bronię tu Skody. Nie mam też zamiaru szerzyć zamętu. Jak zamawiałem swojego R to nie myślałem o tym, że nie będę miał analogowego wskaźnika temperatury czy ilości paliwa. Czy lusterko u pasażera i pasek w słoneczku u kierowcy? Sądziłem, że pewne elementy są niejako standardem. I tu pytanie: kto z nas ustalał takie drobiazgi ze sprzedawcą? Sądzę, że większosć z nas nie miała pojęcia o tak "zmiennych" detalach elementów wyposażenia.
    A co do Audi czy KIA - nie jestem pewien, czy tam nie ma podobnej sytuacji? Większość z nas idąc do salonu, ogląda aktualną ofertę wystawianych modeli. Czy wybierając się po czasie do tego samego salonu, oglądając kilka tygodni/miesięcy nowsze auta - widzimy różnicę w detalach wyposażeń? Raczej nie ...
    Dlatego jeżdżę tym co kupiłem, co mogłem - to domodziłem i mam swój wehikuł, który akceptuję.
    Pozdrawiam
    Rapid LB | 1.2 CBZA 88kW | MY13 | Ambition Komfort | Srebrny Brilliant metaliza | 88 tkm | Katowice | Ø 6,1 l/100 km
  • @dodan niestety tak jest jak piszesz, raz zanotują, raz zapomną, etc. dlatego już im nie ufam, biorę wszystko na piśmie... opis, data, podpis, pieczątka i wpis do książki, albo na zgłoszeniu ew. protokole...

"Nie możemy akceptować bylejakości, bez względu na to jak budżetowym autem jeździmy"
    @halif dokładnie tak! Dodatkowo ogołocili Rapida z śmiesznie tanich dodatków: sterowanie szybami góra dół, gilotynki, domykanie z pilota, niezespolone 2 światło podsufitki (niektóre wersje), brak osłony silnika w TDI, brak osłon foteli, brak podstopnicy i wiele innych... idę o zakład, że jakby zrobili pakiet składający się z tych wszystkich rzeczy w przystępnej cenie, większość by brała... dziwna ta polityka Skody.
    Rapid LB | 1.2 TSI 105KM CBZB | MY14 | Ambition Komfort | Czarny Magic perłowy | 150 tys km | Gdańsk, Mazury - "Polska Północna"
  • jercen kupując samochód oglądasz ten który jest na wystawie i ten którym jedziesz na jazdę próbną. Zakładasz że te elementy które widziałeś w tych egzemplarzach będą i w twoim więc pytasz się o elementy które są w cenniku bo wiadomo za nie trzeba płać, więc zdziwienie jest adekwatne do tego co otrzymujesz a może raczej czego nie dostałeś jako wydawało by się pewnik.
    Nie mów że nie zastanawiałeś się dlaczego nie dali "klemy"  "paska" przy słoneczku lub jak niektórzy nie mają klipsa na bilet parkingowy, niby mała rzecz.
    Rapid SB/1.2 MPI/MY14/Ambition komfort/ Szary metalik
  •  Jestem tego samego zdania. Najpierw ogołocili autko z wszystkiego co się dało, a potem zaczęli dawać po 10- 12 tysięcy upustu. Zostawili by te drobnostki i dali trochę mniej upust i wszyscy byliby zadowoleni.
  • Po "aktualizacji układu kierowniczego" mam subiektywne wrażenie, że kierownica delikatnie lżej chodzi, :) może też dodatnie temperatury robią swoje? :)
    Rapid SB | 1.2 TSi, 85km | MY14 | Ambition | Beż Capucino | 15000 km | Lubelskie
  • Ja z kolei mam wrażenie po tej aktualizacji, że mniej drży, także też na plus:-)
    Rapid LB / 1.6 TDI CAYC mod 135KM / MY14 / Ambition Komfort / Czarna Perła / 142.500km / Warszawa
  • Dla mojego nie było akcji aktualizacji wspomagania (produkcja wrzesień 2013)... u mnie jest wspomaganie elektrohydrauliczne... coś mnie zastanawia: czy jest jakiś związek z tym jaki typ wspomagania posiadamy?
    Rapid LB | 1.2 TSI 105KM CBZB | MY14 | Ambition Komfort | Czarny Magic perłowy | 150 tys km | Gdańsk, Mazury - "Polska Północna"
  • Do mojego jest trzy: pedał gazu do weryfikacji i ew. wymiany, nowy soft do wspomagania, oraz wymiana dolnej osłony chłodnicy oleju. Ale pani w ASO zapewniała, że są to akcje fabryczne i nie ma się czym martwić.
    Data produkcji: 11.04.14
    LB|1.6 TDI CR 105 KM|MY14|Ambition Komfort |Pacific Blue|165 kkm| Lublin
  • To ciekawe, bo u mnie data produkcji 01.02.14, a nie miałem do wymiany chłodnicy oleju
  • @dodan musisz wyjaśnić bo w moim wymieniali tez osłonę a jest z marca 2014 
  • Chłodnicę oleju wymienia się niezwykle rzadko ...
    Zazwyczaj jak dojdzie do mechanicznego uszkodzenia szczelności układu, inaczej jak cieknie.
    Jacek nie wspomina o wymianie chłodnicy ...
    Pozdrawiam

• Może to zależy od silnika?
    Rapid LB | 1.2 CBZB 105KM | MY14 | Ambition Komfort | Blue Race | 28500km | Gdańsk
  • dzięki @chris, jak będę na przeglądzie to się zapytam, co z tą chłodnicą oleju
  • Pamiętaj, żeby spytać co z tą OSŁONĄ chłodnicy oleju. O samej chłodnicy nikt - oprócz ciebie - nie mówił :)
    Rapid LB 1.2MPI LPG | MY14 | Elegance | Biel candy | Łódź
  • @halif nie wiem czy to do mnie napisałeś czy nie ale odpowiem odnośnie tej osłony czy komuś wymieniali czy nie, pełna nazwa brzmi: osłona chłodnicy recyrkulacji spalin- wymiana... żadna inna osłona itd by nie było niedomówień bo zaraz będą tworzone historie 

ZYSKAJ NAWET 500ZŁ - OTWÓRZ ONLINE KONTO BANKOWE

SPRAWDŻ AKCESORIA DO SWOJEJ SKODY

Postaw mi kawę na buycoffee.to
Zostań Patronem RapidKlub.pl, dzięki Tobie forum będzie nadal funkcjonowało i pomagało innym użytkownikom!

Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz dołączyć do dyskusji na RapidKlub, kliknij jeden z tych przycisków!

Witaj na internetowym forum samochodu SKODA RAPID - zapraszamy do dyskusji!
Masz skodę? Chcesz kupić Rapida? Dołącz do nas!
Postaw mi kawę na buycoffee.to

RapidKlub.pl
 - lista użytkowników forum

Moderatorzy forum:
@van_daal @gross81 @grzesk @jercen

ANKIETY SKODA RAPID:
Jaki kolor do Rapida?
Jaki wybraliście silnik?
Spaceback czy Liftback?
Jaki wybrałeś pakiet / wersję wyposażenia do Rapid'a?
Czy jesteś zadowolony z użytkowania Skody Rapid?