FORUM SKODA RAPID :: Wyszukiwarka Forumowa

Witamy na Forum miłośników Skody Rapid i Rapid Spaceback
   - usterki, opinie i Wasze wrażenia z użytkowania Rapida!

dołącz do nas!
Alufelgi 15",16",17"
  • Dobra, nie będę Was przekonywał. Za późno jest. Tak coś czułem, że ostatnio ten wątek nabrał rozpędu i zrobiło się całkiem miłe kółko dyskusyjne. Nie powinienem Wam przeszkadzać.
    BTW nigdzie nie pisałem, że pakiet na bezdroża chroni felgi, tylko skłania mnie do jeżdżenia po krawężnikach. 
    Nie przeszkadzam Wam...
    Rapid LB 1.2MPI LPG | MY14 | Elegance | Biel candy | Łódź
  • Pakiet to dobra rzecz ze względu na dobre osłony. Niby podniesienie zawieszenia o ok 1 cm to nie wiele, ale tak naprawdę to dużo. W Offroad podnosi się o ok 2 cale tj 5 cm a to bardzo dużo.
    Rapid LB| MY 2015| CGPC 1,2 MPI| Active MAX|Biały Candy|163 tys km.| Wrocław
  • A co wchodzi jeszcze w skład pakietu na bezdroża oprócz podniesienia auta ?
  • @halif nie przeszkadzasz... po prostu kilku facetów, chciało porozmawiać o gumkach ;-D
    @Marcinn oprócz zwiększonego prześwitu jest dodatkowa osłona, więcej info znajdziesz tutaj
    Rapid LB | 1.2 TSI 105KM CBZB | MY14 | Ambition Komfort | Czarny Magic perłowy | 150 tys km | Gdańsk, Mazury - "Polska Północna"
  • @halif Cytat "Na szczęście... Mam pakiet bezdroża, więc wjeżdżam na każdy krawężnik i generalnie nie obchodzę się z alusami jak z jajkiem :) Jak to nic nie pisałeś ?
    Nie wprowadzaj kolegów w błąd, że jak masz pakiet na bezdroża to są jakoś specjalnie chronione alusy, bo to jest wprowadzanie w błąd.
  • Są chronione polem siłowym i casco:)
  • No raczej i nie inaczej :)
  • Łukaszu, albo masz problemy z czytaniem ze zrozumieniem, albo nie czytasz w ogóle wypowiedzi innych. Tylko TY piszesz, o związku pakietu bezdroża z brakiem obcierek. Poczytaj poprzednie moje wyjaśnienia. Nie będę się powtarzał...
    W załączniku zdjęcia felg. Nie myłem ich, ani specjalnie nie walczyłem o dobry kadr. Może to zobrazuje mój punkt widzenia...
    Reasumując: osobiście uważam, że niezłym pomysłem jest połączenie Antii z Dunlopami, właśnie ze względu lekkie odsadzenie opony na zewnątrz felgi. Uwaga dla @lukasz13 - pakiet na bezdroża nie chroni felg...
    zblizenie.jpg
    800 x 1067 - 430K
    zblizenie_2.jpg
    800 x 1067 - 434K
    Rapid LB 1.2MPI LPG | MY14 | Elegance | Biel candy | Łódź
  • SB/1.2 85/2014/Ambition Max/Beż Cappuccino/14000km/Włocławek
  • @silent333 zajrzyj na pierwszą stronę wątku... wrzucałem tam zdjęcia Rapida na obu felgach Dezenta RE i TD i na skodowskich Carme... ps. które lepsze, kwestia gustu... faktem jest, że przy 15'', bez znaczenia, które założysz, efektu WOW nie będzie ;-)
    Rapid LB | 1.2 TSI 105KM CBZB | MY14 | Ambition Komfort | Czarny Magic perłowy | 150 tys km | Gdańsk, Mazury - "Polska Północna"
  • ok dzięki;p może efektu WOW nie będzie ale lepiej niż kołpaki;/
    SB/1.2 85/2014/Ambition Max/Beż Cappuccino/14000km/Włocławek
  • Ja ze względu na legalizację taksometru potrzebuje ori rozmiar opon tak czy siak w moim wypadku 15", ps w norauto już za 180 zl alu były.
  • Przy 16" też efektu WOW nie ma, rapid po prostu mam za małe kółka, ale fakt faktem na 16" prezentuje się trochę lepiej:)
    Rapid LB / 1.6 TDI CAYC mod 135KM / MY14 / Ambition Komfort / Czarna Perła / 142.500km / Warszawa
  • Temat widzę dawno nie ruszany :D u siebie kilka dni temu w R założyłem całe koła od O1 z zimowymi oponami 195/65 R15 i powiem tylko tyle: jak jest sucho to okej a jak popada to nawet delikatne łuki przy 65/75 km/h i tył zaczyna wyprzedzać przód oraz ESP zaczyna prostować, generalnie strasznie łatwo uaktywnić ABS lub ESP. Nie wiem czy to wina tego że opona jest troszkę szersza i wyższa od standardowej 185/60 R15 ale na przyszłą zimę pójdzie chyba standardowy rozmiar.
    RAPID LB | 1.2 CJZD 110 KM | MY16 | Ambition MAX | Beż cappuccino | 39000 km | Olsztyn
  • To dlatego że w amortyzatorach masz niższe ciśnienie bo zimno i przód bardziej nurkuje. ABS może się ze względu na tył uaktywnić, bo mokro jest a przecież też powinni rolę korektora siły hamowania.
  • ten rozmiar jest zdecydowanie zaduży. A nie szura ci nic przy skrętach?
    Rapid LB / 1.6 TDI CAYC mod 135KM / MY14 / Ambition Komfort / Czarna Perła / 142.500km / Warszawa
  • Lol... Sorry ale jak się ma na nowe auto to się nie rzeźbi z oponami od octavii! Te koła są za duże!!! To nie ten rozmiar! I to nie "troszkę" tylko ZA DUŻE!
    Seat Leon ST FR | 1,4 TSI 125KM | MY17 | FR | Alor Blue | 0km :) | Hönigsberg
  • @maciektsi czy oprócz tego co napisałeś, zauważyłeś jakieś inne problemy z rozmiarem 195/65... mam tu na myśli, obcieranie opon przy skręcie czy przy załadowanym aucie, etc. ps. jeśli masz możliwość pstryknij zdjęcie, fajnie byłoby zobaczyć jak Twój Rapid prezentuje się z tymi oponami...
    185/60 vs 195/65 - różnica średnic 31,5mm (4,96%) i prędkości (52.48 km/h • 104.96 km/h • 157.45 km/h)
  • O wiele lepiej na tych wygląda niż na standardowych. A jeśli. Chodzi o te rzezbienie Fredi88 to nie wiem o co Ci chodzi, koła z nowymi oponami dostałem okazyjnie i 4 cm na średnicy to nie jest  dużo i to ze jest to nowe auto to nie ma nic do tego.
    RAPID LB | 1.2 CJZD 110 KM | MY16 | Ambition MAX | Beż cappuccino | 39000 km | Olsztyn

ZYSKAJ NAWET 500ZŁ - OTWÓRZ ONLINE KONTO BANKOWE

SPRAWDŻ AKCESORIA DO SWOJEJ SKODY

Postaw mi kawę na buycoffee.to
Zostań Patronem RapidKlub.pl, dzięki Tobie forum będzie nadal funkcjonowało i pomagało innym użytkownikom!

Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz dołączyć do dyskusji na RapidKlub, kliknij jeden z tych przycisków!

Witaj na internetowym forum samochodu SKODA RAPID - zapraszamy do dyskusji!
Masz skodę? Chcesz kupić Rapida? Dołącz do nas!
Postaw mi kawę na buycoffee.to

RapidKlub.pl
 - lista użytkowników forum

Moderatorzy forum:
@van_daal @gross81 @grzesk @jercen

ANKIETY SKODA RAPID:
Jaki kolor do Rapida?
Jaki wybraliście silnik?
Spaceback czy Liftback?
Jaki wybrałeś pakiet / wersję wyposażenia do Rapid'a?
Czy jesteś zadowolony z użytkowania Skody Rapid?