FORUM SKODA RAPID :: Wyszukiwarka Forumowa

Witamy na Forum miłośników Skody Rapid i Rapid Spaceback
   - usterki, opinie i Wasze wrażenia z użytkowania Rapida!

dołącz do nas!
Skoda Rapid - czas oczekiwania na nowe auto
  • Czyli to samo co ja napisalem, logiczne ze jesli zamowien jest duzo to wtedy diler juz na poczatku zapowiada termin np 3 miesiace i wtedy czas na ew. zmiany jest dłuzszy. Jesli jest malo zamowień, termin odbioru np. miesiac i do produkcji idzie za kilka dni od zamowienia, tak wiec racja kol. @madstah ze czas na te zmiany jest indywidualny w zaleznosci na jaki okres intensywności zamówień sie trafi.
    A najprosciej to wziąć tel i zadzwonić do swojego dilera, chwila i wiesz czy mozesz czy juz po ptokach.
    Rapid LB |1,2 TSI 86KM | MY2015 | Elegance Max Wnętrze Beż | Biały Candy| 52000km | Szczecin
  • No nie to samo. Ty twierdzisz, że wprowadzanie zmian, np. pod koniec, powoduje wydłużenie oczekiwania a ja, że nie . Ale zgadzam się, że trza dzwonić i się dowiadywać. Bo reguły nie ma.
    Pozdrawiam - Paweł
    Był: Rapid LB | 1.6TDI 115KM CXMA | MY16 | Style Max | Szary Quartz Metalizowany | 90k km | Szczecin | Chip: 148KM/323Nm
    Jest: Tiguan eHybrid 245KM | Elegance | Wilcza jagoda
  • Dzięki. Oczywiście, że zadzwonię ale chciałem być "uzbrojony" w wiedzę by mi kitu nie wciskali :) Też mi się wydaje, że kluczowy moment to przejście z etapu kolejki (rozumiem, że grupują bo inaczej to by nie miało sensu) do etapu "do produkcji" no i wtedy już pewnie lipa. Teraz chyba jest czas dużej ilości zamówień więc zgaduję, że tak szybko ta realizacja nie nastąpi. 
    Skoda Octavia III FL / 1.2 TSI 85KM/ 2017/ Ambition/ Pacific Blue/ 2500/ Kraków
  • Czas realizacji jest indywidualny dla każdego i zależy od wielu czynników dla tego bez telefonu do sprzedawcy nie ma co gdybać.
    Jako ciekawostke z czasem oczekiwania i modyfikacją zamówienia opiszę (dla co niektórych dla przypomnienia ;-) ) jak to u mnie było a było całkowicie odmiennie niż to co ostatnio piszecie. 
    Okres w którym zamawiałem to połowa wrzesienia 2014 r. Był to dość "ciekawy" okres bo fabryka nie mogła ogarnąć produkcji tyle miała zamówień  (np. na 03 RS czekało się rok) i klientom przez pewien czas były nawet przyznawane bony w różnych kwotach na akcesoria maksymalnie chyba 2800 zł jako rekompensata.
    Wybrałem taki okres aby zamówić auto pod siebie i jak się uda skorzystać z wyprzedaży rocznika.
    Po złożeniu zamówienia dostałem pierwszy termin jakoś w pod koniec stycznia 2015 r. Niby nic dziwnego, że tak mi powiedzieli bo zamówiłem auto w njetypowej konfiguracji bo z hakiem holowniczym, do tego w kolorze co ostatnio mniej się sprzedawał.Mniej więcej po tygodniu był to już pierwszy tydzień stycznia 2015 r. i tak się trzymał przez kolejne dni. Pod koniec drugiego tygodnia od zamówienia miałem termin produkcji na ostatni tydzień 2014 r. i jakoś w tym czasie po kilku niespokojnych nocach czy zmieniać czy nie zdecydowałem się na modyfikację zamówienia w postaci dołożenia automatycznej klimatyzacji. Rano szybki telefon do sprzedawcy czy jest jeszcze możliwość zmiany zamówienia bo trochę czasu już minęło. Z jednej strony obawa, że termin z końca grudnia bardzo się oddali a z drugiej, że zamówienie już jest zablokowane. Okazało się, że jeszcze mogę zmienić zamówienie i została dołożona autoklima. A teraz najlepsze. Sprzedawca w ciągu godziny miał zadzwonić jak wygląda status zamówienia po modyfikacji jaki termin wskoczył. Jak mówił tak zrobił i zadzwonił. Okazało się, że zrobiłem to w ostatniej chwili bo po modyfikacji zamówienie zmieniło status i zostało zamrożone/zamknięte do produkcji. Sprzedawca spodziewał się, że termin się wydłuży bo tak jak pisaliście spadnie na dalsze miejsce w kolejce. Stało się coś mało spotykanego. Termin się skrócił! To jeszcze nic. Z końca grudnia 2014 spadł na pierwszy tydzień listopada 2014 r. i taki juz został! Więc z planu wyprzedaży były już nici. Na szczęście po dobrych negocjacjach ostatecznie i tak zapłaciłem mniej niż bym wziął z wyprzedaży a jeździłem autem wcześniej. 
    Podsumowując ostatecznie od zamówienia do produkcji minęło 1,5 miesiąca. 2 miesiące i auto było w salonie. Później czekałem jeszcze chwilkę na kompletację wszystkich dodatków co nie pochodziły z produkcji i po 2,5 miesiąca już jeździłem.
    Sprzedawca zastanawiał się dlaczego tak się stało ale nic mu nie przyszło do głowy.
    Może w tym czasie szły auta w podobnej konfiguracji jak moja lub może akurat składali Rapidy z Climatronicami i dlatego przeskoczyłem kolejkę bo ją dołożyłem a i może dodatkowo akurat robili Błękit Denim ;)

Tego nie wiem jak jest u Was ale jak widać może być bardzo różnie i bardzo indywidualnie przez co trzeba być bardzo blisko ze sprzedawcą i ciagle w kontakcie.
    Mi każdą zmianę terminów i statusów zaraz przekazywał telefonicznie i mailowo.

RAPID LB | 1.2 TSI CBZB 105 KM @120 KM/213,7 Nm | MY15 (45 tydzień 2014) | AmbitionMAX + USB + Climatronic + Tempomat + Hak | Błękit DENIM | łódzkie
  • Ja miałem planowany odbiór na koniec grudnia ale przeciągnęło się do 2go lutego, w trakcie domawiałem SmartLink (jakoś na początku stycznia) i dostałem wiadomość że tydzień później wystartowała produkcja autka tak że można wprowadzać zmiany nawet ttydzień przed rozpoczęciem składania autka. 
    Rapid LB |1.2 110KM | MY17 | Ambition | Szary Quartz metalizowany | ok 2500 km | Katowice
  • Ja zamawiałem w październiku 2014 i w pierwszych rozmowach ze sprzedawcą czas oczekiwania miał być ok 9 miesięcy (śmiałem się, że będę wiedział jak to jest, jak się czeka na dziecko :P ), bo zamówiłem mało popularną wersję Style Plus, dodatkowo był boom kratkowy itd itp. Potem bez powodu zrobiło się pół roku, a jak musiałem zrezygnować z haka i czegoś tam jeszcze, bo nie wyrobiłbym się w kredycie, to nagle spadło do 3 miesięcy. Suma summarum 1 lutego miałem już autko. Sprzedawca powiedział, że mogło być to spowodowane, że fabryka czekała na dostawę haków albo innych dodatków, a jak tego już nie brałem, to automatycznie czas się skrócił. Może w Twoim przypadku @grzesk też tak było :) Może zabrakło im paneli ręcznej klimy :P
    Rapid LB | 1.2 CBZB 105KM | MY15 | Style Plus | Biel Laser | 116000 km | Sochaczew
  • Niektórzy duży dilerzy maja zaklepaną kolejkę bez zamówienia auta, gdzie konfiguracja musi dojść do fabryki 3 tyg przed produkcja. Np jak znasz kogoś w Zimnym to auto możesz.mieć wg swojej konfiguracji po 3-4 tyg od zamowienia
    Skoda Rapid LB/ 1.2TSI chip150KM/ 249Nm /MY 2017/ Style Max / Blue Race/ 11.000km/ Szczecin
  • Zamówienie złożone: 24.01.2017
    Szacowana data na zamówieniu: 24.04.2017
    Informacja o terminie z fabryki przyszła: 15.02.2017
    Planowana data produkcji auta: 11 tydzień (pomiędzy 13 a 17 marca)
  • @picia89 - z tego co pamiętam to u tego samego dealera zamawialiśmy. No to ciekawy jestem jak wypadnie porównanie w terminach - ja zamawiałem 02.02
  • U tego samego :)
    Możliwe, że w przyszłym tygodniu dostaniesz info o terminie. W moim przypadku produkcja będzie szybciej niż się spodziewaliśmy ale może to kwestia wyposażenia, bo mam Ambition bez dodatków.
  • Dodatek, zwłaszcza rzadko dobierany wydłuża okres oczekiwania
    Rapid LB |1,2 TSI 86KM | MY2015 | Elegance Max Wnętrze Beż | Biały Candy| 52000km | Szczecin
  • @gross81 - ciekawa podpowiedz. Hmmm co by to mogło być ? Przejrzałem cennik i obawiam się, że wszystkie takie nietypowe dodatki to niestety też spory koszt np. pakiet stylistyczny Sport, czy tez wykończenie wewnętrzne czarno-niebieskie. Może pakiet na bezdroża ? I tak o nim myślałem intensywnie.
  • Nie wiem co tam teraz jest w cenniku bo niespecjalnie go sledze, natomiast wczesniej zamowienie np panoramicznego dachu powodowalo wydluzenie terminu do ponad pol roku
  • W lifcie się raczej nie da :)
  • A propos! Może po lifcie dodadzą w opcjach do LB szyberdach?
    Pozdrawiam - Paweł
    Był: Rapid LB | 1.6TDI 115KM CXMA | MY16 | Style Max | Szary Quartz Metalizowany | 90k km | Szczecin | Chip: 148KM/323Nm
    Jest: Tiguan eHybrid 245KM | Elegance | Wilcza jagoda
  • Jeżeli mam informację że produkcja w 10 tygodniu to chodzi o 10 tydzień roku czy 10 tydzień po złożeniu zamówienia? 
  • Roku, czyli w polowie marca
  • Witam wszystkich mojego Rapida zamówiłem 07.02. w Dobroniu termin w jakim auto ma teoretycznie zostać wyprodukowane to połowa kwietnia. Od sprzedawcy usłyszałem że jak szkalny dach to na 100% czas oczekiwania ponad dwa miesiące. Jak będzie zobaczymy, 
    Rapid SB /1.2 110KM /MY17/ Ambition/ Czerwień Corrida/ Łódź
  • SB ze szklanym dachem? ladny!

Moj Rapid zamowiony 16.02.2017 w Krakowie, przewidywany termin 2-3 m-ce, nie mam jeszcze dokladniejszych danych. Konfiguracja:
    Wersja: Active + tempomat, zdalne sterowanie centralnym, podlokietnik, kolo zapasowe, czujniki parkowania tylne ASOwskie, komp pokladowy. 
    Fabia Combi, 1.2 TSI 90 KM, MY17, Ambition, White, 1000 km, Krk
  • Cześć sethcracow!
    Spokojnie, myślę, że nam te zmiany jeszcze nie grożą, teść zamawiał 2 tyg przede mną czyli sam początek lutego, termin odbioru już ma na koniec marca i nie proponowali żadnych zmian. Myślę że można spać spokojnie. Jaki towar zamówiony, taki powinien przyjechać a gdyby była możliwość zmiany to zapytają/zaproponują ;) na siłę nic nie wcisną - przecież wtedy nie odebrałbym takiego :D
    Pozdrowienia!!
    Fabia Combi, 1.2 TSI 90 KM, MY17, Ambition, White, 1000 km, Krk

ZYSKAJ NAWET 500ZŁ - OTWÓRZ ONLINE KONTO BANKOWE

SPRAWDŻ AKCESORIA DO SWOJEJ SKODY

Postaw mi kawę na buycoffee.to
Zostań Patronem RapidKlub.pl, dzięki Tobie forum będzie nadal funkcjonowało i pomagało innym użytkownikom!

Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz dołączyć do dyskusji na RapidKlub, kliknij jeden z tych przycisków!

Witaj na internetowym forum samochodu SKODA RAPID - zapraszamy do dyskusji!
Masz skodę? Chcesz kupić Rapida? Dołącz do nas!
Postaw mi kawę na buycoffee.to

RapidKlub.pl
 - lista użytkowników forum

Moderatorzy forum:
@van_daal @gross81 @grzesk @jercen

ANKIETY SKODA RAPID:
Jaki kolor do Rapida?
Jaki wybraliście silnik?
Spaceback czy Liftback?
Jaki wybrałeś pakiet / wersję wyposażenia do Rapid'a?
Czy jesteś zadowolony z użytkowania Skody Rapid?