FORUM SKODA RAPID :: Wyszukiwarka Forumowa

Witamy na Forum miłośników Skody Rapid i Rapid Spaceback
   - usterki, opinie i Wasze wrażenia z użytkowania Rapida!

dołącz do nas!
Rapid vs Fabia kombi
  • dokładnie, tak.
    Z resztą potrzeby się zmieniają. Wiem po sobie :)
    A ja, Jako miłośnik kombiaków, kupiłem R-LB, hehehe.
  • Zacznijmy od tego że skoda rapid nie jest typowym kombi, sylwetką nawiązuje do audi sportbacka a dla mnie to nie kombi.
    Rapid LB/1.2 MPI/MY14/Ambition/Czarny Magic/Toruń
  • Zacznijmy od tego że Spaceback w ogóle nie jest kombi.
  • Dlatego dziwi mnie porównanie Skody Rapid Spacebak do nowej Fabii.Jak dla mnie to nie ta liga. Spacebak jest ładny a fabia jak to fabia, auto dla przedstawiciela:), dla którego podstawą jest duży bagażnik.
    Rapid LB/1.2 MPI/MY14/Ambition/Czarny Magic/Toruń
  • Nie jesteśmy już w epoce forda T, możemy wybierać kolory silniki i wersje nadwozia, marki i wszystko inne.
    Zapewniam Was, że zakup wymarzonej Fabki jest dla jej posiadacza takim samym szczęściem jak odbiór Rapcia dla nas i pewnie Octavki przez Octavianów :)
    Po to są to auta o zauważalnych różnicach i cenach aby każdy mógł znaleźć coś dla siebie.
    A uogólnienia są krzywdzące.

Te porównania są jak najbardziej dobre, bo możemy (oraz posiadacze Fabek i Octavek przyszli, obecni potencjalni) dowiedzieć się co w trawie piszczy i wycenić która funkcjonalność ma dla nas większą lub mniejszą wartość subiektywną i na tej podstawie zdecydować co kupić.

Mój wcześniejszy post dot. zakupu LB nie był w ogóle nawiązaniem do SB tylko do zerwania z moja kombi-miłością. Bowiem zmieniają się gusta, potrzeby, no i życie weryfikuje niektóre sprawy. Pojawiają się dzieci itp.
  • Na stronie Skody pojawiły się dokładne wymiary F3, więc zgodnie z tematem, można porównać teraz oba auta. Jest ta jak pisałem wcześniej rapid jest w środku większy w każdą stronę a Fabia trochę na szerokość ale tylko na zewnątrz.
    RAPID LB | 1.2 TSI CBZB 105 KM @120 KM/213,7 Nm | MY15 (45 tydzień 2014) | AmbitionMAX + USB + Climatronic + Tempomat + Hak | Błękit DENIM | łódzkie
  • Swoją drogą, skoro wnętrze nie będzie tak odchudzone jak w Rapidzie, to ciekawe czy będzie np. wyższy komfort akustyczny. Moim zdaniem R przypomina bardziej Fabię I, niż nową Octavię, jeśli chodzi głośność w środku :D
    Rapid LB 1.2MPI LPG | MY14 | Elegance | Biel candy | Łódź
  • Swoją drogą wyciszenie auta może się różnić od rocznika. Nie wiem czy coś w tym jest ale jak jeździłem rapidami z początku produkcji (listopad 2012 85 KM i Rapid 105 KM z tuż z przed wakacji 2013) to było w nich głośniej niż w rapidzie 105 KM z 2014 też z przed wakacji. W tym ostatnim było ciszej a te same silniki 1.2.
    Chyba, że tego dnia miałem jakiś problem ze słuchem i mi się wydawało ale pierwsze co to właśnie wyciszenie mi się "rzuciło w uszy".
    RAPID LB | 1.2 TSI CBZB 105 KM @120 KM/213,7 Nm | MY15 (45 tydzień 2014) | AmbitionMAX + USB + Climatronic + Tempomat + Hak | Błękit DENIM | łódzkie
  • Mogą coś poprawiać w międzyczasie.

Co do porównania. Mamy dwa samochody o, uogólniając, podobnych wymiarach zewnętrznych, podobnych silnikach i opcjach wyposażenia. W końcu jeden producent. Oba w sumie prawie ten sam segment. Fabia B, a Rapid Spaceback B+.

A mnie Np ciekawi, jak będzie dostępny manual, jak jest z elektryka szyb. Czy tak jak w Rapidzie z przodu są gilotynki czy nie, czy np. w Fabi też z przodu będą ograniczniki, czy jest to zarezerwowane w Skodzie tylko dla Octavi...
    Rapid SB | 1.2 CBZA 86KM | MY15 | Ambition Max + Dynamic + Pakiet na bezdroża | Czerwień Corrida | 4500km | Lublin
  • @atsuki racja

ja np. czekam aż ta nowa fabia wjedzie do salonów i będzie możliwość naocznego porównania fabia kombi <-> spaceback, ale takie namacalne właśnie pod kątem, siąść, zobaczyć jakie są wrażenia i gdzie się człowiek lepiej czuje...

oczywiście kwestia "ogołocenia" fabii też będzie ciekawa czy np. będą te gilotyny czy nie..
  • Małe porównanie. Cenowo - to samo.

Porównanie podstawowej wersji wyposażenia.
    Porównanie.pdf
    18K
    Rapid SB | 1.2 CBZA 86KM | MY15 | Ambition Max + Dynamic + Pakiet na bezdroża | Czerwień Corrida | 4500km | Lublin
  • Dobra robota, ale czy na pewno porównałeś te same wersje? Wg cennika Fabia w tej wersji kosztuje 46380, a nie 43880. 
  • Powrócił temat gilotyn, rozumiem że chodzi o szyby. W moim R liftback ambition.max nie ma gilotyn. Szyby się cofaja... Wyprodukowany końcem listopada b.r.
    Rapid LB/ 1.2 MPI + LPG / MY 2015/ Ambition MAX
  • Z przodu? Tylne szyby są ok, ale w przednich się nie cofało. Sprawdzałeś to? Wg aktualnej instrukcji nic się nie powinno zmienić (chyba, że na razie nie zmienili instrukcji)
  • Tak! Cofaja się.... Czekam jeszcze na deszcz, żeby zobaczyć co z wodą w drzwiach...
    Rapid LB/ 1.2 MPI + LPG / MY 2015/ Ambition MAX
  • @halif
    Tak, Spaceback jest 1,2 MPI, Fabia 1,0 MPI. Czyli podstawowe silniki dla obu modeli. Wyposażenie również bez żadnego dokładania, tylko to co występuje w Active.

@maroslaw
    Ar ju siur? Moj produkuje się w styczniu, jak by mnial ograniczniki to byłoby fajnie.
  • @atsuki - ok, byłem pewien, że porównujesz te same silniki, 1.2Tsi 105 aby było "obiektywnie". Stąd niezrozumienie. Dzięki za porównanie.
  • Porównywanie tych dwóch samochodów nie ma sensu. Rapid SB to mocno budżetowy segment C, budżetowy ale jednak hatchback segmentu C, fabia kombi to segment B. Fakt, że jakościowo budżetowe C może być i jest porównywalne do segmentu B ale gabarytowo o ile z przodu będzie podobna ilość miejsca o tyle z tyłu to inna bajka. W fabii będzie większy bagażnik bo to kombi, ale z tylna kanapa będzie rodem z hatchbacka w SB znacznie więcej miejsca z tyłu, ale mniejszy bagażnik.

Zwróćcie sobie uwagę na testy porównawcze Rapid SB konkuruje w tych testach z Kia Ceed, Golfem, Astrą, Fokusem, a liftback z 301, Loganem itd..

Rapid od początku miał być budżetową wersją octavii, kiedyś zamiast rapida sprzedawano równolegle z bieżącą wersją poprzednią wersją octavii, ale widać było, że poprzednia wersja jest za mało budżetowa i narodził się Rapid LB. Natomiast SB to próba wejścia w segment tanich klasycznych hatchbacków segmentu C, którego skoda chyba jako jedyna nie miała w ofercie 
  • @jasiu24
    To też juz pisaliśmy wcześniej. I nie chodzi to stricte o porównanie samochodów tylko o...ruch Skody. Oba samochody są generalnie wymiarowe bardzo zbliżone do siebie, jakościowo też. Jedyna imo róźnica to tylna kanapa <-> bagażnik. Oba generalnie w podobnej cenie.

Pdf wersje podstawowe silników, jak damy te same silniki
    1.2 tsi 85 - Rapid 48400
    1.2 tsi 90 - Fabia Combi 46380

1.2 tsi 105 - Rapid 50900
    1.2 tsi 110 - Fabia Combi 48380

Cennikowo, bez rabatów od sprzedawcy. W praktyce Rapid jeszcze -5000 od ceny. Przy Fabii tego nie wiem, ale są promocje na pakiety.

A Rapid Spaceback też nie jest klasycznym hatchbakiem jak np focus. Jest pomiędzy hatchbakiem a kombi. Na kombi troszkę za małe, na hatchbaka trochę za wyciągnięte, jak audi a3 sportback.
  • Porównanie :)
    skoda_rapid_spaceback_audi_a3_4-589x480.jpg
    589 x 480 - 68K
    rapid-fabia.jpg
    589 x 546 - 180K

Pieniądze po 100zł banknoty zdjęcie

Zielona strzałka w dół grafika

Zyskaj nawet 850 zł w promocjach konta Millennium 360° i Konta 360° Junior!
  • 250 zł za założenie konta Millennium 360° online z kartą debetową, wyrażenie zgód wymaganych regulaminem promocji, wpłatę min. 500 zł w ciągu 10 dni od założenia konta, zalogowanie się do aplikacji mobilnej banku i zapłacenie min. 1 raz kartą do konta lub BLIKIEM
  • 250 zł jeśli w każdym z 3 miesięcy określonych w regulaminie zapewni wpływ wysokości min. 1000 zł oraz zapłaci kartą do konta lub BLIKIEM min. 500 zł
  • 150 zł jeśli min. 1 000 zł wpłynie na Twoje konto z tytułu wynagrodzenia przez co najmniej 2 miesiące określone w regulaminie promocji.
  • 200 zł za założenie Konta 360° Junior
Konto osobiste CitiKonto z oprocentowaniem 7,2% na koncie oszczędnościowym
  • Załóż konto osobiste CitiKonto i odbierz do 300 zł zwrotu
  • Dodatkowo możesz zyskać aż 7,2% w skali roku na koncie oszczędnościowym
  • 0 zł za prowadzenie konta i karty z usługą wielowalutową
  • 0 zł za wypłaty z bankomatów Citi i 4 wypłaty z innych bankomatów
Konto Otwarte na Ciebie w promocji „Por(a) na bank” z premią do 680zł
  • Zarejestruj się w promocji, spełniaj warunki i zgarnij nawet 680 zł łącznej nagrody!
Konto Przekorzystne z kontem oszczędnościowym w promocji
  • Do 300 zł za założenie konta Przekorzystnego
  • 7% na koncie oszczędnościowym w skali roku
  • do 100 000 zł na 5 miesięcy
Konto za Zero i Konto Oszczędnościowe Plus
  • 0 zł za otwarcie i prowadzenie PKO Konta za Zero oraz Konta Oszczędnościowego Plus
  • 0 zł za przelewy standardowe w serwisie iPKO oraz aplikacji IKO
  • 5% w skali roku dla nowych środków do 250 tys. (przez 90 dni)
VeloKonto
  • Załóż konto i daj się docenić
  • 0 zł za prowadzenie konta, bez warunków
  • Program Poleceń - odbierz 100 zł za każdą osobę, która spełni warunki promocji
  • VeloKorzyści - indywidualny Pakiet Medyczny nawet za 0 zł
Nest Konto
  • Konto, karta i bankomaty Euronet bezwarunkowo za 0 zł
  • Lokata do 7,6% w skali roku
  • Wygodne płatności BLIKiem, telefonem i zegarkiem
eKonto
  • załóż konto i zgarnij do 870 zł nawet 7% na oszczędnościach
  • 0 zł za otwarcie i prowadzenie Twojego konta
  • 0 zł za wypłaty ze wszystkich bankomatów w Polsce od 300 zł i wypłaty z bankomatów za granicą
  • 0 zł za kartę przy łącznej kwocie transakcji nią na 350 zł w miesiącu
  • 0 zł za płatności BLIK w sklepach i internecie
Alior Konto
  • Otwórz Alior Konto i zyskaj bonus nawet do 600 zł
  • 0 zł za prowadzenie konta - bez warunków
  • 0 zł za obsługę karty - dla osób poniżej 18 lat lub po spełnieniu warunków
  • 0 zł za wypłaty z bankomatów własnych, a dla sieci Euronet dla wypłat od 100 zł
  • 0 zł za wypłaty z bankomatów za granicą
Konto Dla Graczy
  • Załóż konto i zyskaj do 200 zł i 16 000 punktów w Programie Bezcenne Chwile
  • 0 zł za prowadzenie konta jeżeli nie ukończyłeś 26 lat lub jeśli zapewnisz jednorazowy wpływ min. 1500 zł/mies.
  • 0 zł za obsługę karty do konta jeśli nie ukończyłeś 18 lat lub zapłacisz kartą min. 300 zł do przedostatniego dnia danego miesiąca
SPRAWDŻ AKCESORIA DO SWOJEJ SKODY

Postaw mi kawę na buycoffee.to
Zostań Patronem RapidKlub.pl, dzięki Tobie forum będzie nadal funkcjonowało i pomagało innym użytkownikom!

Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz dołączyć do dyskusji na RapidKlub, kliknij jeden z tych przycisków!

Witaj na internetowym forum samochodu SKODA RAPID - zapraszamy do dyskusji!
Masz skodę? Chcesz kupić Rapida? Dołącz do nas!
Postaw mi kawę na buycoffee.to

RapidKlub.pl
 - lista użytkowników forum

Moderatorzy forum:
@van_daal @gross81 @grzesk @jercen

ANKIETY SKODA RAPID:
Jaki kolor do Rapida?
Jaki wybraliście silnik?
Spaceback czy Liftback?
Jaki wybrałeś pakiet / wersję wyposażenia do Rapid'a?
Czy jesteś zadowolony z użytkowania Skody Rapid?