FORUM SKODA RAPID :: Wyszukiwarka Forumowa

Witamy na Forum miłośników Skody Rapid i Rapid Spaceback
   - usterki, opinie i Wasze wrażenia z użytkowania Rapida!

dołącz do nas!
Nawiew i klima
  • A jak wymienić ów filtr?
    Rapid LB| MY 2015| CGPC 1,2 MPI| Active MAX|Biały Candy|163 tys km.| Wrocław
  • Jak zajrzysz po schowek pasażera to zobaczysz jak na fotce. Najpierw odsłoń wykładzinę (niebieskie), zobaczysz listwę zamykającą filtr
    Jest ona zablokowana przy pomocy dwóch takich przesuwnych zamknięć, jedno z nich ukryte jest pod wykładzinką.
    Te blokady trzeba zsunąć ku sobie i wyjąć listwę, w dół.
    Następnie w dół wysunąć filtr. Uwaga mogą się wysypać wspomnienia minionej jesieni.
    Nowy filtr zamontować analogicznie zwracając uwagę aby listwa dobrze siadła w otwór aby nie powstały dziury bo może gwizdać powietrze.
    pp1.JPG
    377 x 472 - 89K
  • Kupowałem w ASO węglowy 99 zł (zwykły 85 zł). Czyszczenie klimatyzacji (parownika) 99 zł
    + preparat do czyszczenia 40-50 zł. Zupełnie inna jakość powietrza. W służbowym firma stosuje preparat typu plack itp. i nawet kilkukrotne czyszczenie nie daje takich efektów.
    Rapid LB | 1.2 CBZB 105KM | MY14 | Ambition Komfort | Blue Race | 28500km | Gdańsk
  • @hali i tu nie masz racji.W Aso zwykły filtr kosztuje 100 zł.
  • Gospodarka wolnorynkowa, w jednym może kosztować 200 w drugim 20. Ja stówy nie płaciłem

A Plak zamieniłem kiedyś na ten którego używam teraz.

Nie można porównywać dwóch aut. Wieloma jeździłem i klimatyzacja klimatyzacji nie równa. Jedna ma skłonności do smrodu inna nie.
    Moje poprzednie auto było zaniedbane przez salon/laweciarza i żadne, ani w ASO ani firmach od klimy zabiega dezynfekcji nie były skuteczne. 1-3 m-ce i smród wracał, choćby nie wiem jak się starali i czego nie wymyślali.
    Jak wziąłem sprawy w swoje ręce to przestało.

Z kolei auta "bez skłonności" lub z zadbaną od samego początku klimą nie wymagają takich starań.
    Zmierzam do tego że lepiej regularnie, nawet samemu niż drogo u specjalistów. Bo IMHO ich jakość wcale nie jest lepsza, a to że ktoś jest zadowolony raczej wynika że ma w danym aucie mniej podatną na smrody klimę (czyli nie zaniedbaną).

Nie żebym robił reklamę, ale jedna wizyta to wielokrotnie więcej czasu i kasy niż aerozole techniczne używane do tego celu, które starczają na kilkukrotne użycie, a jeśli nie ozonujemy lub nie wykonujemy innego "specjalistycznego zabiegu" to zwykłe odgrzybianie przez ASO czy zwykłe podstawowe odgrzybianie w firmach od klim to właśnie też napsikanie preparatu. W moim przypadku nawet te "specjalistyczne zabiegi"okazały się bezskuteczne na dłuższą metę.
    Naprawdę kilka lat temu zgłębiałem ten temat dokładnie, i moje wnioski są właśnie takie.
    Pozdrawiam :)
  • Kros to co polecisz poza plakiem?
  • Kilka lat temu kupiłem w Norauto taki jak zamieściłem na zdjęciu w jednym z wcześniejszych postów, póki co jeszcze się nie skończył. Ma jedną wadę, kompletnie bezużyteczny (bo za krótki) wężyk. Używam wężyka jaki odziedziczyłem po Plaku.
  • Jak się dostać do parownika, gdzie on się znajduje?
    Rapid LB | 1.2 CBZB 105KM | MY14 | Ambition Komfort | Blue Race | 28500km | Gdańsk
  • przez otwór powstały po wyjęciu filtra kieruj się wężykiem w w lewą górną stronę wgłąb tunelu.
    Czasami jak się uda to słychać metaliczne postukiwanie wężyka o żeberka parownika, to dobry znak, że się po drodze nie zawinął.
    Ja robię tak że jedną rękę wkładam do środka (na tyle na ile to możliwe) i nią nakierowuję wężyk aby posuwał się we właściwą stronę.
  • Oglądam forum na telefonie. Nie widzę zdjęć.
  • Mam pytanko jak często czyścić klimę? Właśnie wybieram się na do ASO z usterkami, i zaproponowali czyszczenie klimy w promocji za 150 zł, myślicie, że warto?
    Rapid LB / 1.6 TDI CAYC mod 135KM / MY14 / Ambition Komfort / Czarna Perła / 142.500km / Warszawa
  • @dodan 2 max 3 razy w roku czyszczę preparatem z wężykiem... we wszystkie kanały wpuszczam pianę (kratki + od strony filtra powietrza)... najważniejsze, aby dotrzeć do parownika... koszt preparatu 12-18 pln
    Rapid LB | 1.2 TSI 105KM CBZB | MY14 | Ambition Komfort | Czarny Magic perłowy | 150 tys km | Gdańsk, Mazury - "Polska Północna"
  • A myślałeś aby tam dotrzeć od strony filtra kabinowego? Ja używam tzw granat K2 18zl. Nie dopuszczam do powstania wilgoci.
  • Ok rozumiem, czyli będę rezygnował z usługi:) Ciekawe czy ich czyszczenie na tym samym polega czy jednak jakoś głębiej się tam dostają niż psikacz z wężykiem za te 150 zeta?:)
    Rapid LB / 1.6 TDI CAYC mod 135KM / MY14 / Ambition Komfort / Czarna Perła / 142.500km / Warszawa
  • Mi w tamtym roku robili czyszczenie standardowe czyli tym psikaczem i ozonowaniem + dobicie gazu i wymianę oleju sprężarce. Za czyszczenie ciśnieniowe parownika jakąś super nowoczesną metodą wołali prawie 500 zł.
    Rapid LB | 1.2 CBZB 105KM | MY14 | Ambition Komfort + inne | Czarny Magic perlowy 1Z1Z | 15200km | Jaworzno
  • no to rzeczywiście szkoda kasy na takie coś.
  • I wygląda na to, że mam taki problem jak kol. Tommy tzn. Nie działa mi klima...ehs nowe auto i juz cos się dzieje... w czwartek jadę do serwisu to mam nadzieję sprawa będzie rozwiązana. Dodam tylko, że kontrolka się załącza nie chodzi wenttlator i nie leci zimne powietrze a temp. 21st.
    Rapid LB | 1.2 110KM | MY16 | StyleMAX | Czarny Magic perłowy | Zielona Góra
  • Niestety mam identycznie. Kupiłem w listopadzie. Wczoraj pierwszy raz chcę sprawdzić jak działa, a tu zonk. :-( Napisz co w serwisie stwierdzili. Ja jestem umówiony na piątek i chciałbm się nastawić co mnie czeka. Wie ktoś który bezpiecznik jest od klimy? nr22?
    Rapid LB 1,6 CAY 105KM MY14 Ambition srebrny 80kkm OKR
  • sprawdzałem przed serwisem VCDS i mam w klimie błąd:
    1 Fault Found:
    262914 - Refrigerant Pressure 
              B10AB F0 [013] - Too Low
              Confirmed - Tested Since Memory Clear
                 Freeze Frame:
                        Fault Status: 00000001
                        Fault Priority: 2
                        Fault Frequency: 1
                        Reset counter: 58
                        Mileage: 1180 km
                        Date: 2015.12.28
                        Time: 14:58:17
    Miałem wtedy trasę do Wrocka i było dość ciepło... wtedy pojawił się błąd i pewnie klima przestała działać, domyślam się, że za niskie ciśnienie w układzie... zobaczymy co KIM w ZG wymyśli.
  • I już jestem po wizycie, bez niespodzianek. Za niskie ciśnienie w układzie, Panowie napełnili układ klimatyzacji i klima działa, oczywiście napełnienie w ramach gwarancji. Całość trwała prawie 2 godz. bo musieli uruchomić procedurę reklamacyjną.

Pieniądze po 100zł banknoty zdjęcie

Zielona strzałka w dół grafika

Konto Otwarte na Ciebie w promocji „Rozkwitaj na wiosnę” z premią do 630 zł
  • Zarejestruj się, spełnij warunki i zyskaj do 630 zł premii!
Zyskaj nawet 650 zł w promocji konta Millennium 360°
  • 250 zł za założenie konta Millennium 360° online z kartą debetową, wyrażenie zgód wymaganych regulaminem promocji, wpłatę min. 500 zł w ciągu 10 dni od założenia konta, zalogowanie się do aplikacji mobilnej banku i zapłacenie min. 1 raz kartą do konta lub BLIKIEM
  • 250 zł jeśli w każdym z 3 miesięcy określonych w regulaminie zapewni wpływ wysokości min. 1000 zł oraz zapłaci kartą do konta lub BLIKIEM min. 500 zł
  • 150 zł jeśli min. 1 000 zł wpłynie na Twoje konto z tytułu wynagrodzenia przez co najmniej 2 miesiące określone w regulaminie promocji.
  • 200 zł za założenie Konta 360° Junior
Konto osobiste CitiKonto z oprocentowaniem 7,2% na koncie oszczędnościowym
  • Załóż konto osobiste CitiKonto i odbierz do 300 zł zwrotu
  • Dodatkowo możesz zyskać aż 7,2% w skali roku na koncie oszczędnościowym
  • 0 zł za prowadzenie konta i karty z usługą wielowalutową
  • 0 zł za wypłaty z bankomatów Citi i 4 wypłaty z innych bankomatów
Konto Otwarte na Ciebie w promocji „Por(a) na bank” z premią do 680zł
  • Zarejestruj się w promocji, spełniaj warunki i zgarnij nawet 680 zł łącznej nagrody!
Konto Przekorzystne z kontem oszczędnościowym w promocji
  • Do 300 zł za założenie konta Przekorzystnego
  • 7% na koncie oszczędnościowym w skali roku
  • do 100 000 zł na 5 miesięcy
Konto za Zero i Konto Oszczędnościowe Plus
  • 0 zł za otwarcie i prowadzenie PKO Konta za Zero oraz Konta Oszczędnościowego Plus
  • 0 zł za przelewy standardowe w serwisie iPKO oraz aplikacji IKO
  • 5% w skali roku dla nowych środków do 250 tys. (przez 90 dni)
VeloKonto
  • Załóż konto i daj się docenić
  • 0 zł za prowadzenie konta, bez warunków
  • Program Poleceń - odbierz 100 zł za każdą osobę, która spełni warunki promocji
  • VeloKorzyści - indywidualny Pakiet Medyczny nawet za 0 zł
Nest Konto
  • Konto, karta i bankomaty Euronet bezwarunkowo za 0 zł
  • Lokata do 7,6% w skali roku
  • Wygodne płatności BLIKiem, telefonem i zegarkiem
eKonto
  • załóż konto i zgarnij do 870 zł nawet 7% na oszczędnościach
  • 0 zł za otwarcie i prowadzenie Twojego konta
  • 0 zł za wypłaty ze wszystkich bankomatów w Polsce od 300 zł i wypłaty z bankomatów za granicą
  • 0 zł za kartę przy łącznej kwocie transakcji nią na 350 zł w miesiącu
  • 0 zł za płatności BLIK w sklepach i internecie
Alior Konto
  • Otwórz Alior Konto i zyskaj bonus nawet do 600 zł
  • 0 zł za prowadzenie konta - bez warunków
  • 0 zł za obsługę karty - dla osób poniżej 18 lat lub po spełnieniu warunków
  • 0 zł za wypłaty z bankomatów własnych, a dla sieci Euronet dla wypłat od 100 zł
  • 0 zł za wypłaty z bankomatów za granicą
Konto Dla Graczy
  • Załóż konto i zyskaj do 200 zł i 16 000 punktów w Programie Bezcenne Chwile
  • 0 zł za prowadzenie konta jeżeli nie ukończyłeś 26 lat lub jeśli zapewnisz jednorazowy wpływ min. 1500 zł/mies.
  • 0 zł za obsługę karty do konta jeśli nie ukończyłeś 18 lat lub zapłacisz kartą min. 300 zł do przedostatniego dnia danego miesiąca
SPRAWDŻ AKCESORIA DO SWOJEJ SKODY

Postaw mi kawę na buycoffee.to
Zostań Patronem RapidKlub.pl, dzięki Tobie forum będzie nadal funkcjonowało i pomagało innym użytkownikom!

Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz dołączyć do dyskusji na RapidKlub, kliknij jeden z tych przycisków!

Witaj na internetowym forum samochodu SKODA RAPID - zapraszamy do dyskusji!
Masz skodę? Chcesz kupić Rapida? Dołącz do nas!
Postaw mi kawę na buycoffee.to

RapidKlub.pl
 - lista użytkowników forum

Moderatorzy forum:
@van_daal @gross81 @grzesk @jercen

ANKIETY SKODA RAPID:
Jaki kolor do Rapida?
Jaki wybraliście silnik?
Spaceback czy Liftback?
Jaki wybrałeś pakiet / wersję wyposażenia do Rapid'a?
Czy jesteś zadowolony z użytkowania Skody Rapid?