FORUM SKODA RAPID :: Wyszukiwarka Forumowa

Witamy na Forum miłośników Skody Rapid i Rapid Spaceback
   - usterki, opinie i Wasze wrażenia z użytkowania Rapida!

dołącz do nas!
Rapid vs Fabia kombi
  • Nie sprawdzałem dokładnie, więc zapytam niczym typowy leń.

Czy ktoś może przytoczyć różnicę w rozstawie kół (nie osi) w F3 i Rapidzie (o ile istnieje)?
  • Wymiary przód/tył
    F3: 1463/1457
    Rapid: 1465/1500
    Rapid LB | 1.2 CBZB 105KM | MY15 | Style Plus | Biel Laser | 116000 km | Sochaczew
  • siedziałem w fabi jest sporo mniej miejsca niż w rapidzie z przodu nie mówiąc o tyle. Wykonanie miejsca na radio czy też innych elementów w fabi w porównaniu do rapida pozostawia wiele do życzenia po prostu o klasę niższy model skody to widać.
    Jednak lifting skody jaki zrobili robi wrażenie jak porównamy poprzedni model fabii.
    Rapid SB/1.2 MPI/MY14/Ambition komfort/ Szary metalik
  • moze to maly szczegół ale mi w nowej Fabi podobają się klamki zewnętrzne - takie same jak w O3, fajne w uchwycie, masywne......te w R są starego typu, takie same miałem w F1. Trochę jednak się obawiam, że będzie lift na R i wtedy będzie smutno :(
    folia-ochronna-pod-klamki-drzwi-3m-vw-skoda-seat.jpg
    600 x 600 - 38K
    150652171_1_1000x700_klamka-drzwi-przednia-prawa-skoda-octavia-3-seat-leon-3-vw-golf-7-gdynia.jpg
    1000 x 562 - 34K
    Rapid LB | 1.2 CBZB 105KM | MY15 | Ambition Max | Beż Cappuccino | 25000km | Łódź
  • (instrukcja R)
    Rozstaw kół przód / tył (mm): 1457/1494 (1463/1500)*
    *obowiązuje dla samochodów z silnikiem 1.2l/55kW MPI i 1.2l/63kW TSI z felgami 14''
    (katalog R)
    Rozstaw kół przód / tył (mm) – w zależności od wersji silnika 1441–1463 / 1478–1500
    Rapid LB | 1.2 TSI 105KM CBZB | MY14 | Ambition Komfort | Czarny Magic perłowy | 150 tys km | Gdańsk, Mazury - "Polska Północna"
  •  Z moich danych przedni rozstaw jest taki sam 1463 mm dla Fabii i Rapida, a tył 1457 Fabia i 1500 Rapid.
  • do cezar - no właśnie, miejsca mniej, jakość materiałow gorsza a cena 43tyś (kombi) vs 40,2 tyś lift/space back (ostatnia wycena dla modelu  2015 active maxx) coś tu nie gra :)))

• Dlatego podanie wymiarów które pochodzą od producenta to nie wszystko pozostaje zawsze własna ocena czy pasuje nam wnętrze.
    Ale aż taka różnica to musi być jakiś haczyk.
  • W zasadzie dziwne to porównanie...
    Czy przypadkiem Fabia to nie klasa B a Rapid C?
  • Rapid to klasa B, ew miedzy B a C
    Rapid LB |1,2 TSI 86KM | MY2015 | Elegance Max Wnętrze Beż | Biały Candy| 52000km | Szczecin
  • Rapid to klasa C pod wzgledem wymiarow i miejsca, a B po wzgledem ceny i jakosci materialow wykonczeniowych
  • Pod wzgledem wymiarow tez B
    Rapid LB |1,2 TSI 86KM | MY2015 | Elegance Max Wnętrze Beż | Biały Candy| 52000km | Szczecin
  • W zeszłym roku na forum była już dyskusja nt zakwalifikowania Rapida do klasy. Z tej poprzedniej dyskusji nic nie wynikło. Rapida nie da się jednoznacznie zakwalifikować do jednej klasy. Należałoby stworzyć tyle klas, co samochodów ...
    Pozdrawiam
    Rapid LB | 1.2 CBZA 88kW | MY13 | Ambition Komfort | Srebrny Brilliant metaliza | 88 tkm | Katowice | Ø 6,1 l/100 km
  • Zresztą we wspomnianym temacie była informacja, że w ogóle odchodzi się od klasyfikowania samochodów. Również przez działania Skody, która bardzo precyzyjnie swoimi samochodami wpycha się dokładnie pomiędzy klasy (Rapid, Octavia, Roomster etc. - wszystkie ciężko zaklasyfikować w tradycyjne segmenty...). Jak chcesz @Gruchen to sobie poszukaj tematu, poczytaj i jak będziesz miał uwagi to tam dopisz.
    Rapid LB 1.2MPI LPG | MY14 | Elegance | Biel candy | Łódź
  • Rapid to segment C przynajmniej SB. LB w/g wikipedii to segment B+,a SB segment C
    http://pl.wikipedia.org/wiki/%C5%A0koda_Rapid_%282012%29
    w/g autocentrum Rapid to segment C
    http://www.autocentrum.pl/skoda/rapid/
  • wikipedia to niestety zły przykład. Od jakiegoś czasu możemy sami zaobserwować że te wszystkie segmenty czy klasa samochodu może i miała znaczenie ale kilka lat temu teraz ciężko klasyfikować auto jeśli nie mamy "ram segregacji" a autorzy z gazet czasami sam się zastanawiam o co im chodzi bo nie potrafią nic normalnie opisać.

• Tak jak pisałem. Polecam lekturę:
    http://rapidklub.pl/discussion/181/rapid-dlaczego-taknie/p2 
    (od połowy drugiej strony).

Jak macie Coś do dodania to proszę bardzo, ale tam. Bez bałaganu. Dużo argumentów tam padło. Może wyczerpie to potrzebę dyskusji... Polecam dokumenty Komisji Europejskiej z linków na dole.
    Rapid LB 1.2MPI LPG | MY14 | Elegance | Biel candy | Łódź
  • @jasiu24 niby dlaczego SB ma być C, a LB B+, bo jeden i drugi mają dokładnie ten sam rozstaw kół, rozstaw osi, wymiary wewnętrzne i szerokość, a na długość to LB jest dłuższy, to przecież nie logiczne.
  • no on cytuje tylko wikipedie, też jakoś mi to nie pasuje ale nie chce znowu roztrząsać tego tematu który już był tutaj
  • Ja bym polskiej wikipedii nie wierzył zbytnio... Jest mnóstwo błędów. Co do Rapida to podają, że silniki 1.2 TSI mają 16 zaworów, a 16 zaworów to ma dopiero 1.4. Już angielska wersja wikipedii jest bliższa prawdy przynajmniej co do silników.

ZYSKAJ NAWET 500ZŁ - OTWÓRZ ONLINE KONTO BANKOWE

SPRAWDŻ AKCESORIA DO SWOJEJ SKODY

Postaw mi kawę na buycoffee.to
Zostań Patronem RapidKlub.pl, dzięki Tobie forum będzie nadal funkcjonowało i pomagało innym użytkownikom!

Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz dołączyć do dyskusji na RapidKlub, kliknij jeden z tych przycisków!

Witaj na internetowym forum samochodu SKODA RAPID - zapraszamy do dyskusji!
Masz skodę? Chcesz kupić Rapida? Dołącz do nas!
Postaw mi kawę na buycoffee.to

RapidKlub.pl
 - lista użytkowników forum

Moderatorzy forum:
@van_daal @gross81 @grzesk @jercen

ANKIETY SKODA RAPID:
Jaki kolor do Rapida?
Jaki wybraliście silnik?
Spaceback czy Liftback?
Jaki wybrałeś pakiet / wersję wyposażenia do Rapid'a?
Czy jesteś zadowolony z użytkowania Skody Rapid?