FORUM SKODA RAPID :: Wyszukiwarka Forumowa

Witamy na Forum miłośników Skody Rapid i Rapid Spaceback
   - usterki, opinie i Wasze wrażenia z użytkowania Rapida!

dołącz do nas!
Skoda Rapid - Z czym byliście już w ASO?
  • Ja też już dwa razy dolewałem płynu do zbiorniczka, a mam TDI, także to chyba jest jakaś norma z zużywaniem się płynu chłodzącego
    Rapid LB / 1.6 TDI CAYC mod 135KM / MY14 / Ambition Komfort / Czarna Perła / 142.500km / Warszawa
  • Ja mam LPG MPI i nigdy nie dolewałem, a 17k za sobą. Nie ma co generalizować. Jak pepik nie dociągnie opaski, niedokładnie założy oring etc to wtedy cieknie :)
    Rapid LB 1.2MPI LPG | MY14 | Elegance | Biel candy | Łódź
  • U mnie w firmie kupione 3 rapidy diesel 90 KM i we wszystkich ubywało płynu chłodniczego (poniżej minimum). A Skoda - w normie :-) Czyli może ubywać tego płynu i nie jest to związane z wyciekiem jak twierdzą.
    Skoda Rapid SB ACTIVE 1.6 TDI/90 KM 2013
  • U mnie nie ubyło, ale faktycznie - teraz sobie przypominam - handlowiec podczas obioru auta dodał czynnik chłodzący - koncentrat. No i uprzedzał, że może ubywać początkowo... więc może to norma?
    Rapid LB 1.2MPI LPG | MY14 | Elegance | Biel candy | Łódź
  • U mnie podczas odbioru było ze 3cm poniżej minimum, oczywiście zwróciłem uwagę, bo zaraz miałem wyjeżdżać... ktoś odpowiedzialny za to niedopatrzenie otrzymał opr... ps. też już trochę dolewałem
    Rapid LB | 1.2 TSI 105KM CBZB | MY14 | Ambition Komfort | Czarny Magic perłowy | 150 tys km | Gdańsk, Mazury - "Polska Północna"
  • @halif dostałeś czynnik chłodzący? Ja też otrzymałem koncentrat ale do spryskiwaczy
    Rapid LB |1,2 TSI 86KM | MY2015 | Elegance Max Wnętrze Beż | Biały Candy| 52000km | Szczecin
  • Proszę o wyjaśnienie. 
    Będąc dzisiaj w serwisie chciałem wyjaśnić wskazania komputera.
    Pokazuje mi:
    Zmiana oleju za 68 dni
    Przegląd za 238 dni lub 12500 km.
    Serwisant wytłumaczył mi że to komputer oblicza wymianę oleju i widocznie mi tak wyliczył.
    Dwa lata mija mi we wrześniu co dokładnie  zgadza się z terminem przeglądu.ale skąd ta data zmiany oleju.
    Czy to nie jakiś przekręt skody wymuszający wcześniejsze zmiany olejów.
    Dzisiaj też w końcu serwisant usłyszał stukającą poduszkę skrzynie biegów i czekają na akceptację centrali.
    Mokra od oleju uszczelka pokrywy zaworów została umyta i teraz mam obserwować czy dalej będzie wyciekało, bo serwis stwierdził że to prawdopodobnie olej wyciekający przez otwór bagnetu olejowego.
    Jedyna usterka zakończona dzisiaj to wymieniony żaglówek.

Rapid LB|1,2 85 KM| MY14| Ambition| Blue Denim| 105000 km| Kraków
  • @amiskiew
    Pewnie masz zmienny okres przeglądów QI6. Musisz sprawdzić na naklejce przy kole zapasowym lub w okładce do elektronicznej książki serwisowej. Zgodnie z instrukcją zmienny okres przeglądów QI6 dotyczy wymiany oleju, natomiast pierwszy przegląd jest albo po 2 latach albo po 30 kkm i to się nie zmienia. Ja wymieniłem tylko olej, nie robiłem tzw przeglądu olejowego i licznik dotyczący wymiany oleju mi skasowali, co również jest zgodne z instrukcją. Zmienny okres przeglądu związany jest z wymianą oleju (filtra, korka) a nie z jakimś przeglądem olejowym. Prawdopodobnie serwisy chcąc zarobić i naciągają ludzi na przegląd olejowy. W instrukcji jest mowa jedynie o wymianie oleju zgodnie ze wskazaniem komputera, ale nie później niż po dwóch latach lub 30 kkm. Czyli są dwie odrębne rzeczy: wymiana oleju zgodnie z komputerem oraz przegląd po 2 latach lub 30 kkm.
    Rapid LB | 1.2 CBZB 105KM | MY14 | Ambition Komfort | Blue Race | 28500km | Gdańsk
  • @konwel - jaki jest koszt samej wymiany oleju w serwisie. Miałeś swój olej i filtr?
    A jaki potem koszt przeglądu?
  • Rapid LB | 1.2 CBZB 105KM | MY14 | Ambition Komfort | Blue Race | 28500km | Gdańsk
  • Dzisiaj wstawiłem samochód do ASO na wymianę poduszki pod skrzynią. Przy okazji mają uszczelnić wyciek spod uszczelki pokrywy zaworów. A przy tym zglosiłem ze dywaniki gumowe nie pasują na bolce w podłodze. Cały czas się przesuwają co spowodowało że otworki mocujące zrobiły się w innym miejscu niż były oryginalne.
  • @amiskiew, a jakie miałeś objawy tej poduszki pod skrzynią?
    Rapid LB / 1.6 TDI CAYC mod 135KM / MY14 / Ambition Komfort / Czarna Perła / 142.500km / Warszawa
  • stukanie przy szybkim ruszaniu, podczas hamowania silnikiem i największe to podczas jazdy wolnej na dużych nierównościach, ale takich naprawdę dużych. Wczoraj wymienili a dzisiaj całkiem inna jazda. Ciszej nawet na lekkich nierównościach. I nie ma tego stuknięcia podczas zmiany biegów i ruszania.
    Obstawiam że to taka sama wada fabryczna jak w silniku 105KM, tylko że tam zrobili akcje wymiany, a w innych dopiero jak ktoś się czepia
  • Ok rozumiem, wielkie dzięki. Ja stukania nie mam, ale podczas hamowania silnikiem drży mi bardziej kierownica, tak się zastanawiam czy to nie podobny problem?
  • A jednak się pochwaliłem, ze się poprawiło. Wczoraj i dzisiaj rano było super. Teraz spadł deszcz i stuka znowu i mam wrażenie że nawet głośniej niż wcześniej. K...a mać cholerą mnie już bierze.
  • Czyli co wymienili ci poduszkę, a okazuje się, że to nie ona była przyczyną tego stukania?
  • @dodan - dokładnie tak jak piszesz. Chociaż z tego co widzę dzisiaj to zniknęło stukanie, które było podczas zmiany biegów i hamowania silnikiem. Najwyraźniej były dwie usterki a naprawili tylko jedną. Zawieszenie sprawdzali już 4 razy. W poniedziałek daję im ostatnia szansę. Jak nie to zmieniam serwis. Wg mnie stuka albo tuleja wahacza, albo mocowanie teleskopu.
  • Hmm, rzeczywiście dziwna sprawa, ale nie odpuszczaj im niech szukają, po to mamy tą gwarancję. A jak się nie, to może faktycznie trzeba zmienić ASO, bo to też jest kwestia zatrudnienia przez ASO kumatych mechaników nie idących na łatwiznę typu ten typ tak ma.
  • Witam
    Dziś byłem w serwisie umówić się na wizytę, wspomniałem że ubyło płynu chłodniczego.
    Pan powiedział, że pierwszy raz można dolać wody (destylowanej), max. 0,5 l - bo wlewają koncentrat do - 60 st. C.
    Co wy na to ? Spotkaliście się z taka opinią ?
    RAPID SB | 1.2 TSI | MY2014 | STYLE PLUS | CZERWIEŃ CORRIDA | 47 500 km | SIEMIANOWICE ŚLĄSKIE
  • @krys999 w serwisie (każdym, nawet u każdego szanującego się pana Mietka) mogą zmierzyć temp. zamarzania płynu. To pozwoli ocenić czy i ile wody możesz dolać, bo może ktoś już dolewał...

Pieniądze po 100zł banknoty zdjęcie

Zielona strzałka w dół grafika

Konto Otwarte na Ciebie w promocji „Rozkwitaj na wiosnę” z premią do 630 zł
  • Zarejestruj się, spełnij warunki i zyskaj do 630 zł premii!
Zyskaj nawet 850 zł w promocjach konta Millennium 360° i Konta 360° Junior!
  • 250 zł za założenie konta Millennium 360° online z kartą debetową, wyrażenie zgód wymaganych regulaminem promocji, wpłatę min. 500 zł w ciągu 10 dni od założenia konta, zalogowanie się do aplikacji mobilnej banku i zapłacenie min. 1 raz kartą do konta lub BLIKIEM
  • 250 zł jeśli w każdym z 3 miesięcy określonych w regulaminie zapewni wpływ wysokości min. 1000 zł oraz zapłaci kartą do konta lub BLIKIEM min. 500 zł
  • 150 zł jeśli min. 1 000 zł wpłynie na Twoje konto z tytułu wynagrodzenia przez co najmniej 2 miesiące określone w regulaminie promocji.
  • 200 zł za założenie Konta 360° Junior
Konto osobiste CitiKonto z oprocentowaniem 7,2% na koncie oszczędnościowym
  • Załóż konto osobiste CitiKonto i odbierz do 300 zł zwrotu
  • Dodatkowo możesz zyskać aż 7,2% w skali roku na koncie oszczędnościowym
  • 0 zł za prowadzenie konta i karty z usługą wielowalutową
  • 0 zł za wypłaty z bankomatów Citi i 4 wypłaty z innych bankomatów
Konto Otwarte na Ciebie w promocji „Por(a) na bank” z premią do 680zł
  • Zarejestruj się w promocji, spełniaj warunki i zgarnij nawet 680 zł łącznej nagrody!
Konto Przekorzystne z kontem oszczędnościowym w promocji
  • Do 300 zł za założenie konta Przekorzystnego
  • 7% na koncie oszczędnościowym w skali roku
  • do 100 000 zł na 5 miesięcy
Konto za Zero i Konto Oszczędnościowe Plus
  • 0 zł za otwarcie i prowadzenie PKO Konta za Zero oraz Konta Oszczędnościowego Plus
  • 0 zł za przelewy standardowe w serwisie iPKO oraz aplikacji IKO
  • 5% w skali roku dla nowych środków do 250 tys. (przez 90 dni)
VeloKonto
  • Załóż konto i daj się docenić
  • 0 zł za prowadzenie konta, bez warunków
  • Program Poleceń - odbierz 100 zł za każdą osobę, która spełni warunki promocji
  • VeloKorzyści - indywidualny Pakiet Medyczny nawet za 0 zł
Nest Konto
  • Konto, karta i bankomaty Euronet bezwarunkowo za 0 zł
  • Lokata do 7,6% w skali roku
  • Wygodne płatności BLIKiem, telefonem i zegarkiem
eKonto
  • załóż konto i zgarnij do 870 zł nawet 7% na oszczędnościach
  • 0 zł za otwarcie i prowadzenie Twojego konta
  • 0 zł za wypłaty ze wszystkich bankomatów w Polsce od 300 zł i wypłaty z bankomatów za granicą
  • 0 zł za kartę przy łącznej kwocie transakcji nią na 350 zł w miesiącu
  • 0 zł za płatności BLIK w sklepach i internecie
Alior Konto
  • Otwórz Alior Konto i zyskaj bonus nawet do 600 zł
  • 0 zł za prowadzenie konta - bez warunków
  • 0 zł za obsługę karty - dla osób poniżej 18 lat lub po spełnieniu warunków
  • 0 zł za wypłaty z bankomatów własnych, a dla sieci Euronet dla wypłat od 100 zł
  • 0 zł za wypłaty z bankomatów za granicą
Konto Dla Graczy
  • Załóż konto i zyskaj do 200 zł i 16 000 punktów w Programie Bezcenne Chwile
  • 0 zł za prowadzenie konta jeżeli nie ukończyłeś 26 lat lub jeśli zapewnisz jednorazowy wpływ min. 1500 zł/mies.
  • 0 zł za obsługę karty do konta jeśli nie ukończyłeś 18 lat lub zapłacisz kartą min. 300 zł do przedostatniego dnia danego miesiąca
SPRAWDŻ AKCESORIA DO SWOJEJ SKODY

Postaw mi kawę na buycoffee.to
Zostań Patronem RapidKlub.pl, dzięki Tobie forum będzie nadal funkcjonowało i pomagało innym użytkownikom!

Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz dołączyć do dyskusji na RapidKlub, kliknij jeden z tych przycisków!

Witaj na internetowym forum samochodu SKODA RAPID - zapraszamy do dyskusji!
Masz skodę? Chcesz kupić Rapida? Dołącz do nas!
Postaw mi kawę na buycoffee.to

RapidKlub.pl
 - lista użytkowników forum

Moderatorzy forum:
@van_daal @gross81 @grzesk @jercen

ANKIETY SKODA RAPID:
Jaki kolor do Rapida?
Jaki wybraliście silnik?
Spaceback czy Liftback?
Jaki wybrałeś pakiet / wersję wyposażenia do Rapid'a?
Czy jesteś zadowolony z użytkowania Skody Rapid?